Baltık ülkelerinden Estonya’nın, ülkedeki Rus büyükelçiliğinde bulunan personel sayısını azaltması üzerine Rusya’dan misilleme geldi.
Rusya, Estonya’nın Moskova büyükelçisinden 7 Şubat’a kadar ülkeden ayrılmasını istedi. Rusya, ilişkilerin geçici maslahatgüzar seviyesinde devam edeceğini duyurdu.
Estonya da bunun üzerine misilleme yaparak Talinn’deki Rus elçisinden 7 Şubat’ta ülkesine dönmesini istedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, kararın Estonya’daki ‘Rusofobi’ ve Talinn’deki Rus elçilik personeli sayısının düşürülmesi üzerine alındığını açıkladı.
“Estonya liderliği, son yıllarda Rusya ile tüm ilişkileri kasıtlı olarak yok ediyor,” diyen bakanlık, ‘Rusofobi’nin ve düşmanlığın büyütülmesinin bir devlet politikası haline geldiğini ileri sürdü.
Soloviev Live TV kanalına konuşan Talinn’deki Rus büyükelçisi Vladimir Lipayev, Estonya’da ‘cepheyi andıran bir atmosfer’ yaratıldığını ve bunun diplomatik ilişkiler açısından ‘anormal’ olduğunu söyledi.
Estonya diplomasisinin diyalog kurma bakımından ‘tamamen yetersiz olduğunu gösterdiğini’ ileri süren Lipayev, Talinn’deki ortaklarının mümkün olduğu kadar ikili ilişkilere zarar vermeye uğraştığını savundu.
Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu ise, Rusya’nın adımlarının Ukrayna’ya destek sağlamaktan vazgeçmelerine neden olmayacağını belirtti. Ukrayna’nın ‘kendi egemenliği’ ve ‘Estonya’nın güvenliği’ için yaklaşık bir yıldır savaştığını söyleyen Reinsalu, “Rusya büyük çaplı saldırılar planlarken Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz ve benzer düşünen diğer ülkeleri Ukrayna’ya yardımlarını artırmaya çağırıyoruz,” dedi.
Estonya’nın komşusu Letonya’nın dışişleri bakanı Edgars Rinkēvičs de bir açıklama yaparak Estonya’yı takip edeceklerini ve Rusya ile diplomatik ilişkilerin seviyesini 24 Şubat’tan itibaren düşüreceklerini söyledi.
Diğer Baltık ülkesi Litvanya da, Estonya ile ‘tam dayanışma’ içerisinde olduğunu ilan etti ve Rusya’nın ‘dayanaksız ve haksız’ hamlesinin ‘yalın çaresizliğinin bir işareti’ olduğunu ileri sürdü.
Vilnius, Rusya büyükelçisini geçen Nisan ayında Buça’da yaşananları gerekçe göstererek ülkeden çıkarmıştı.
Baltık ülkeleri, Ukrayna’ya daha fazla yardım ve özellikle ağır silahların verilmesi konusunda AB ülkeleri içerisinde başı çekiyor. Bu ülkeler, Almanya’yı Ukrayna’ya Leopard tanklarını vermeye çağırmıştı.