ASYA

Filipinler, ABD-Japonya-Avustralya üçlüsü ile bağlarını artıracak

Yayınlanma

ABD, Japonya, Avustralya ve Filipinler, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki varlığına yönelik Singapur’da ilk dörtlü savunma bakanları toplantısını gerçekleştirdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, Avustralyalı ve Filipinli mevkidaşları Richard Marles ve Carlito Galvez ile Shangri-La Diyaloğu olarak bilinen Asya güvenlik forumu çerçevesinde bir araya geldi.

Toplantı sonrasında Japon Savunma Bakanı Hamada, “Özgür ve Açık Hint-Pasifik için bir vizyon paylaşıp vizyonun gelişmeye devam etmesini sağlamak için toplu olarak çaba gösterdiklerini yeniden teyit ettik.” dedi.

Austin, toplantıdan sonra bir tweet atarak, ortakların “Güney Çin Denizi de dahil olmak üzere dört ülke genelinde iş birliğini genişletme fırsatlarını görüşmek üzere” bir araya geldiklerini söyledi.

Manila’nın katılımı, Başkan Ferdinand Marcos yönetiminin Washington ile daha yakın bağları yansıtıyor.

Mayıs ayında Marcos ve ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da bir araya geldiler ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın yanı sıra Güney Çin Denizi’nde seyrüsefer özgürlüğü çağrısında bulunurken Japonya ve Avustralya ile iş birliği başlatma konusunda anlaşmaya varmışlardı.

Japonya, Avustralya ve Filipinler, ABD ile anlaşmalı müttefik olarak kriz anında Amerikan askeri operasyonlarını destekleyeceklerdir. Barış zamanında dörtlünün istihbaratı paylaşması ve düzenli tatbikatlar yapması, ülkelerin gelecekteki olası durumlara daha hızlı ve sorunsuz yanıt vermesini sağlama planı içeriyor.

Washington Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin Japonya başkanı Christopher Johnstone, dörtlü toplantıyı “önemli” olarak nitelendirdi.

Johnstone, “ABD bir süredir Hint-Pasifik’te ağ bağlantılı bir güvenlik mimarisi oluşturmanın öneminden bahsediyordu ve sonunda bunun meyvesini vermeye başladığını görmeye başlıyoruz” dedi.

Hint-Pasifik’te NATO gibi resmi çok taraflı güvenlik düzenlemesi hala çok uzak görünse de Johnstone, “ABD müttefikleri arasındaki derinleşen bağlar, özellikle bilgi paylaşımını güçlendirmek için askeri düzeyde somut adımlarla birleştiğinde, caydırıcılık için hâlâ değerli bir katkıyı temsil ediyor” ifadelerine yer verdi.

Rand Corporation’ın kıdemli savunma analisti Derek Grossman, yeni koalisyonun sağlam askeri iş birliği için ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD’a nazaran daha fazla potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version