Bizi Takip Edin

Rusya

Doğu Ekonomi Forumu’ndan dersler

Yayınlanma

Batı’nın son 8 yıldır Rusya’ya uyguladığı yaptırımların garip etkileri var. Avrupa Birliği (AB) ekonomisi, kendi uyguladığı yaptırımlar yüzünden ayakta kalma mücadelesi verirken Rusya, süreci büyük ölçüde yara almadan atlattı.

Rusya’nın Batı’ya sırtını yaslayan finans sektöründeki sorunlar tartışılmaz, ancak Rus ekonomisinin Asya’ya yönelmesinin pozitif etkileri oldu.

Ve Avrupa, kendi yaptırımlarının neticelerine karşı yardım programları organize ederken Rusya’nın kendi ekonomisini ve ülkenin doğu bölgelerini geliştirme programları hız kesmeden devam ediyor.

Geçen hafta Vladivostok’ta gerçekleştirilen Doğu Ekonomik Forumu’nda sürece dair dikkat çekici değerlendirmeler yapıldı.

Vladivostok, foruma yedinci kez ev sahipliği yapıyor. Etkinliğe olan ilgiyi, akreditasyon sayısına bakarak ölçmek kolay. Geçen hafta 68 ülkeden 7 bin misafir forumda bir araya geldi. Forumun oturum aralarında 3,27 trilyon rublelik rekor tutarda  yaklaşık 300 sözleşme imzalandı.

Gazprom ve CNPC’nin başkanları, yerel para birimlerinde ödeme yapma konusunda anlaşma imzaladılar. Bu, Sibirya’nın Gücü gaz boru hattı yoluyla sağlanan tedariklerle ilgili. Yuan’a olan ilgi, Rusya’da halk arasında da artıyor. Rusya Merkez Bankası’na göre halk, ağustos ayında 39 milyar ruble tutarında yuan satın aldı.

Aeroflot, buluşmada tarihinin en büyük anlaşmasını imzaladı. Rostec, 2030 yılına kadar şirkete 339 uçak tedarik edecek.

Diğer yandan yaptırımlara rağmen, Rus limanlarındaki mal hacmi bu yıl neredeyse yarım milyar ton ile değişmedi. Ülkenin Uzak Doğu limanlarında trafik yoğun. Rusya’nın Kuzey Denizi Rotası ve Doğu Poligon demiryolu hattının geliştirilmesi planları da var.

Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev, forumda yaptığı konuşmada, “Gelişme beklentileri elbette harika. Özellikle hepimizin maruz kaldığı yaptırımlar göz önüne alındığında tüm lojistik yeniden inşa ediliyor ve Avrupa’dan ayrılıyoruz. Ve birçok şirket artık sevkiyatlarını özellikle Rusya’nın doğusuna yapmakla ilgileniyor” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra Moskova, Uzak Doğu’daki küçük kasabaların kalkınmasına yılda beş milyar ruble tahsis edecek.  Son yedi yılda Uzak Doğu’daki sanayi üretimi yaklaşık dörtte bir oranında arttı.

Putin sermayedarlara seslendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, forumdaki açıklamasında yaptırımlardan etkilenen iş insanlarına çağrıda bulundu. Yurt dışında varlıkları dondurulan sermayedarlara seslenen Putin, şunları söyledi:

“Bu tekneleri burada tutmaları ve parayı yabancı varlıklara değil, Rusya’nın altyapısını geliştirmeye yatırmaları daha iyi olurdu. Hiçbir şey kaybetmezdiniz. Her şey burada, evinizde olurdu. Ve yatırdığınız paradan başkaları da faydalanabilirdi. Ama iyi oldu. Bu herkes için bir derstir. Daha önce bunun hakkında konuştum ve sizi uyardım. Daha akıllı olduğum için değil, daha fazla bilgiye sahip olduğum için.”

Mart ayının sonunda Severstal’ın hakim hissedarı Aleksey Mordaşov’un 142 metre uzunluğundaki yatı “Nord”, Vladivostok’a demirlemişti. Sonrasındaki yatın taşıdığı Cayman Adaları bayrağı, Rusya bayrağıyla değiştirilmişti.

Amerika’ya veda

VTB Bank Andrey Kostin ise, forumdaki konuşmasında yeni dönemin amentüsünü, Sovyet rock grubu Nautilus Pompilius’un “Amerika’ya Veda” şarkısının sözleriyle sundu:

“Amerika’ya gerçekten veda mı ediyoruz yoksa bir şans var mı? Amerika’ya veda etmek imkansız çünkü tek bir dünyamız var, bu gezegende beraber yaşıyoruz, bir şekilde anlaşmamız lazım. Bugün ABD’nin politikaları maalesef daha fazla çelişkiye yol açıyor. Yani veda ediyoruz, şimdilik.”

