Bloomberg’in haberine göre Çinli Geely, uçan taksi girişimini potansiyel iflastan kurtaracak bir anlaşmayla Alman Volocopter’in kontrolünü ele geçirmek için ileri düzeyde görüşmeler yapıyor.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, Geely’nin şirkete yeni sermaye enjekte edecek bir konsorsiyuma liderlik ederek Volocopter’in çoğunluk hissesini almayı görüştüğünü söyledi.
Bu kişilerden biri, finansman turunun yaklaşık %85 mülkiyet karşılığında yaklaşık 95 milyon dolar olacağını söyledi. Söz konusu kişi, Alman sanayici Gerhard Sturm’un aile ofisinin de anlaşmaya katılacağını söyledi.
Anlaşma tamamlanırsa, girişimin değerinin 2022’deki 1,9 milyar dolarlık zirveden yaklaşık 110 milyon dolara düşeceğini de sözlerine ekledi. Bir kişi, Geely grubunun durum tespiti üzerinde çalıştığını ve önümüzdeki ay bitirmeyi hedeflediğini söyledi.
Volocopter diğer potansiyel teklif sahipleriyle de görüşmelerde bulundu. Şartlar konusunda nihai bir karar verilmedi ve anlaşma hâlâ suya düşebilir.
Çin hükümetinin, Alman otomobil üreticilerini zor durumda bırakan elektrikli araç endüstrisiyle birlikte “alçak irtifa” ekonomisini güçlendirmeyi bir öncelik haline getirdiği belirtiliyor.
Volocopter’in bir temsilcisi bir e-postada, “Devam eden finansman ve sözleşme yükümlülükleri nedeniyle yatırımcı isimlerini, toplanan miktarları veya geleceğe yönelik tahminleri açıklamayacağız,” dedi.
Yetkililer, Geely anlaşmasıyla birlikte Volocopter’in gelecekteki taksilerinin üretimini Çin’e taşımayı değerlendirdiğini söyledi. Mevcut, daha küçük model Almanya’da üretiliyor.
Volocopter temsilcisi, Almanya’daki tesisi verimli üretim uygulamaları üzerinde çalışmak için bir “referans tesis” olarak gördüklerini söyledi. Yetkili, bunun şirkete denizaşırı ülkelere açıldıkça ölçek büyütmek için bir plan sağlayacağını da sözlerine ekledi.
2011 yılında kurulan Volocopter, elektrikli dikey kalkış ve iniş ya da sektörün EVTOL olarak adlandırdığı yöntemi geliştiren bir dizi girişim arasında yer alıyordu. Alman firmaları ve aralarında Mercedes-Benz, DB Schenker, Blackrock ve Suudi Arabistan’ın fütüristik şehir projesi Neom’un da bulunduğu küresel yatırımcılardan 600 milyon dolar topladı.
Girişim, 2022 yılında nakdini tüketti ve genel müdürünü değiştirdi. Volocopter, VoloCity adlı iki kişilik ilk ticari hava aracını bu yaz Paris’te düzenlenecek Olimpiyatlarda tanıtmayı planlıyordu fakat son teslim tarihini kaçırdı.
Volvo’nun büyük sahibi Geely bu alandaki ilk yatırımını 2019’da yaptı. Çin pazarında, Amerikalı rakiplerinden çok daha ucuza mal olacak araçlar geliştiren bir dizi EVTOL umuduna sahip. Ekim ayında Çinli yetkililer, EHang’ın hava taksilerinin denemelerine bu yıl başlaması için yeşil ışık yakmıştı.