Slovenyalı düşünür Slavoj Žižek’in Frankfurt Kitap Fuarının açılışında yaptığı konuşma tepkilere neden oldu.
Yakınlarda Aksa Tufanı operasyonu ile yükselen çatışmalar hakkında bir yazı yazan ve Filistinlilerin operasyonu sırasında sivillerin ‘tecavüze uğradığı’ iddiasını tekrarlayan Žižek, fuarda yaptığı konuşmada ‘Hamas’ın İsrail halkına yönelik terör saldırılarını’ kınadığını fakat çatışmayı anlamak için ‘Filistinlileri de dinlemek ve geçmişlerini göz önünde bulundurmak’ gerektiğini vurgulayınca tepki gördü.
Der Spiegel’in haberine göre konuşma sırasında bazı konuklar salonu terk etti. Hessen ‘antisemitizm komiseri’ Uwe Becker, Žižek’e hem konuşma öncesinde, daha sonra da doğrudan sahnede tepki gösterdi. Žižek’i Hamas’ın suçlarını ‘göreceleştirmekle’ suçlayan Becker, birkaç kez salonu terk etti, fakat sonunda Frankfurtlu yerel politikacılar eşliğinde geri döndü. Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos da Becker’i yatıştırmaya çalıştı.
Almanya’da Yahudi Yaşamı ve Antisemitizme Karşı Mücadele için Federal Komiserlik, 2018 yılında kuruldu. Kurumun internet sitesinde, “Komiserlik makamı, Almanya’da artan antisemitizm konusundaki yoğun tartışmalara ve federal düzeyde bu olguyla en iyi nasıl mücadele edilebileceği sorusuna yanıt olarak oluşturuldu,” deniyor.
‘Kimse Filistinliler hakkında konuşmadı’
‘Hiçbir şeyi göreceleştirmediğini’ savunan Žižek, “Terörist saldırılar korkunç bir suçtu ve İsrail’in kendini savunmak için her türlü hakkı vardı. Ancak orada neler olduğunu anlamak için Filistinlilerin arka planını da görmek gerekir. Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu’da barış olamaz,” dedi.
Becker’in müdahalesinden önce bu konudaki ‘analiz yasağını’ eleştiren Žižek, kendisinden önceki tüm konuşmacıların İsrail hakkında konuşurken hiç kimsenin Filistinliler hakkında konuşmadığına dikkat çekti ve Filistinli yazar Adania Shibli’ye kitap fuarında ödül verilmemesini ‘skandal’ olarak değerlendirdi.
Žižek ayrıca fuarda bulunmaktan gurur duyduğunu da söyledi. Žižek’in konuşmasının sonunda Boos’un duygulandığı gözlenirken, direktör yaptığı açıklamada, “Bu, sözün özgürlüğü. Ve bunu burada bırakmalıyız, bu benim için önemli,” dedi.
Slovenyalı düşünürün konuşması sırasında yaşananlara atfen, bir konuşmayı kesmenin ‘mümkün olması gerektiğini’ savunan Boos, ‘hoşumuza gitmese bile konuşmayı sonuna kadar dinlediğimiz için de memnun olduğunu’ söyledi.
Becker daha sonra Deutsche Presse-Agentur’a (dpa) verdiği demeçte Filistinlilerin hakları ve çektikleri acılar da dahil olmak üzere ‘her şeyden bahsedilebileceğini’ fakat bunun ‘adaletsizlik, kitlesel şiddet ve terörizmle eşitlenemeyeceğini, bunun mümkün olmadığını’ savundu. Antisemitizm komiseri, “Konuşma özgürlüğünün bile, eşitlenemez olayları bir bağlam içinde göreceleştirdiği, önemsizleştirdiği ve eşitlediği zaman, bir sınırı vardır,” iddiasında bulundu.
Filistinliler ‘Hamas’ın elinde acı çektiği’ sürece anılmaya değer
Gazze savaşının fuarda tartışmalı bir başlık olmaya devam edeceği düşünülüyor. Fuar organizatörleri, Endonezya ve Malezya’nın fuara katılmayı reddettiklerini açıkladılar.
Der Spiegel’e konuşan yetkililer, bunun nedeninin fuarın İsrail ile dayanışma sergilemiş olması. Aynı yetkili, ‘Hamas’ın ellerinde acı çeken’ Filistinlilerin de yanında olduklarını ileri sürdü.
Aksa Tufanı operasyonu nedeniyle fuarda Çarşamba günü aralarında yayıncı ve sosyolog Eva Illouz’un da bulunduğu ‘İsrail için Endişe’ konulu bir panel düzenlendi.
Ardından siyasi gündem, Deniz Yücel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilecek ‘Rusya için Umut’ etkinliği ile devam edecek. Burada Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth (Yeşiller) ve sürgündeki Rus yazar Dmitriy Gluhovskiy konuşacak.