Rusya

Moskova’ya İHA saldırısı: Domodedovo Havalimanı uçuşları durdurdu

Yayınlanma

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkente doğru ilerleyen dört insansız hava aracının Podolsk bölgesi üzerinde düşürüldüğünü açıkladı. Olay yerinde ilk belirlemelere göre hasar veya can kaybı yaşanmazken, Domodedovo Havalimanı’nda uçuşlar geçici olarak durduruldu.

Rusya’da Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkente doğru ilerleyen dört insansız hava aracının (İHA) Podolsk bölgesi üzerinde düşürülerek saldırının püskürtüldüğünü bildirdi.

Sobyanin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, “Enkazın düştüğü yerde, ilk belirlemelere göre herhangi bir hasar veya can kaybı bulunmuyor,” ifadelerini kullandı.

Federal Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) temsilcisi Artyom Korenyako, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Domodedovo Havalimanı’nın yerel saatle 02.38’den itibaren geçici olarak uçuş kabul etmediğini ve göndermediğini belirtti.

Başkent bölgesi, son bir hafta içinde ikinci kez İHA saldırısına hedef oldu. Moskova Oblastı Valisi Andrey Vorobyov’un açıklamasına göre, 14 Mart sabahı iki İHA Balaşiha üzerinde, bir diğeri ise Yujnaya Bittsa mikro bölgesinde düşürülmüştü.

Sobyanin de Moskova’ya doğru ilerleyen dört İHA’nın imha edildiğini bildirmişti.

TASS haber ajansının aktardığına göre, bu saldırı sonucunda Kutuzovskiy Prospekt yakınlarındaki Rezervnıy Proyezd’de bulunan konut binasının çatısı hasar görmüştü.

11 Mart gecesi Moskova oblastında 91 İHA düşürülmüş, bu saldırı Ukrayna’daki çatışmaların başlangıcından bu yana en büyük çaplı saldırı olarak kayıtlara geçmişti.

Söz konusu saldırıda üç kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi de yaralanmıştı.

Saldırı nedeniyle Domodedovo, Şeremetyevo, Vnukovo ve Jukovskiy havalimanlarında uçuşlar geçici olarak durdurulmuştu.

Rusya’dan Kiev’e aylar sonra en büyük saldırı

Okumaya Devam Et

Rusya

ABD, Gazprom’a karşı yaptırımlar hazırladı

Yayınlanma

Donald Trump yönetimi, Rusya’yı Ukrayna’daki savaşı bitirmeye zorlamak amacıyla Gazprom dahil olmak üzere büyük Rus şirketlerine yönelik yeni ekonomik yaptırımlar hazırladı. Henüz Trump’ın onayını almayan önlemlerin, AB’nin yeni yaptırım paketiyle eşgüdümlü olması planlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Ukrayna’daki çatışmaları sona erdirme konusunda henüz adım atmayan Moskova üzerinde ekonomik baskıyı artırmak için yeni önlemler geliştirdi.

Reuters‘a konuşan ve isimlerini açıklamayan Beyaz Saray kaynakları, Washington tarafından hazırlanan yaptırımların Rus enerji devi Gazprom’u, doğalgaz kaynaklarıyla çalışan adı açıklanmayan büyük şirketleri ve bankacılık sektöründeki firmaları hedef alacağını belirtti.

Ancak kaynaklar, hazırlanan bu önlemlerin Başkan Trump tarafından onaylanıp onaylanmayacağının henüz belli olmadığını vurguladı.

Amerikalı yetkililerden biri, “Bu tamamen onun kararı,” ifadesini kullandı. Başka bir kaynak ise ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin yaptırım sürecine dahil olduğunu ve “Rusya’ya karşı bir dizi ek cezai önlemi koordine etmeye çalıştığını” aktardı.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü James Hewitt, “Başkan, başından beri tam ve kapsamlı bir ateşkese ulaşma konusundaki kararlılığını açıkça belirtti. Mevcut müzakerelerin ayrıntıları hakkında yorum yapmıyoruz,” ifadesini kullandı.

Daha önce Bloomberg‘e konuşan kaynaklar, Trump ekibinin Rusya’yı barış görüşmelerine başlamaya teşvik etmek amacıyla ekonomik baskıyı artırmaya yönelik çeşitli senaryolar geliştirdiğini bildirmiş ancak ayrıntı vermemişti.

