Menkul kıymet takas ve saklama hizmeti sunan Euroclear’ın genel müdürü Lieve Mostrey, Avrupa Birliği (AB) yaptırımları nedeniyle dondurulan Rus varlıklarının faizinden elde edilen gelirin Ukrayna’ya yardım için kullanılmasının Avrupa’nın mali istikrarı açısından riskli olduğunu belirtti.
Financial Times (FT) gazetesine konuşan Mostrey, G7’nin Rus varlıklarını kullanma planını ‘dolaylı bir el koymaya oldukça yakın’ olarak nitelendirdi.
Bu yöndeki kararın Euroclear’ın hukuki süreçlere tabi tutulmasını beraberinde getirebileceği uyarısını yapan Mostrey, “Sahip olmadığınız varlıkları teminat olarak kullanmak, dolaylı bir el koymaya ya da gelecekte el koyma taahhüdüne son derece yakındır ve bu da piyasalar üzerinde doğrudan bir el koyma ile tamamen aynı etkiyi yaratabilir,” ifadelerini kullandı.
Euroclear, Şubat 2022’de, Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinden sonra Batı’da dondurulan yaklaşık 269 milyar avro değerindeki Rus varlıklarının çoğunluğunu -200 milyar avrosunu- elinde tutuyor.
ABD, Ukrayna’yı finanse etmek için varlıklara el konulmasından yanayken Almanya, Fransa ve İtalya buna karşı çıkıyor.
Söz konusu ülkeler, devlet varlıklarının uluslararası hukuk kapsamında dokunulmazlığa sahip olduğunu savunuyor.
Ukrayna’da çatışmaların patlak vermesinin ardından G7 ülkeleri, Avrupa Birliği (AB) ve Avustralya Rus varlıklarını dondurdu. 16 Ocak’ta Belçika Maliye Bakanlığı, AB’nin Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarını geri alma yönünde teknik düzeyde çalışmalara başladığını duyurmuştu.
1 Şubat’ta Brüksel’de düzenlenen AB zirvesinde Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna’ya yardım amacıyla aktarılmasına yönelik mekanizma onaylandı. Gelirlerin özel hesaplarda tutulacağı ve gerekli vergiler düşüldükten sonra paranın bütçeye aktarılması ve Ukrayna’ya yardım için gönderilmesi planlanıyor.