DÜNYA BASINI

Eski İsviçre Genelkurmay yetkilisi: Rusya’nın Avdeyevka’yı ele geçirmesi Batı’da büyük paniğe neden oldu

Yayınlanma

İsviçre Genelkurmay Başkanlığı’ndan emekli yarbay ve siyasi ve askeri strateji analisti Ralph Bosshard, Ukrayna’ya NATO birliklerinin gönderilmesine ilişkin tartışmanın, geçen haftalarda Donetsk’e bağlı Avdeyevka’nın Rusya Silahlı Kuvvetlerinin tam kontrolü altına girmesinin ardından Batı’da ne denli büyük bir paniğin hakim olduğunu gösterdiğini belirtti.

TASS ajansına mülakat veren Bosshard, “NATO birliklerinin Ukrayna’ya gönderilmesi tartışması, Avdeyevka’nın kaybedilmesinden sonra Batı’da ne kadar büyük bir panik yaşandığını gösteriyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna ordusunun hala savaşın gidişatını kararlı bir şekilde değiştirebileceğinden emin olsaydı, Fransız birliklerini Ukrayna’ya getirmekten söz etmezdi,” dedi.

‘Ukrayna’nın kayıplarının dayanılmaz hale geldiği hakikati artık gizlenemiyor’

Fransa liderinin Batılı ülkeler tarafından sağlanan ‘mucize silahların’ etkili olduğuna artık inanmadığını kaydeden Bosshard, “Batı Avrupa’nın bugüne kadar Ukrayna ordusuna eğitim ve malzeme desteği için güvenilir bir platform olarak hizmet etmiş olması bile savaşın gidişatını değiştiremedi. [Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir] Zelenskiy’in Rusya ordusunun sözüm ona korkunç kayıpları hakkında yaptığı son açıklamalar, Ukrayna’nın kayıplarının dayanılmaz hale geldiği hakikatini artık gizleyemiyor,” ifadelerini kullandı.

Analist, Rusya ordusunun devam eden ilerleyişi karşısında Paris’in Ukrayna ordusunun cephe hattını nerede nerede istikrara kavuşturabileceğini merak ettiğini dile getirerek, NATO doktrinine uygun olarak örgütlenen, donatılan, eğitilen ve komuta edilen Ukrayna ordusunun ‘geçen yaz belirlenen iddialı hedeflere ulaşmaya’ daha yakın olmadığını hatırlattı.

Bosshard, “Bu, 75. yıldönümünde NATO’nun imajına vurulan bir başka darbedir,” değerlendirmesini yaptı.

‘Trump’ın ilerleyişi NATO’yu yeniden krize sürükleyebilir’

Macron’un Ukrayna’ya asker sevk etme yönündeki açıklamasının zamanını tesadüfen seçmediği yorumunu yapan analist, şöyle devam etti: “Gerçek şu ki 24 Mart NATO’nun Sırbistan’a düzenlediği ilk hava saldırısının 25. yıldönümü. İttifak dışındaki gazeteler hava harekatının gayri meşru niteliğine mutlaka işaret edeceğinden, bu gün NATO için tatsız hale gelebilir. İki hafta sonra, 4 Nisan’da 75. yıldönümünü kutlayacak olan NATO kendisini başarılı, güçlü ve birleşik bir ittifak olarak göstermek istiyor. Önümüzdeki aylarda Donald Trump’ın ABD seçim kampanyasındaki ilerleyişi NATO’yu yeniden krize sürükleyebilir ve Başkan Macron’un doldurmak istediği bir boşluk yaratabilir.”

Diğer yandan Kırım’ı ele geçirmek için NATO’nun Ukrayna’ya her biri yaklaşık 80 bin askerden oluşan iki kolordu göndermesi gerektiğine dikkat çeken Bosshard, “Buna ek olarak, Sivastopol’u tek başına ele geçirmek için muhtemelen bir ordu kolordusuna daha ihtiyaç duyulacaktır,” dedi.

‘Macron ve NATO, siyasi olarak 5 bin askerin ölümünü göze alabilir mi?’

Bosshard, böyle bir harekatın zayiatsız olmayacağına da işaret ederek “Macron ve NATO, siyasi olarak 5 bin askerin ölümü ve 4 bin askerin yaralanmasını göze alabilir mi? Orası şüpheli. Bir ay içinde uğramaları muhtemel olan bu kayıpları telafi edebilirler mi? Orası da şüpheli,” diye ekledi.

Analist, ‘Batılı profesyonel ordulardaki çok sayıda askerin, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya asker göndermesi için gerekli olan üç aylık süre zarfında ordudan ayrılmasının çok daha muhtemel’ olduğunu vurguladı ve Fransa’nın kara kuvvetlerinin neredeyse tamamını ve hava kuvvetlerinin kayda değer bir kısmını Ukrayna’ya konuşlandırmak zorunda kalacağını, böylece diğer taahhütlerini ihmal edeceğini ve Avrupa dışındaki pozisyonlarından vazgeçeceğini’ belirtti.

Bosshard, “Ancak sonuçta Fransa’nın birlikleri Ukrayna’da bir operasyon için gereken kuvvetlerin sadece dörtte birini oluşturacaktır,” değerlendirmesinde bulundu.

‘NATO birliklerinin Ukrayna’ya gönderilmesinin bir fark yaratıp yaratamayacağı şüpheli’

Analist, Fransız ordusunun ağırlıklı olarak ‘küresel müdahalelere yönelik’ birliklerden oluştuğunu kaydederek “Yakın geçmişte Ukraynalı askerler NATO’dan aldıkları yetersiz savaş eğitiminden şikayetçi oldular. Bu da NATO birliklerinin Ukrayna’ya gönderilmesinin bir fark yaratıp yaratamayacağını şüpheli hale getiriyor,” dedi.

Uzman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batılı birliklerin konuşlandırılması için geçecek üç ay içinde Ukrayna ordusunun kayıplarının ne olacağını tahmin etmek zor. Ukrayna’ya önemli miktarda NATO gücü konuşlandırılırsa ve Ukrayna ordusunun neredeyse hiç kullanılabilir askeri kalmazsa, bunun savaşa katkısı, ülkesini nüfus için beklenen tüm sonuçlarla birlikte bir savaş alanı olarak kullanılabilir hale getirmek olacaktır. Böyle bir durumda Zelenskiy, müttefiklerinin askeri hedefleri üzerindeki etkisini de kaybedecek.”

Merkel’in askeri danışmanı Erich Vad: Ukrayna’nın kaderi Washington ve Moskova’da belirlenecek

Çok Okunanlar

Exit mobile version