Bu gelişmelerden önce Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Kremlin’in savaşı durdurmayı reddetmesi hâlinde ABD Senatosu’nun Rusya’ya karşı “ezici” yaptırımları destekleyeceğini açıklamıştı.

Graham, bu yaptırımların Rusya’dan petrol, doğalgaz veya uranyum satın alan ülkelerden ABD’ye yapılan ithalata yüzde 500 gümrük vergisi uygulanmasını içerebileceğini belirtmişti.

Senatör Graham’ın açıklamalarının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı 17’nci yaptırım paketini hazırladığını duyurdu.

Barrot, Brüksel’in yeni kısıtlamaları Graham tarafından duyurulan önlemlerle koordine edeceğini belirtti.

Barrot, “Senatör Lindsey Graham’a her iki yaptırım paketinin içeriğini ve uygulama zamanlamasını uyumlu hâle getirmeye çalışacağımıza söz verdim,” diye ekledi.

Ukrayna savaşının başlamasının ardından Avrupa pazarını fiilen kaybetmesine rağmen Gazprom, 30 Nisan’da yaptığı açıklamada 2024 yılında 1,2 trilyon ruble kâr elde ettiğini duyurmuştu.

Şirket, bir önceki yıl tarihinde ilk kez 629 milyar ruble rekor zarar açıklamıştı.

Gazprom’un döviz rezervlerinde büyük düşüş

Okumaya Devam Et

Rusya

CNN: Rusya, Ukrayna’daki hedeflerini değiştirmiş olabilir

Yayınlanma

CNN’in Batı istihbaratına dayandırdığı haberine göre, ‘Rusya Ukrayna’da kontrol ettiği bölgeleri sağlamlaştırmaya ve ekonomiyi canlandırmaya odaklanmış olabilir’. Kremlin hedeflerin değişmediğini belirtirken, bazı ABD’li yetkililer tarafların anlaşmaya yaklaştığını düşünüyor.

CNN televizyonu, ABD ve diğer Batı ülkelerinin istihbarat raporlarına aşina kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmada hedeflerini “daha kısa vadeli” olanlara kaydırmış olabileceğini bildirdi.

Kanalın aktardığı istihbarat bilgilerine göre, Rus tarafı kontrolü altına aldığı topraklardaki konumunu güçlendirmeye ve ekonomiyi canlandırmaya odaklanmayı planlıyor.

Haberde, CNN‘e ismini vermek istemeyen üst düzey Amerikalı ve Ukraynalı yetkililerin görüşlerine yer verildi.

Yetkililerden biri, bu değişikliklerin Moskova’nın Washington ile ilişkilerini iyileştirme arzusundan kaynaklandığını düşünüyor.

Aynı kaynak, Rusya’nın Ukrayna’da yeni toprakların kontrol altına alınması gibi “maksimalist askeri hedeflerinden” vazgeçmediğini de belirtti.

Habere göre, bu yılın başlarında Amerikan istihbarat yetkilileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarına Rusya’nın tam olarak bunu hedeflediğini söylemişti.

Bu hafta Kremlin, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri müdahalenin başlangıcından bu yana hedeflerinin değişmediğini belirterek, “Ulusal çıkarlarımızı güvence altına almalıyız,” açıklamasını yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bir ay önce yaptığı açıklamada, Rusya’nın güvenliğini sağlamanın hedef olduğunu ve Moskova’nın çözüm sürecinde bununla ilgilendiğini kaydetmişti.

Geçen yılın yaz aylarında Putin, barış için şartlar arasında Ukrayna ordusunun Donbass cumhuriyetleri, Herson ve Zaporojye oblastlarından tamamen çekilmesini, ayrıca bu bölgelerin, Kırım ve Sivastopol’un Rusya toprağı olarak tanınmasını saymıştı.

Ukrayna bu şartları ültimatom olarak değerlendirirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen günlerde O Globo gazetesine verdiği röportajda bunları “zorunluluk” olarak nitelendirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Fox News‘e yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın 2014 sınırlarına dönebileceğinden şüphe duyduğunu belirtti.

Hem Rubio hem de Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Moskova ve Kiev’in çözüme ulaşmak için farklı şartları olduğunu ancak buna rağmen tarafların anlaşmaya daha yakın olduğu görüşünü dile getirdi.

Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg ise Ukrayna’nın, Washington tarafından sunulan ve fiili toprak kayıplarının tanınmasını da içeren çatışmayı sona erdirme şartlarını kabul ettiğini iddia etti.

ABD, Ukrayna’ya ihanet etti

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English