Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, platformun kurallarını ihlal eden kullanıcıların IP adreslerini ve telefon numaralarını yasal talepler doğrultusunda kolluk kuvvetleriyle paylaşmaya hazır olduklarını duyurdu.
Durov, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, “Hizmet şartlarımızı ve gizlilik politikamızı güncelledik. Kurallarımızı ihlal edenlerin IP adreslerini ve telefon numaralarını, makul yasal talepler karşısında ilgili makamlara verebileceğimizi açıkça belirttik,” dedi.
Ayrıca Durov, daha önce bazı suçluların Telegram aramalarını yasa dışı ürün satışı için kullandığını hatırlattı.
Durov, Telegram’ın yasa dışı hizmet ve ürünleri tanıtmak için değil, arkadaş edinmek ve haber almak için tasarlandığını vurguladı ve son haftalarda platformun moderatörlerinin tüm sorunlu içerikleri kaldırdığını da sözlerine ekledi.
Bununla beraber Durov, kullanıcılardan, Telegram aramasında güvenli olmayan veya yasadışı bir şey gördüklerinde ‘@SearchReport’ aracılığıyla bildirmelerini istedi.
Pavel Durov, 24 Ağustos’ta Paris’te gözaltına alınmıştı. Fransız yetkililer, Durov’u Telegram’ı yeterince denetlememek ve kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapmayı reddetmekle suçlamıştı.
Durov, çocuk pornografisi, uyuşturucu kaçakçılığı, dolandırıcılık ve platform üzerinden işlenen diğer suçların yayılmasına göz yummakla suçlanıyordu. 28 Ağustos’ta Durov, haftada iki kez polise bilgi vermesi şartıyla 5 milyon avro kefaletle serbest bırakıldı.
Tutuklanmasının ardından, Rusya’nın Paris Büyükelçiliği girişimci için konsolosluk erişimi talep etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Durov’un Fransız vatandaşı olması nedeniyle Fransız makamlarınca öncelikle bu ülkenin vatandaşı olarak değerlendirildiğini belirtti.
Kısa süre sonra Rusya’nın Fransa Büyükelçisi Aleksey Meşkov, Durov’un gözaltına alınmasıyla ilgili olarak Rus tarafıyla iletişim kurmaya ilgi göstermediğini açıkladı.
Durov, kendisine yöneltilen suçlamaları ‘şaşırtıcı’ olarak nitelendirdi ve Telegram’ın yasalara uygun faaliyet gösterdiğini, Avrupa Birliği’nde (AB) yerel makamlardan gelen taleplere yanıt veren bir temsilcisi olduğunu savundu.
Ayrıca, bir ülke platformun faaliyetlerinden memnun değilse, kendisini kişisel olarak kullanıcı suçlarıyla itham etmek yerine yargıya başvurması gerektiğini belirtti. Durov, Telegram’ın ilkeleriyle bağdaşmayan pazarlardan çekilmeye hazır olduğunu da ekledi.
12 Eylül’de Pavel Durov’un Fransız kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapmaya başladığı ve Telegram kullanılarak işlenen suçların çözülmesine yardımcı olabilecek bilgileri paylaştığı öğrenildi. Libération gazetesinin kaynaklarına göre, mesajlaşma uygulaması, çocuklara karşı işlenen suçlar da dahil olmak üzere çeşitli cezai soruşturmalarla ilgili bilgi sağladı.
Paris savcılığı siber suçlar dairesi başkanı Joanna Brousse, kısa süre sonra Telegram’ın yetkililerle iletişime geçmeye başladığını doğruladı. Böylece, daha önce uygulamadan gelen delil yetersizliği nedeniyle kapatılan soruşturmalar yeniden başlatıldı.