DİPLOMASİ

Eski Tayvan lideri Çin’e, mevcut Tayvan lideri ABD’ye gidiyor

Yayınlanma

Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in, önümüzdeki haftalarda ABD’yi ziyaret etmeyi planlıyor.

Guatemala ve Belize’ye resmi ziyaretlerde bulunacak olan Tsai Ing-wen’in, transit geçiş güzerhagında New York ve Los Angeles’a uğramayı planladığı kaydedildi.

Tsai’nin sözcüsü Lin Yu-chan salı günü Taipei’de düzenlediği basın toplantısında, Tsai’nin 29 Mart akşamı geç saatlerde New York’a inmeyi ve 31 Mart gecesi Orta Amerika’ya hareket etmeyi düşündüğünü açıkladı. Tayvan liderinin ayrıca, iki gün sonra Tayvan’a dönmeden önce 4 Nisan gecesi Los Angeles’a inmeyi planladığı bildirildi.

ABD’de Tsai ile görüşmeyi planlayan politikacıların başında, Pekin konusunda sert bir çizgiyi savunan Temcilciler Meclis Başkanı Kevin McCarthy geliyor. Tsai’nin, New York, Los Angeles veya her ikisinde de konuşma yapması ve ABD’de yaşayan Tayvanlılarla görüşmesi bekleniyor.

Çin: Geçiş bahane, amaç ayrılıkçı faaliyetleri desteklemek

Çinli yetkililer, Tsai’nin ziyareti üzerine Dışişleri Bakanlığı ve Pekin’deki ABD Büyükelçiliği’ne önleyici protestolarda bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, salı günü düzenlediği basın toplantısında Pekin’in ABD ve Tayvanlı yetkililer arasında her türlü temasa karşı olduğunu söyledi ve Washington’a “ABD-Tayvan ilişkilerini yükseltmeyi bırakması” çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Tsai’nin geçişi sırasında ABD Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmeyi planladığı bildirildiğinden, Çin’in ABD ile ada arasında herhangi bir “resmi etkileşime” kesin olarak karşı çıktığını tekrarladı.

Sözcü Wang, “ABD ile Tayvan adası arasında her türlü resmi etkileşime kesinlikle karşıyız, bölge liderinin ABD’yi ziyaret etmek için herhangi bir bahane kullanmasını reddediyoruz ve ABD’nin Tayvan makamlarıyla herhangi bir şekilde temas kurarak tek Çin ilkesini ihlal etmesine kesin olarak karşı çıkıyoruz” dedi.

Wang, gezisinin gerçek amacının ABD üzerinden geçiş yapmak olmadığını, bunun yerine “Tayvan’ın bağımsızlığı”nı savunan ayrılıkçı faaliyetler için bir atılım yapmak olduğunu söyledi.

Sözcü, ABD tarafını tek Çin ilkesine ve Çin ile ABD arasındaki üç tebliğe uymaya çağırdı, Washington’ın ABD ile Tayvan adası arasındaki her türlü resmi teması sona erdirmesi gerektiğini kaydetti.

Wang, adadaki yetkililerin de “dış güçlerle gizli anlaşma hayalleri kurmayı” bırakması gerektiğini vurguladı.

Eski Tayvan lideri de Çin’e gidecek

Diğer yandan, eski Tayvan lideri Ma Ying-jeou’nun adadan genç öğrencilerle birlikte 27 Mart-7 Nisan tarihleri ​​arasında Çin’i ziyaret etmeyi planladığı duyuruldu.

Ma, 74 yıl sonra anakarayı ziyaret eden ilk eski Tayvan lideri olacak.

Çin basınına göre, Ma’nın Çin’de Nanjing, Wuhan, Changsha, Chongqing ve Şanghay dahil olmak üzere birçok şehri ve atalarının mezarlarını ziyaret etmesi planlanıyor.

Çin’in Tayvan İşleri Ofisi, ziyaretin, Boğazlar arası barışçıl kalkınmaya yeni bir enerji katabileceğini kaydetti.

Ma, Tayvan’ın ana muhalefet partisi Kuomintang’ın (KMT) kıdemli bir üyesi.

Çin ile yakın bağları destekleyen KMT, Tayvan Boğazı’ndaki gerginlik göz önüne alındığında, Çin’e ‘erişmeye’ her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu savunuyor.

Ma’nın planlanan gezisinin, mevcut Tayvan lideri ve Tayvan’ın bağımsızlığını savunan DPP’nin başkanı Tsai Ing-wen’in olası ABD ziyaretiyle aynı tarihlere denk gelmesi dikkat çekti. Farklı yönlerdeki ziyaretler, iki Tayvan liderinin ve partilerinin Çin’le birleşme politikalarındaki farklılıkları da daha görünür kıldı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version