ORTADOĞU

Yıkıcı depremden 17 gün sonra AB’den ‘yaptırım’ adımı

Yayınlanma

Avrupa Birliği (AB), 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Suriye’ye insani yardımların “hızlı” ulaştırılabilmesi için önceden izin alması gerekliliğinin kaldırıldığını duyurdu.

Savaş ve uluslararası yaptırımlar nedeniyle ekonomik ve sosyal yıkım yaşayan Suriye, büyük depremler nedeniyle ağır bir darbe daha aldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin son paylaştığı verilere göre depremde Suriye sınırları içinde hayatını kaybeden Suriyeli sayısı 6 bin 747’ye ulaştı. Ancak gerçek rakamın çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Depremin ardından ne arama kurtarma faaliyetleri yoğun bir biçimde yapılabildi ne de enkaz kaldırma çalışmalarının düzgün olarak yapılabileceğine dair bir umut var. Öte yandan BM’ye göre depremden etkilenen 5.3 milyon Suriyeli evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Depremden iki gün sonra Şam yönetimi, arama kurtarma ekipleri, barınak ve ilaç yardımı için Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması’na resmen başvuru yaptı. Ancak AB, hemen harekete geçmediği gibi Şam yönetimine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle sekteye uğrayan bağımsız yardımlara ilişkin adımı bile depremden 17 gün sonra attı. Suriye’ye yardım götürmek isteyen sivil toplum ötgütleri ve kuruluşlar AB yaptırımları nedeniyle önceden izin almak sorunda kalıyor ve bu bürokrasi süreci hızla ulaşması gereken yardımları geciktiriyordu.

Önceden izin şartı kaldırıldı

AB Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, AB Konseyi’nin dün itibarıyla insani yardımın hızlı bir şekilde ulaştırılmasını kolaylaştırmak için ek değişikliği kabul etmeye karar verdiği aktarılarak, “Bu değişiklikle AB, insani yardım kuruluşlarının, listelenmiş kişi ve kuruluşlara insani amaçlara yönelik mal ve hizmetleri transfer etmesi veya sağlaması için AB üye devletlerinin ulusal yetkili makamlarından önceden izin alması gerekliliğinden feragat etmiştir” bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarının Beşar Esad yönetimi ve destekçilerinin kâr elde ettiği ekonomi sektörlerini hedef aldığı iddia edildi. Yaptırımların AB’nin Suriye’ye gıda, ilaç veya tıbbi ekipman ihracını yasaklamadığı ve Suriye’nin sağlık sistemini hedef almadığı ifade edilen açıklamada, “AB’nin yaptırım rejimi, ülkenin herhangi bir yerine insani yardım sağlanmasının devam etmesini sağlamak için geniş kapsamlı bir insani istisna içermektedir” ifadesine yer verildi.

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırım listesinde sivil halka uygulanan baskı dolayısıyla 289 kişi ve 70 kuruluş yer alıyor. Yaptırımlar dahilinde varlıkların dondurulması ve seyahat yasağı bulunuyor. Yönetime yakın iş insanları ve şirketler hedef alınırken, petrol ithalatı, belli yatırımların kısıtlanması, Suriye Merkez Bankası’nın AB’deki varlıklarının dondurulması, ülke içindeki baskıda ve iletişimin takibinde kullanılacak ekipman ve teknolojilerin ihracatının kısıtlanması da tedbirler kapsamında bulunuyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version