Aralarında Elon Musk’ın da bulunduğu 1.000’in üzerinde şirket yöneticisi, gelişmiş yapay zeka araştırmalarının altı aylığına durdurulmasını isteyen bir mektup yayınladı.
OpenAI tarafından yayınlanan son üretici yapay zeka servisi GPT-4’ten daha güçlü sistemler yaratmadan önce, toplum ve insanlığa yönelik zararların hesaplanmasını talep eden metin, Future of Life Institute tarafından yayınlandı.
Mektupta, bu tür tasarımlar için ortak güvenlik protokolleri geliştirilinceye, uygulanıncaya ve bağımsız uzmanlar tarafından denetleninceye kadar gelişmiş yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunuluyor.
Mektupta, “Güçlü yapay zeka sistemleri, ancak etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir,” deniyor.
Çağrıda, insanla rekabet eden yapay zeka sistemlerinin iktisadi ve siyasi aksaklıklar şeklinde topluma ve uygarlığa yönelik potansiyel risklerinin olduğu öne sürülüyor.
Musk’un da aralarında bulunduğu imzacılar, yapay zeka geliştiricilerine politika yapıcılarla birlikte çalışma çağrısında bulunuyor.
İmzacılar arasında Elon Musk’ın yanı sıra Stability AI CEO’su Emad Mostaque, Google’ın ana şirketi Alphabet’e ait DeepMind’daki araştırmacılar ve ‘yapay zekanın babalarından biri’ olarak anılan Yoshua Bengio ve yine bu alandaki araştırmaların öncülerinden Stuart Russell da yer alıyor.
Avrupa Birliği’nin şeffaflık kayıtlarına göre, Future of Life Institute Musk Vakfı’nın yanı sıra Londra merkezli Founders Pledge ve Silikon Vadisi Toplum Vakfı tarafından finanse ediliyor.
2019 yılında Microsoft’tan 1 milyar dolarlık yatırım alıp statüsünü ‘kâr eden kuruluş’a çevirene kadar OpenAI da Elon Musk ile birlikteydi. Tesla elektrikli araçlarda yapay zeka otomatik pilotlar kullanan Musk, bir yandan da yapay zekanın insanlığın geleceği için karanlık bir tablo yaratacağını öne sürüyor.
Reuters’a metin hakkında konuşan bazı eleştirmenler ise, mektubu imzalayanları ‘yapay zeka tantanasını’ teşvik etmekle suçlayarak, teknolojinin mevcut potansiyeline ilişkin iddiaların büyük ölçüde abartıldığını savunuyor.
Örneğin Umeå Üniversitesinde yapay zeka araştırmacısı ve doçent Johanna Björklund, “Bu tür ifadeler tantanayı arttırmak içindir. İnsanları endişelendirmeyi amaçlıyor,” diyor ve şöyle ekliyor: “El frenini çekmeye gerek olduğunu düşünmüyorum.”