RUSYA

Doğu Ekonomi Forumu’ndan dersler

Yayınlanma

Batı’nın son 8 yıldır Rusya’ya uyguladığı yaptırımların garip etkileri var. Avrupa Birliği (AB) ekonomisi, kendi uyguladığı yaptırımlar yüzünden ayakta kalma mücadelesi verirken Rusya, süreci büyük ölçüde yara almadan atlattı.

Rusya’nın Batı’ya sırtını yaslayan finans sektöründeki sorunlar tartışılmaz, ancak Rus ekonomisinin Asya’ya yönelmesinin pozitif etkileri oldu.

Ve Avrupa, kendi yaptırımlarının neticelerine karşı yardım programları organize ederken Rusya’nın kendi ekonomisini ve ülkenin doğu bölgelerini geliştirme programları hız kesmeden devam ediyor.

Geçen hafta Vladivostok’ta gerçekleştirilen Doğu Ekonomik Forumu’nda sürece dair dikkat çekici değerlendirmeler yapıldı.

Vladivostok, foruma yedinci kez ev sahipliği yapıyor. Etkinliğe olan ilgiyi, akreditasyon sayısına bakarak ölçmek kolay. Geçen hafta 68 ülkeden 7 bin misafir forumda bir araya geldi. Forumun oturum aralarında 3,27 trilyon rublelik rekor tutarda  yaklaşık 300 sözleşme imzalandı.

Gazprom ve CNPC’nin başkanları, yerel para birimlerinde ödeme yapma konusunda anlaşma imzaladılar. Bu, Sibirya’nın Gücü gaz boru hattı yoluyla sağlanan tedariklerle ilgili. Yuan’a olan ilgi, Rusya’da halk arasında da artıyor. Rusya Merkez Bankası’na göre halk, ağustos ayında 39 milyar ruble tutarında yuan satın aldı.

Aeroflot, buluşmada tarihinin en büyük anlaşmasını imzaladı. Rostec, 2030 yılına kadar şirkete 339 uçak tedarik edecek.

Diğer yandan yaptırımlara rağmen, Rus limanlarındaki mal hacmi bu yıl neredeyse yarım milyar ton ile değişmedi. Ülkenin Uzak Doğu limanlarında trafik yoğun. Rusya’nın Kuzey Denizi Rotası ve Doğu Poligon demiryolu hattının geliştirilmesi planları da var.

Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev, forumda yaptığı konuşmada, “Gelişme beklentileri elbette harika. Özellikle hepimizin maruz kaldığı yaptırımlar göz önüne alındığında tüm lojistik yeniden inşa ediliyor ve Avrupa’dan ayrılıyoruz. Ve birçok şirket artık sevkiyatlarını özellikle Rusya’nın doğusuna yapmakla ilgileniyor” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra Moskova, Uzak Doğu’daki küçük kasabaların kalkınmasına yılda beş milyar ruble tahsis edecek.  Son yedi yılda Uzak Doğu’daki sanayi üretimi yaklaşık dörtte bir oranında arttı.

Putin sermayedarlara seslendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, forumdaki açıklamasında yaptırımlardan etkilenen iş insanlarına çağrıda bulundu. Yurt dışında varlıkları dondurulan sermayedarlara seslenen Putin, şunları söyledi:

“Bu tekneleri burada tutmaları ve parayı yabancı varlıklara değil, Rusya’nın altyapısını geliştirmeye yatırmaları daha iyi olurdu. Hiçbir şey kaybetmezdiniz. Her şey burada, evinizde olurdu. Ve yatırdığınız paradan başkaları da faydalanabilirdi. Ama iyi oldu. Bu herkes için bir derstir. Daha önce bunun hakkında konuştum ve sizi uyardım. Daha akıllı olduğum için değil, daha fazla bilgiye sahip olduğum için.”

Mart ayının sonunda Severstal’ın hakim hissedarı Aleksey Mordaşov’un 142 metre uzunluğundaki yatı “Nord”, Vladivostok’a demirlemişti. Sonrasındaki yatın taşıdığı Cayman Adaları bayrağı, Rusya bayrağıyla değiştirilmişti.

Amerika’ya veda

VTB Bank Andrey Kostin ise, forumdaki konuşmasında yeni dönemin amentüsünü, Sovyet rock grubu Nautilus Pompilius’un “Amerika’ya Veda” şarkısının sözleriyle sundu:

“Amerika’ya gerçekten veda mı ediyoruz yoksa bir şans var mı? Amerika’ya veda etmek imkansız çünkü tek bir dünyamız var, bu gezegende beraber yaşıyoruz, bir şekilde anlaşmamız lazım. Bugün ABD’nin politikaları maalesef daha fazla çelişkiye yol açıyor. Yani veda ediyoruz, şimdilik.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version