Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Madis Roll, Ukrayna birliklerinin geri hizmetlerini devralmak ve cepheye gönderilmelerini sağlamak amacıyla batı Ukrayna’ya asker gönderme ihtimalini ciddi bir şekilde tartıştıklarını belirtti.
Savunma konularına odaklanan Breaking Defense portalına mülakat veren Roll, Tallinn makamlarının halihazırda durumu analiz ettiklerini ve ülkenin böyle bir adımı eksiksiz bir NATO misyonunun parçası olarak yapmayı tercih edeceğini söylese de daha küçük bir koalisyon ile harekete geçmeyi göz ardı etmediklerini kaydetti.
Roll, “Görüşmeler devam ediyor. Tüm ihtimalleri gözetmeliyiz. Yapabileceklerimiz konusunda kendimizi kısıtlamamamız gerek,” ifadelerini kullandı.
Yetkili, ayrıca bu yönde bir adıma karşı çıkan NATO ülkelerinin ‘zaman geçtikçe’ fikirlerinin değişmesi ihtimalinin olduğunu dile getirdi.
Birkaç ay önce Estonya Savunma Kuvvetleri Komutanı General Martin Herem de ordunun tıbbi, lojistik ya da hava savunma misyonları için Batı Ukrayna’ya gönderilmesini tartıştıklarını bildirmişti.
Breaking Defense, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Batı’nın Kiev’e yardım için asker göndermeyi tartışmaya açık olması gerektiği yönündeki açıklamasının ardından yaşanan öfke patlamasının ardından söz konusu tartışmaların durduğuna dikkat çekti.
Portala göre göre çeşitli ülkelerin Ukrayna’ya kuvvet gönderme konusundaki istekliliği NATO bünyesinde ayrışmaya neden oluyor.
İttifakın her bir üyesi, kuvvetlerini ulusal çıkarları doğrultusunda uygun gördüğü yere göndermekte özgür olsa da, bazı ülkeler bunu yapmakta faydadan çok risk gördüklerini açıkça ortaya koydular.
Özellikle Almanya ve ABD asker gönderme fikrini kategorik olarak reddetti. ABD’nin Estonya Büyükelçisi George Kent, Breaking Defense’e Joe Biden yönetiminin Ukrayna’ya ciddi yardım paketleriyle destek verme politikasına işaret ederken, Amerikan askerlerini göndermeme konusundaki net kararlılığını yineledi.
Geçtiğimiz hafta Macron, bir kez daha Ukrayna’ya asker gönderilebileceğini kabul etti. The Economist‘e verdiği mülakatta Macron, temas hattının ihlal edilmesi ya da Kiev’in talep etmesi halinde Avrupa’nın bu konuyu gündeme getirmesi gerekeceğini savundu.