AVRUPA

‘Eşcinsel evlilik’ yasası Yunan hükümetini böldü

Yayınlanma

Yunanistan parlamentosu, muhafazakâr Yeni Demokrasi (ND) hükümetinin getirdiği eşcinsel evlilik ve evlat edinme yasasını kabul etti.

ND’nin 51 fire verdiği yasayı Syriza, Yeni Sol ve Pasok destekledi. 300 sandalyeli meclisin 176 üyesi yasaya ‘evet’ dedi. 76 karşı oya karşılık 2 çekimser oy ve 46 oylamaya katılmayan milletvekili vardı.

Yeni Demokrasi milletvekili olan eski Başbakan Antonis Samaras, “Tabii ki buna karşı oy kullanacağım. Eşcinsel çiftlerin evliliği… bir insan hakkı değildir,” dedi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis, oylamadan önce yaptığı açıklamada, “Bugün bir sevinç günü çünkü yarından itibaren özgür bir devlette özgür vatandaşlarla bir arada yaşama köprüsü oluşturmak için aramızdaki bir engel daha kaldırılıyor,” dedi.

Bu haftanın başlarında, Syriza milletvekili Elena Akrita, iktidar partisini, temel haklar konusunda böylesine tarihi bir oylama konusunda ‘trajik ideolojik tutarsızlık’ ile suçladı.

Akrita, “Yeni Demokrasi ilerici değil, sadece bu yasa tasarısıyla işleri hızlandırmaktan başka seçenekleri yoktu […] özellikle de Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından mahkum edilmesinden sonra,” dedi.

İstanbul’daki Patrikhane de itiraz ediyor

Yunan Ortodoks Kilisesi yasaya karşı çıkıyor. Kıdemli piskoposlardan oluşan Kutsal Sinod, tüm milletvekillerine itirazlarını özetleyen mektuplar gönderdi. Ülkedeki tüm Ortodoks kiliselerinde Pazar ayinleri sırasında benzer ifadelere sahip bir genelge okundu ve dini gruplar öneriye karşı protestolar düzenledi.

Kilise, eşcinsel evliliği geleneksel aile modeline yönelik bir tehdit olarak görüyor ve bu modele verilen desteğin birçok Avrupa ülkesinde azalan doğum oranının ele alınmasına yardımcı olabileceğini savunuyor.

Bu görüşe Türkiye’de bulunan Patrikhane de dahil olmak üzere diğer Ortodoks ülkelerin kiliseleri de destek veriyor.

Sağcı Elliniki Lysi (Yunan Çözümü) yasayı ‘Hıristiyan karşıtı’ olarak nitelendirdi ve ulusal çıkarlara zarar verdiğini söyledi.

Yunanistan Komünist Partisi ‘hayır’ oyu verdi: Üreme ve evlat edinme ticarileşiyor

Meclisteki Yunanistan Komünist Partisi (KKE) milletvekilleri de karşı oy kullandı. KKE, ay başında yayınladığı açıklamada, tasarının, ‘eşcinsel çiftlerin birlikte yaşama biçimini seçme olasılığının sosyal olarak tanınması ve aralarındaki belirli kişisel, ekonomik ve sosyal ilişkilerin yasal düzenlemesi’ ile ilgili olmadığını savunmuştu.

KKE, “Bu [yasa], örneğin ev kiralama, iş bulma vb. zorluklar gibi birlikte yaşama kararlarını engelleyebilecek onlara karşı sosyal önyargıyı yıkma ihtiyacı ile ilgili değildir,” demişti.

KKE, yasa tasarısındaki 10. maddenin, ‘annelik-babalık ilişkisinden kurtulmak için üreme ve evlat edinmenin ticarileştirilmesini meşrulaştırdığını’ savunuyor.

Yunan komünistler, “Özünde, yasa tasarısı, aynı cinsiyetten erkek çiftler tarafından uluslararası ticari taşıyıcılığın tanınmasını ve aynı cinsiyetten kadın çiftler için donör spermi ile in vitro fertilizasyonun (IVF) tanınmasını kurumsallaştırarak çocuk sahibi olma sürecinin ticarileştirilmesini daha da teşvik ediyor,” diye düşünüyor.

KKE, evlat edinmenin de yasa ile birlikte ticarileşeceğini savunuyor. Açıklamada, “Çiftler veya bireyler tarafından yapılan evlat edinme başvurularının sayısının, çocuk koruma kurumlarında evlat edinilecek çocuk sayısından kat kat fazla olduğu göz önüne alındığında, mülteci çocukların yanı sıra, insanların açlıktan öldüğü, doğum kontrol yöntemlerinin bulunmadığı veya kullanılmadığı ülkelerden gelen çocuklarda da insan ticaretinin önü açılmıştır,” deniyor. 

KKE ayrıca, “Partimiz, ebeveynliğin, bireysel düzeyde mevcut sosyal ilişkileri yansıtan bir ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişki olduğunu düşünmektedir. KKE’nin tutumu, çocuk haklarına, yani çocuğun annesi ve babasıyla bağları olan toplumsal ihtiyacına dayanmaktadır,” diyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version