Rusya’nın Endonezya Büyükelçisi Sergey Tolçenov, Rus havayolu şirketlerinin Endonezya havalimanları ile uçaklara yakıt ikmali ve servis konusunda anlaşmazlık yaşadığını bildirdi.
Geçen yıl 150 binden fazla Rusya vatandaşının ziyaret ettiği ve Rus turizminin Asya’daki merkezlerinden biri olan Bali’ye defalarca duyurulan doğrudan uçuşlar, havalimanındaki hizmet aksaklıkları nedeniyle gerçekleştirilemiyor.
Tolçenov, RIA Novosti‘ye yaptığı açıklamada “Yerel taraf henüz (uçakların) teslim alınması ve hizmet verilmesi için gerekli koşulları yaratabilmiş değil. Hem yakıt ikmali hem de bilet satışları da dahil olmak üzere yakıt ve diğer havalimanı hizmetleri için ödeme yapma kabiliyetinden bahsediyoruz,” dedi.
Endonezyalı şirketler ve bankaların hala Batı’nın yaptırımlarından korktuklarına işaret eden Tolçenov, bu nedenle Rus havayolu şirketlerinin uçuşlara hazır olmasına ve Endonezyalı yetkililerin defalarca söz vermesine rağmen, doğrudan uçuşların yeniden başlatılması konusunun çözülemediğine dikkat çekti.
Büyükelçi, “Bir yandan Endonezyalı ortaklarımız doğrudan uçuşların yeniden başlamasına ilgi duyduklarını dile getiriyorlar. Öte yandan, Rusya ve Endonezya arasındaki uçuşların yeniden başlaması için gerekli koşulların yaratılmasına yönelik henüz pratik bir adım atılmadı,” ifadelerini kullandı.
Tolçenov, Moskova’nın bu sorunların çözümü için Cakarta’dan somut adımlar beklediğini de sözlerine ekledi.
Rusya’dan Bali’ye doğrudan uçuş görüşmeleri iki yılı aşkın bir süredir devam ediyor.
Devlete ait Aeroflot ve Rossiya havayolları 2023 yılında bilet satışlarının başlayacağını duyurdu.
Ancak aktarmasız uçuşlar hiçbir zaman gerçekleşmedi ve Ruslar, Endonezya’ya Doha ya da Dubai aktarmalı olarak uçmak zorunda kaldı.
Moskova, Endonezya makamlarından, Batı yaptırımları altındaki Rus şirketlerine ait hiçbir uçağın ülkenin havalimanlarında tutuklanmayacağına dair garanti bekliyor.
Aeroflot, 2022 yılı sonunda, uluslararası uçuşlar da dahil olmak üzere bu türden en az 13 vaka rapor etti.
2024 yılında Aeroflot, Mauritius havaalanlarında yakıt ikmali arızaları yaşadı ve adaya doğrudan uçuş programının aksamasına neden oldu; uçaklar yakıt ikmali için Dubai ve Seyşeller’de ara duraklar yaptı.