DİPLOMASİ

Çinli uzmanlar, ‘Küba casus üssü’ iddiasını ‘casus balon’ olayına benzetti

Yayınlanma

Wall Street Journal gazetesinin Çin’in Küba’da ABD’yi izlemek için bir askeri üs kurduğunu iddia eden haberini iki ülke yalanlamıştı.

Küba, iddiayı ABD’nin Küba’ya yönelik ambargosunu haklı çıkarmak için yaydığını söylerken, Pekin de ABD’nin “gölgeleri kovaladığını” belirterek iddiaları yalanlamıştı.

Bu arada iddiaları tek yalanlayan Küba ve Çin değil. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby de, Wall Street Journal’ın Çin’in sözde casus istasyonuyla ilgili raporunun “doğru” olmadığını söyledi.

Ancak Biden yönetiminden “adı saklı kalmak kaydıyla konuşan” cumartesi günü ABD medyasına konuşan bir yetkili “Küba’daki Çin üssünün 2019’da zaten kurulduğunu” iddia etti.

Bu haberler üzerine, Küba, pazar günü ABD medyasının iddialarını bir kez daha yalanladı. Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Carlos Fernandez de Cossio bir tweet atarak, “[ABD tarafından yapılan] iftira niteliğindeki spekülasyonlar, minimum iletişim standartlarını gözetmeden ve ABD’ye veri veya kanıt sağlamadan, belli medya kuruluşları tarafından zarar vermek ve telaş yaratmak için açıkça teşvik ediliyor” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin de, cuma günü düzenlediği rutin basın toplantısında, “ABD’nin gölgeleri kovalama ve diğer ülkelerin iç işlerine karışma konusunda uzman olduğu iyi biliniyor. ABD, bilgisayar korsanlığı ve gözetlemede küresel şampiyonudur” ifadelerini kullandı.

‘Biden yönetiminin Çin’le ilişki kurmasını engellemeye çalışıyorlar’

Çinli uzmanlar ise bu olayı “balon krizine” benzetti.

Çinli uzmanlara göre, “balon olayına benzer şekilde, Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’ı sert oynamaya zorlamak için Biden yönetimini ‘Çin tehdidi’ ile başa çıkmada zayıf olmakla eleştiriyor, böylece Demokratlar Çin bağlarını düzeltme potansiyelini kaybetmeye mahkum oluyorlar.”

Bu arada, Reuters, kimliği açıklanmayan bir yetkiliye dayandırarak, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in “balon olayı” nedeniyle ertelenen görüşmeler için 18 Haziran’da Çin’i ziyaret etmesinin beklendiğini yazdı. Ancak bu plan henüz Çin tarafından onaylanmadı.

Global Times’a konuşan Çinli uzmanlar, “Küba aldatmacasının” başka bir “casus balonu olayı” olabileceği konusunda uyardı ve ABD medyası ile bazı politikacıların bu tür aldatmacalar ile bir kez daha Washington’ın Çin’le yeniden ilişki kurma planını etkileyebileceğini söyledi.

Çin Dışişleri Üniversitesi’nde profesör olan Li Haidong’a göre, ABD, bu “hileler” ile Çin’le olası müzakerelerinin gündemini belirlemeye ve kendisine bir pazarlık kozu daha kazanmaya çalışıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version