AVRUPA

Economist: Ukraynalı askerlerin tedavisinde ketamin kullanımı arttı

Yayınlanma

The Economist dergisi, 2017 yılından beri Ukrayna’da yasal olarak ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan ketamine Ukraynalı savaş gazilerinin tedavilerinde sıklıkla başvurulduğunu yazdı.

Dergide yer bulan makalede, uyuşturucunun Ukrayna’daki tedavilerde giderek daha fazla kullanıldığı belirtilerek ülkede ketamin tedavisi sunan tek kliniği işleten Dr. Vladislav Matrenskiy’in görüşüne başvuruldu.

Matrenskiy, tedaviye dirençli depresyon, travma sonrası stres bozukluğu (ptsd) veya anksiyeteden muzdarip yaklaşık 300 hastayla ilgilendiğini ve bu hastaların giderek artan bir kısmının askerlerden oluştuğunu kaydetti.

Amacın bilinçaltındaki travmalara erişmek olduğunu savunan Matrenskiy, “Yaptığımız şey, anıları metaforik bir yolculuğa dönüştürmek ve bu da onların duygusal baskısını boşaltabilir,” dedi.

‘Kötü reaksiyonlar nadir’

Ketamin alan hastalarının yaklaşık üçte birinin ‘son derece iyi’ sonuçlar aldığını, diğer üçte birinin ise ‘makul derecede iyi’ sonuçlar elde ettiğini ileri süren Matrenskiy, kötü reaksiyonların nadir olduğunu ve genellikle panik atak olarak kendini gösterdiğini dile getirdi.

Cephede görev almış olan askerlerin tedaviye ihtiyaç duyacak kadar stres biriktirdiklerini ifade eden doktor, ketamin tedavisine yönelik tepkileri ‘Sovyet yaklaşımı’ olarak nitelendirerek bir diğer hedefinin de tedaviyi anestezide kullanıldığı için yasal olan ketaminin ötesine taşıyarak mdma ve psilosibin (sihirli mantarlardaki aktif molekül) gibi yasaklı maddeleri de kapsayacak şekilde genişletmek olduğunu vurguladı.

Mdma ve psilosibin de yasal hale gelebilir

Diğer yandan hükümete bağlı bir askeri rehabilitasyon merkezi olan Forest Glade’in müdürü Ksenya Voznіtsına, mdma ve psilosibinin kullanıldığı bir pilot projenin altı ay içinde onay alabileceğini belirtti.

Makalede görüşüne başvurulan askeri psikolog ve hekim İgor Golodilo ise tedavilerde uyuşturucuya başvurmanın askerlerin savaş performansını artırmayı amaçladığını kaydetti.

‘Amaç askerleri ölüm ihtimaline hazırlamak’

Uygulamanın askerleri ölüm ihtimaline hazırlamayı amaçladığına dikkat çeken Golodilo, “Cepheye giden her askerin aklının bir köşesinde bu vardır. Bazılarını felç eder,” diyerek ölüm riskini kabul eden bir askerin çok daha etkili bir savaşçı olduğunu ve hayatta kalma şansının daha yüksek olduğunu ifade etti.

Ketaminin Ukraynalıları daha etkili ve daha uzun süre savaşmaya devam ettirebileceğini dile getiren Golodilo, “Askerler cepheye bu kadar çabuk dönebilmelerine şaşırdılar. Bunun mümkün olabileceğini düşünmemişlerdi,” diye ekledi.

WSJ: Ukrayna, en deneyimli ve motivasyonu yüksek olan askerlerini kaybetti

Çok Okunanlar

Exit mobile version