Lübnan’dan yayın yapan El Ahbar gazetesinin haberine göre Birleşik Krallık, Lübnan topraklarına sınırsız askeri erişimine izin verecek ve İngiliz askerlerinin ülkede konuşlanmasını da kapsayacak bir Mutabakat Zaptı imzalaması için Lübnan hükümetine yönelik baskılarını artırdı.
El Ahbar tarafından elde edilen taslak metinde “Mutabakatın amacı, İngiliz silahlı kuvvetlerinin eğitim faaliyetleri dışındaki amaçlarla Lübnan topraklarında konuşlandırılmasına ilişkin sorumlulukları ve genel ilkeleri tanımlamaktır,” ifadeleri yer alıyor.
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı taslağı Temmuz ayında sunmuştu. Ağustos sonunda Dışişleri Bakanlığı Lübnan hükümetine iki sayfalık bir mektup göndererek “vatandaşlarının tahliyesi amacıyla ve Lübnan’ın Birleşik Krallık’tan insani yardıma ihtiyaç duyması halinde ordusunu Lübnan’da konuşlandırmak için kolaylık talep etti.
Lübnan ordusu “egemenlik” gerekçesiyle karşı çıktı
El Ahbar’a göre Lübnan Dışişleri Bakanlığı kısa süre önce taslağı Lübnan ordusuna gönderdi. Gazetenin aktardığına göre ordunun cevabında, “Yukarıda bahsi geçen mutabakat zaptı taslağı tüm yönleriyle incelenmiş ve çalışma sonucunda mutabakat zaptının Lübnan’ın egemenliği ve bağımsızlığı konusunda endişelere yol açtığı, İngiliz silahlı kuvvetlerinin görev kapsamının belirsiz olduğu ve bu durumun belirsizliği artırdığı sonucuna varılmıştır,” denildi.
El Ahbar’ın haberine göre ordu, Birleşik Krallık’ın memorandumundan haberdar değilmiş ve önceden onay vermemiş gibi davrandı.
Birleşik Krallık başlangıçta bu talebi, Afganistan ve Sudan’daki geçmiş başarısızlıkları gerekçe göstererek, savaş durumunda vatandaşlarının tahliyesi için bir ihtiyati tedbir olarak gerekçelendirdi.
Fakat kaynaklar El Ahbar’a İngiliz taleplerinin Aksa Tufanı Operasyonu ve ekim ayında patlak veren savaştan öncesine dayandığını doğruladı.
Londra, geçen kasım ayından bu yana baskı yapıyor
Lübnan gazetesi geçen yıl kasım ayında Londra’nın bu anlaşmayı kabul etmesi için Beyrut’a baskı yaptığını ortaya çıkarmıştı.
Maddeler arasında İngiliz askeri personeline tutuklama ya da kovuşturmadan muafiyet tanınması ve gözaltına alınmaları halinde derhal İngiliz güçlerine teslim edilmeleri de yer alıyor. Bir diğer madde ise askerlere silahlı ve üniformalı olarak ülke içinde dolaşma yetkisi verilmesi.
El Ahbar kasım ayında “Mutabakat, şartların yanlış yorumlanması ya da uyulmaması durumunda Lübnan’ın anlaşmazlığı çözmek için herhangi bir uluslararası mahkemeye ya da üçüncü bir tarafa başvuramayacağını garanti ediyor,” diye yazmıştı.
Lübnan hükümeti Mutabakat Zaptı’nın Lübnan’ın egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini söylemişti.