ORTADOĞU

Filistin Yönetimi: Gazze’ye Amerikan ve İsrail tanklarının sırtında dönmeyeceğiz

Yayınlanma

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçen hafta Ramallah’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede Gazze’yi ‘Filistin devletinin ayrılmaz bir parçası olarak nitelendirdi ve Filistinlilerin İsrail’in bölgeyi Batı Şeria’dan ayırma planını kabul etmeyeceğini vurguladı.

Blinken ile yapılan ikili görüşmeye katılan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yürütme komitesi üyesi ve Filistin Yönetimi’nin çalışma bakanı olan Ahmed Mecdelani, Ramallah yönetiminin Gazze Şeridi’nin akıbeti ve bir bütün olarak çatışmanın çözümüne ilişkin tutumunu değerlendirdi.

Kommersant gazetesine mülakat veren Mecdelani, Filistin’in, çözüm için uluslararası barış konferansı çağrısında bulunduğunu ve Rusya ile Çin’in diplomatik desteğine güvendiğini belirtti.

‘İsrail’in Gazze kontrol altına alma hedefi peşinen başarısızlığa mahkum’

Yılladır abluka altında olan Gazze Şeridi’nin idaresinin Filistin Yönetimi’ne devredilmesi tartışmalarını ele alan Mecdelani, “İsrail Gazze’de barbarca bir savaş yürütüyor. İsrail hükümeti açıkça ırkçı olarak adlandırılabilir, Binyamin Netanyahu liderliğindeki savaş kabinesi, Amerikan yönetiminin doğrudan ve dolaylı desteğiyle bu savaşı başlattı. İsrail’in Gazze kontrol altına alma hedefi peşinen başarısızlığa mahkum. Gazze sadece Filistin egemenliği altında ve Filistin devletinin evrensel olarak tanınan otoritelerinin yetkisi altında var olacaktır,” dedi.

Yetkili, “Netanyahu’dan güç almayı ya da Gazze’ye bir İsrail ya da Amerikan tankının zırhı üzerinde dönmeyi beklemiyoruz,” vurgusunu yaptı.

ABD’ye güvenmediklerini ve İsrail ile eşgüdüm halinde hareket ettiklerini belirten Mecdelani, ayrıca Washington yönetimin İsrail’e Gazze halkına karşı savaşta kullandığı silahları da tedarik ettiğini anımsattı.

‘Amerikan yönetimi daha önce verdiği hiçbir taahhüdü yerine getirmedi’

Mecdelani, “Amerikan yönetimi daha önce verdiği hiçbir taahhüdü yerine getirmedi ve tek bir gerçek adım atmadı. Sadece sorunun çözülmesi gerektiğine dair tezlerini tekrarlamakla yetiniyor ama bunları herhangi bir pratik adım takip etmiyor. Bu da Washington’un açıklamalarının inandırıcılığını zayıflatıyor. , ABD’nin İsrail’e yönelik önyargısını ve tek taraflı desteğini terk edip bunun yerine iki taraf arasında iyi niyetli bir arabulucu pozisyonu alacağına dair hiçbir beklentimiz yoktu. Bunu ne bekliyorduk ne de böyle bir şey oldu,” diye ekledi.

‘Rusya ve Çin’in arabulucu olarak devreye girmesi doğru yönde atılmış bir adım’

Filistin meselesine mevcut uluslararası tüzük temelinde bir çözüm bulunması amacıyla uluslararası barış konferansı düzenlenmesini yönünde defalarca çağrı yaptıklarını anımsatan Mecdelani, “Çatışmanın çözümü konusunda Rusya ve Çin’in arabulucu olarak devreye girmesinin doğru yönde atılmış bir adım olduğuna inanıyoruz. ABD barış sürecinin destekçisi rolüne uygun değil; işgalci güçle olan ortaklığını söz ve eylemleriyle kanıtladı,” değerlendirmesini yaptı.

Washington yönetiminin Filistinlilerin meşru haklarını inkar ettiğine ve iki devletli bir çözümün tesis edilmesine ilişkin BM kararlarını tamamen hiçe saydığına işaret eden yetkili, şöyle devam etti: “Sorunun çözümüne yönelik ciddi bir siyasi yol bulunması için Çinli dostlarımız ve diğer ülkelerle ortaklaşa Rusya’nın siyasi ve diplomatik rolüne güveniyoruz.”

Eski Mossad şefi Halevi: İsrail Gazze’ye kara harekâtı başlatmadan önce durup düşünmeli

Çok Okunanlar

Exit mobile version