Rusya’nın enerji sektörüne uygulanan ambargolar Batı’da enerji kıtlığını tetiklerken Financial Times (FT) gazetesinin aktardığına göre ekonomistler, bu ekonomik durgunluğun Avro Bölgesi’ni teğet geçeceği görüşünde.
Geçen ay Consensus Economics’in anketine katılan analistler, Avrupa Birliği’nin (AB) bu yıl içinde resesyona gireceği tahmininde bulunmuştu. Ancak bu ay yapılan anket, analistlerin bölgenin 2023 boyunca yüzde 0,1’lik bir büyüme kaydetmesini beklediklerini gösterdi.
Son günlerde İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomi Forumu (WEF) toplantısında Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yakında küresel büyüme tahminlerini yükselteceği sinyalini vermeleriyle AB’nin akıbetine ilişkin tahminler iyimserlik kazandı.
Haftalar önce IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 2023’te ‘AB’nin yarısının resesyona gireceğini’ söylemişti.
ING Bank makro araştırma başkanı Carsten Brzeski, ekonomistlerin tahminlerindeki u dönüşünü ‘beklenmedik’ olarak yorumladı.
Hargreaves Lansdown analisti Susannah Streeter ise, “Korkulan enerji krizi tehdidi azalıyor ve enflasyon beklenenden daha hızlı düşüyor,” ifadelerini kullandı.
Çin’deki talep artışı Avrupa’ya yarayacak
Bununla beraber Capital Economics’in Avrupa baş ekonomisti Andrew Kenningham, “Algılarımız ekim ayından bu yana oldukça radikal biçimde değişti,” değerlendirmesini yaptı. Kenningham, devletlerin sunduğu desteklerin beklenenden daha cömert olduğunu ve otomotiv sektörünün tahmin edilenden daha güçlü bir şekilde toparlandığını da sözlerine ekledi.
UBS ekonomisti Anna Titareva’ya göre, geçen yaz yüzde 90 oranda gerçekleşeceği tahmin edilen resesyon ihtimali şimdi yüzde 30’dan az. Titareva, tedarik zinciri sıkıntılarının yatışmasının, güçlü işgücü piyasasının ve tasarrufların Avro Bölgesi’ndeki ekonomik dayanıklılığının sebebi olduğunu vurguladı.
Geçen hafta Davos’ta açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, tahminlerin korkulandan ‘çok daha iyi göründüğünü’ kaydetmişti. IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath da Çin’in geçen ay Kovid-19 kısıtlamalarını gevşetme kararının bu iyimserliğin gerekçelerinden biri olduğuna dikkat çekmişti.
Goldman Sachs ekonomisti Sven Jari Stehn, Çin’deki artan talebin ‘başta Almanya olmak üzere Avrupa’daki ticarete kayda değer ölçüde ivme kazandıracağına’ işaret etti.
Bazı ekonomistlerin endişeleri devam ediyor
Diğer yandan bazı ekonomistler, resesyon tehlikesini hafife almıyor. Barclays Bank ekonomisti Silvia Ardagna, düşüşün daha önce düşünüldüğü kadar derin olmayacağını, fakat Avro Bölgesi ekonomisinin art arda iki çeyrek boyunca küçüleceğini ve resesyonun teknik tanımını karşılayacağını vurguladı.
Ayrıca Andrew Kenningham, ECB’nin agresif faiz artışlarının toparlanma üzerinde cılız bir etkiye sahip olacağı değerlendirmesini yaptı.
Kenningham, “Avro Bölgesi ekonomisi resesyondan kaçınabilir ama faiz oranlarının uzun süre yüksek kalması gerekebilir. En kötü ihtimalle hafif bir resesyona girebiliriz gibi görünüyor, ancak bunu zayıf bir toparlanma izleyecek,” diye konuştu.