Estonya’da devam eden eğitim reformlarının bir parçası olarak tüm birinci sınıf öğrencileri Estonca eğitim görecek ve yetkililer Estonca eğitime geçişi öngören yeni yasaya uyulmasını sağlamak için okullarda denetimlere başlayacak.
Aralık 2022’de Estonya parlamentosu, tüm eğitim sisteminin Estonca diline geçişini zorunlu kılan bir yasayı kabul etmişti. Buna göre 2024-2025 yılları arasında anaokulları ve ilkokul sınıfları bu geçişi yapacak. 2029-2030 yılları arasında ise derslerin en az yüzde 60’ının ulusal dilde yapılması gerekecek.
Postimees gazetesine konuşan Eğitim Bakanı Kristina Kallas, yeni eğitim-öğretim yılının başlangıcında iyimserliğini dile getirerek, 80 yıl sonra ilk kez ülkedeki tüm birinci sınıf öğrencilerinin Estonca öğreneceğini kaydetti.
Kallas, okullardaki geçişi ‘sabote etmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunulmadığını’ da sözlerine ekledi.
Kallas’a göre her okuldaki geçiş sürecinin başarısı okul müdürlerine bağlı.
Bakan, “İşlerin nasıl gelişeceğini izleyip göreceğiz. Bu geçişin, uyumun etkili bir şekilde uygulanmadığı spor salonlarında yüzde 60 Estonca dil eğitimine geçişle aynı sorunlarla karşılaşmamasını sağlamak için süreci mutlaka izleyeceğiz,” ifadelerini kullandı.
Kallas, denetimlerin Bakanlığın müfettişleri tarafından, yetkilileri ‘derslere fiilen katılacak’ olan Dil Dairesi ile iş birliği içinde yürütüleceğini açıkladı.
Müfettişler, birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinin öğretmenlerinin Estonca konusunda yeterli olup olmadıklarından emin olacaklar ve dersler sırasında hangi faaliyetlerin gerçekleştiğini izleyecek.
Denetimlerin 70 okulu etkileyeceğini ve bunların yaklaşık yarısında kontrollerin yapılmasının beklendiğini kaydeden Kallas, Estonca bilmeyen çocukların anadillerini kullanmaktan mahrum bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
Haziran ayında Estonya Yüksek Mahkemesi, ülke anayasasının devletin Estonca dışında herhangi bir dilde temel eğitim vermesini gerektirmediğine hükmetmişti.
Karar, 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren devlet okullarında Estonca eğitime geçilmesine karşı yapılan bir şikayetin ardından alınmıştı.
Davacılar, Rus çocukların kendi ana dillerinde eğitim almalarının sağlanması için hükümete yetki verilmesini talep etmişti. Bu değişikliklerin beraberinde, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Estonyalı öğretmenlerin Rusya vatandaşlığı alma sürecinin basitleştirilmesi çağrısında bulunmuştu.