Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brezilyalı mevkidaşı Mauro Vieira ile Ankara’da önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve çeşitli alanlarda işbirliğinin artırılması için hem Türkiye hem de Brezilya için stratejik öneme sahip bir görüşme olarak yansıtıldı.
Toplantıda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konuları ön plana çıktı. Türkiye ve Brezilya, tarım, enerji, teknoloji, altyapı ve inşaat ile havacılık gibi kritik sektörlerde ortak projeler geliştirme potansiyeline sahip olduğu vurgulandı. Bakan Fidan, Türkiye’nin Brezilya ile olan ticari ilişkilerini daha da derinleştirmek istediğini vurgularken, Brezilyalı Bakan Vieira ise Brezilya’nın Türk yatırımcılar için sunduğu fırsatları dile getirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın mesajını iletmek üzere yaptığı görüşmede Erdoğan’ın iki ülke ticaret hacminin iki katına çıkarılmasıyla ilgili hedeflerini ortaya koyduğunu bildirdi.
Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise bölgesel ve küresel konular oldu. Türkiye ve Brezilya, Orta Doğu’dan Latin Amerika’ya kadar geniş bir coğrafyada barış ve istikrarın sağlanması için işbirliği yapma kararlılıklarını yineledi. Her iki bakan da, uluslararası terörizmle mücadele, göç ve mülteci krizleri gibi küresel sorunlara ortak çözümler bulma konusundaki isteklerini ifade etti.
Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, iki ülkenin de stratejik ortaklıklarını derinleştirme ve çeşitli alanlarda somut adımlar atma konusundaki kararlılıkları vurgulandı. Bakan Fidan, “Brezilya ile ilişkilerimizi her alanda güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” derken, Bakan Vieira ise “Türkiye ile olan ilişkilerimiz, bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacak şekilde gelişmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Fidan, Brezilya’nın İsrail-Filistin meselesindeki duruşunu takdirle karşıladıklarını belirterek Gazze trajedisinin herkesi kaygılandırdığını belirtti. Bakan Fidan, “Katledilen Filistinli sayısı 36 bini aştı, bunların çoğu kadınlar ve çocuklardan oluşuyor. 7 Ekim’den bu yana 100’den fazla gazeteci öldürüldü. Çeşitli ülkelerden 200’ü aşkın insani yardım görevlisi katledildi. İsrail’i kayıtsız şartsız destekleyen ülkeler bu katliamı hâlâ görmezden gelmeye devam ediyorlar. Bununla da yetinmeyip İsrail’e durmadan silah ve mühimmat yardımı yapıyorlar. Durum apaçık ortada: Fundamentalist Netanyahu hükümeti sistematik katliamını sürdürüyor. D-8 ülkelerinin Dışişleri Bakanları olarak İstanbul’da yaptığımız toplantıda da açıkça vurguladığımız üzere bizler Gazze’deki vahşete seyirci kalmayacağız. Körfez İşbirliği Konseyi bünyesindeki Arap kardeşlerimizden BRICS bünyesindeki dostlarımıza varana kadar Gazze’deki trajedi herkesi kaygılandırıyor. Katliamı görmezden gelenler vebal altındadırlar. Filistin coğrafyasında barışın tek yolu iki devletli çözümdür. Bizler Gazze’de akan kanın durması için önümüzdeki süreçte de yoğun çaba harcamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Basın toplantısında ayrıca Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Harici’den gazeteci Dr. Esra Karahindiba’nın BMGK’da kabul edilen ABD’nin ateşkes planının uygulanabilirliği hakkındaki sorusunu yanıtladı. Vieira, Brezilya ve Türkiye’nin Gazze ile ilgili tamamen aynı noktada durduğunu belirterek “Mutlak surette ölümlerin durması için acil ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımların Gazze’ye ulaşması gerekiyor. Hamas tarafından tutulan esirlerin de serbest bırakılması gerekiyor. Biz BMGK’da 14’e 1 kabul edilen ateşkes önerisinin bir umut ışığı olduğunu düşünüyoruz. Bu en azından durumun pek çok ülkenin çatışmanın ne boyutta olduğunu görmesi açısından bir fırsat oldu. Pek çok ülke de durumun vahametinin farkında olduğunu belirttiler” diye konuştu. Vieira, “Çocukların %70’i şu anda muazzam bir sıkıntı yaşıyor. Olumlu adımları beraberinde getirecek her çözümü destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.