AVRUPA

Eski MI6 şefi: Şu anda Rusya ile gri bir savaşın içindeyiz

Yayınlanma

Birleşik Krallık’ın dış istihbarat teşkilatı MI6’in eski başkanı Richard Dearlove, Politico’ya verdiği demeçte şu anda bir savaşın içinde olduklarını söyledi.

Alman komutanlarının çevrimiçi toplantısının Rusya tarafından sızdırılması konusuna değinen Dearlove, “Angela Merkel’in Almanya’yı cep telefonundan yönetmek gibi bir rahatlığı vardı. Dolayısıyla Rusların onu dinlediğinden emin olabilirsiniz  ve muhtemelen hâlâ dinliyorlardır. Bence Almanya’nın sorunu şu anda pasifist bir mizaca sahip olması ve güvenliği hiçbir zaman ciddiye almamış olması,” dedi.

Ayrıca Batının genel hazırlıksızlığı ve istikrarsızlığı konusunda da endişeli olduğunu kaydeden casus şefi, Almanya söz konusu olduğunda, “Bunu ciddiye alan insanlar yok değil, ancak bunlar küçük bir azınlık,” dedi.

Dearlove daha sonra Almanya’nın dış istihbarat teşkilatı BND’nin eski başkanı ve aynı zamanda kişisel dostu olan August Hanning’i ‘ciddiye alan kişilerden biri’ olarak zikretti.

Hanning’in kendisi de Rusya’nın son derece hassas konferans görüşmesini dinlemesinin muhtemelen ‘buzdağının görünen kısmı’ olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

İngilizler, Almanlarla istihbarat paylaşırken ‘Rusya’ endişe duyuyormuş

MI6 şefiyken Dearlove BND ile paylaşacağı bilgiler konusunda son derece seçiciydi ve bu bilgilerin Rusya’ya kolayca sızacağından korkuyordu. Dearlove, “Pazar günleri bile onlara vermeyeceğimiz son derece hassas bazı şeyler vardı,” dedi.

Bununla birlikte Almanya’nın Batının Ukrayna’yı desteklemesindeki rolü göz önüne alındığında, şimdiki MI6 şefi Richard Moore için bu tür istihbaratı saklamak daha zor olabilir. Dearlove, “Almanlar çok gergin olacaklar, kartlarını nasıl oynayacaklarından emin olamayacaklar ve çaresizce rehberlik almak isteyecekler,” dedi.

Ne var ki emekli casusluk şefi için Almanya’nın ötesinde Britanya da özel bir endişe kaynağı. Dearlove Britanya söz konusu olduğunda, sözlerle eylemler arasında bir uçurum olduğunu iddia ediyor.

“GSYİH’mizin en az yüzde 2,5’ini savunmaya harcamalıyız”

Dearlove, “Birleşik Krallık’ta sokakta herhangi birini durdurup Britanya’nın savaşta olduğunu düşünüp düşünmediğini sorsanız, size deliymişsiniz gibi bakarlar. Ama savaştayız: Rusya ile gri bir savaşın içindeyiz ve ben insanlara bunu hatırlatmaya çalışıyorum,” dedi.

Dearlove, Birleşik Krallık’ın savunma harcamalarının seviyesini ‘Rusya ve Çin’in oluşturduğu tehditleri karşılamak’ için yetersiz buluyor. Geçen hafta açıklanan ilkbahar bütçesinde Başbakan Jeremy Hunt, İngiltere’nin silahlı kuvvetleri için acil yeni bütçe ayrılmayacağını duyurmuş, mali sıkışıklık, Ulusal Sağlık Hizmeti ihtiyaçları ve öncelikli vergi kesintileri nedeniyle savunma harcamalarını milli gelirin yüzde 2’sinde tutmayı tercih etmişti.

Dearlove ise bazı zor seçimler yapmak zorunda olduklarını ileri sürerek, “En az yüzde 2,5 oranında harcama yapıyor olmalıyız. Acilen daha fazla gemi inşa etmemiz gerekiyor. Çok daha büyük bir donanmaya ihtiyacımız var. Ve Tanrı aşkına, karada daha fazla askere ihtiyacımız var,” dedi.

MI6’in eski başkanı Orta Avrupa ve Baltık ülkelerinin yaptıklarından biraz olsun teselli buluyor ve özellikle Polonya’yı NATO içinde rekor düzeyde savunma harcamasına ulaştığı için övüyor. Polonya şu anda GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 4’ünü savunmaya harcıyor ve daha bu hafta Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, “Rusya’nın emperyalist hırsları ve saldırgan revizyonizmi Moskova’yı NATO, Batı ve nihayetinde tüm özgür dünya ile doğrudan bir çatışmaya doğru itiyor,” uyarısında bulundu.

Eski istihbarat şefine göre Trump Britanya’yı Biden’dan daha çok seviyor

Dearlove savunma harcamalarındaki bu artışın aynı zamanda gerekli bir ‘Trump-proofing’ (Trump’ın sağlaması) olduğuna inanıyor ve “[Eski ABD Başkanı Donald] Trump iktidara geldiğinde NATO üyelerinin çoğu GSYİH’lerinin yüzde 2’sini savunmaya harcıyor olacak ya da bunun üzerinde bir harcama yapmış olacaklar. Bu da Beyaz Saray’da uzun süredir NATO’yu eleştiren birinin bir dönem daha görev yapmasının üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır,” diyor.

Trump’ın ilk döneminde NATO’yu ve özellikle de Almanları eleştirirken yaptıklarını onayladığını söyleyen Dearlove, “Eğer Almanlar yeniden silahlanma konusunda ciddi harcamalar yapmaya başlarlarsa ,ki ekonomilerinin büyüklüğü nedeniyle bunu yapmaları gerekir, bu tamamen dönüştürücü olacaktır,” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Dearlove, Trump’ın görevdeki Başkan Joe Biden’ın aksine  Britanya’yı ‘sevdiğini’ ve Beyaz Saray’da İngiltere’nin kendisiyle bir ticaret anlaşması yapma şansı olabileceğini belirtti.

Dearlove, “Trump duygusal olarak Birleşik Krallık’ı oldukça seviyor. Biden’dan daha çok seviyor. Biden, İrlandalı Katoliklerin Britanyalı hakkındaki tüm önyargılarına sahip eski moda bir Amerikalı İrlandalı Katolik,” iddiasında bulundu.

Eski istihbarat şefi Politico’ya verdiği demeçte ayrıca, ‘[Trump’ın] ulusal güvenlik yetkilileriyle konuşan ve NATO’nun önemini anlamalarını sağlayan insanlar’ açısından ‘perde arkasında oldukça fazla şey olduğunu’ söyledi ve “Bunun kaybedilmiş bir dava olduğunu düşünmüyorum,” diye ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version