AVRUPA

Finlandiya ve Estonya, Baltık Denizi’nde Rusya donanmasına karşı plan hazırlıyor

Yayınlanma

Estonya Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Andrus Merilo, Helsingin Sanomat gazetesine verdiği demeçte, Finlandiya ve Estonya komutanlıklarının “olağanüstü bir durum” halinde Rusya donanmasının Baltık Denizi’nde faaliyet göstermesini engellemek için bir plan geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Merilo’ya göre “deniz savunması, Finlandiya ve Estonya’nın iş birliğini daha da güçlendireceği bir konu”. İki taraf, gerekli olması halinde Baltık Denizi’nde düşman faaliyetlerinin tamamen engellenmesi için daha somut planlar geliştirmeye hazır.

Merilo, bunun askerî açıdan mümkün olduğunu da belirtti. Finlandiya Körfezi’nin Rusya’ya kapatılmasının hangi durumda gerçekleşebileceği sorulduğunda, bunun güvenlik koşullarına bağlı olacağını açıklayan yetkili, “Kendimizi korumak için bunu yapmaya hazırız” diye konuştu.

Mayıs ayı başında, o dönemin Genelkurmay Başkanı Martin Herem, Baltık Denizi’nin Rusya’ya kapatılmasını önermişti. Herem’e göre Estonya, bu amaca ulaşmak için deniz mayınlarına ve gemi savar füzelerine sahip.

Geçtiğimiz ekim ayında Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Moskova’nın Balticconnector doğalgaz boru hattına ve İsveç ile Estonya arasındaki telekomünikasyon kablosuna zarar verdiğinin doğrulanması halinde Rus gemilerinin Baltık Denizi’nden geçişinin engellenebileceğini ifade etmişti. Konunun NATO üyesi iki ülke olan Finlandiya ve Estonya’nın yetkilileriyle görüşüldüğünü belirtmişti. Ancak daha sonra Çin, boru hattına ve kabloya zarar verenin kendi gemisi olduğunu kabul etti.

NATO’nun Rusya ile savaş durumunda Baltık Denizi’ni kullanmak isteyebileceği, mayıs ayında ittifakın Avrupa’daki Silahlı Kuvvetlerinin eski başkomutanı Amiral James Stavridis tarafından dile getirilmişti. Stavridis, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının Baltık Denizi’ni neredeyse ittifakın bir iç “gölü” haline getirdiğini belirtti.

Stavridis, saldırı bir durumda Baltık Denizi bölgesinin, Rus kara kuvvetlerinin Suvalki Koridorunu kontrol altına almasını ve Baltık ülkelerini NATO müttefiklerinden ayırmasını önlemek amacıyla Kaliningrad’ı etkisizleştirmek için kullanılacağını öne sürmüştü.

NATO, Balticconnector boru hattındaki sabotajın ardından Baltık Denizi’nde devriyeleri artıracak

Çok Okunanlar

Exit mobile version