Cumhurbaşkanı Erdoğan YPG harekâtına karşı çıkan ülkeleri riyakâr olmakla suçladı, bu ülkeleri dikkate almadıklarını söyledi ve “tüm dünyaya ilân etti”: “Sınırlarımızı 30 kilometre derinliğinde bir koridorla güvenceye alana kadar mücadelemiz bitmeyecek.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi’nin 951’inci yıl dönümü dolayısıyla Ahlat’ta düzenlenen törende konuştu. Erdoğan, konuşmasında YPG’ye düzenlenecek yeni askeri harekâta karşı çıkan ülkeleri eleştirdi, kararlılık mesajı verdi: “Güney sınırlarımızı bir uçtan diğer uca 30 kilometre derinliğinde bir koridorla güvence altına alana kadar mücadelemizin bitmeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha ilan ediyorum. Kendileri diledikleri zaman, diledikleri yere harekat düzenleyip bize ‘Sakın ha!’ diyerek parmak sallayanların riyakarlıklarının farkındayız, bu samimiyetsiz ifadeleri asla dikkate almıyoruz. Ülkemizin güvenlik önceliklerine göre, kendi planlamamıza göre bu operasyonları sürdüreceğiz. Hep söylediğimiz gibi bir gece ansızın gelebiliriz hem de her yere gelebiliriz.”
“Bizim diğerlerinden farkımız; kimsenin toprağında, birliğinde, beraberliğinde gözümüz yoktur. Biz sadece kendi güvenliğimiz ve dostlarımızın huzuru için çalışıyoruz. Geçmişi sömürge ve katliam lekeleriyle dolu olan hiçbir ülkenin, toplumun, Türkiye’nin bu haysiyetli, ilkeli ve adil mücadelesine söz söylemeye hakkı yoktur. Türkiye’nin önünü iki asırdır kullandıkları yöntemlerle artık kesemediklerini görenlerin 2023 yaklaştıkça yeni oyunlar, yeni sinsilikler peşinde koşmaları boşuna değildir. Ne yaparlarsa yapsınlar, başaramayacaklar.”
Ne olmuştu?
Erdoğan’ın Mayıs ayında verdiği yeni harekât sinyalinden sonra hem Rusya ve İran hem de ABD ve Avrupa ülkeleri Türkiye’nin olası harekâtına karşı açıklamalar yaptı. Bunun üzerine Astana görüşmeleri çerçevesinde Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Erdoğan, 5 Ağustos’ta Soçi’de Putin ile ikinci kez bir araya geldi. Erdoğan, Soçi dönüşü uçaktaki gazetecilere yaptığı açıklamada Putin’in kendisine “Suriye’deki sorunları Şam ile çözün” telkininde bulunduğunu söyledi. Bu açıklamadan sonra Ankara’dan peş peşe Suriye yönetimi ile normalleşme sinyalleri gelmeye başladı. Hem Ankara hem Şam görüşmek için “ön koşulları” bulunmadığını açıkladı. Ancak iki gün önce Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat’ı ağırlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Önemli olan, yeni askeri faaliyetlere izin verilmemesi, daha önce Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bulunan siyasi ilkeler temelinde diplomatik kanallar üzerinden anlaşma sağlanması” dedi.
Çavşoğlu muhaliflerle görüştü
Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Bizim Suriye muhalefetiyle Şam’ı anlaştırmamız lazım” açıklamasından sonra dün Suriye muhalefet liderleriyle görüştü.
Görüşmeyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Salim el-Muslat, Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus ve Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafa ile biraraya geldiğini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, “Muhalefetin, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararı çerçevesinde, siyasi sürece katkısını takdir ediyor ve destekliyoruz” ifadesini kullandı.
BMGK’nın Aralık 2015’te oy birliğiyle onayladığı 2254 sayılı karar, Suriye genelinde acil bir ateşkesin sağlanması ve buna paralel olarak siyasi müzakerelerin başlaması, iki yıl içerisinde bir “birlik hükümeti” kurulması ve ardından seçimlerin gerçekleştirilmesine çağrı yapıyor.