ABD’nin petrol devi ExxonMobil, petrol şirketlerine ek gelir vergisi koyan AB’ye dava açtı.
Şirket, AB’nin ‘yasal otoritesi’nin ötesine geçerek hareket ettiğini ileri sürüyor.
AB, petrol şirketlerine yönelik ek vergiden 25 milyar avro gelir elde etmeyi ve enerji faturalarını bu sayede düşürmeyi hedefliyordu.
Bir açıklama yapan şirket sözcüsü Casey Norton, yüksek enerji maliyetlerinin aileler ve işletmeler üzerine yüklendiğinin farkında olduklarını fakat verginin ‘zarar verici’ olduğunu ve ‘yatırımcı güveninin altını oyacağını’ ileri sürdü.
Norton, Exxon’un son 10 yılda Avrupa’da rafineri projeleri için 3 milyar dolar harcadığını ve üretimi artırdığını söyleyerek, Avrupa’nın bu dönemde Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltmaya çalıştığına dikkat çekti.
Şirketinin AB’ye gelecekte milyarlarca avroluk yatırım yapmayı düşündüğünü söyleyen sözcü, “Buraya yatırım yapıp yapmayacağımız öncelikle Avrupa’nın ne kadar çekici ve küresel olarak rekabetçi olacağına bağlı,” diyerek vergi nedeniyle AB’ye yapacakları yatırımı geri çekebilecekleri sinyalini verdi.
AB’nin Eylül ayında gündeme getirdiği ve petrol ve doğalgaz şirketlerinin aşırı kârlarından elde etmeyi planladığı ‘gönüllü katkı’, enerji fiyatlarındaki artışın hane halklarının faturalarını şişirmesini engelleme amacında.
31 Aralık itibariyle uygulamaya girecek verginin kapsamı şöyle: 2022-2023 yılları arasındaki ortalama vergilendirilebilir kâr, 2018-2021 arasındaki ortalama kârın yüzde 20 ve üzerindeyse, bu kârın en az yüzde 33’ü vergi olarak ödenecek.
Exxon, Kasım ayında yeni vergi ile birlikte toplam vergi yükümlülüğünün 2 milyar doları bulabileceğini söylemişti. Şirket, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel bazda 20 milyar dolar civarında kâr elde etmişti.