AVRUPA

Fransa meclisi yabancı müdahaleye ilişkin tasarıyı kabul etti

Yayınlanma

Fransız Ulusal Meclisindeki milletvekilleri çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rönesans partisi tarafından yabancı müdahalelerle mücadele için önerilen yasa tasarısını 25’e karşı 171 oyla büyük bir çoğunlukla destekledi.

Fransa Hukuk Komisyonu Rönesans Başkanı ve tasarının raportörü Sacha Houlié, salı günü tartışmayı açarken, “Söz konusu olan egemenliğimizin, demokratik ve liberal değerlerimizin ve ulusun çıkarlarının korunmasıdır,” dedi.

Çarşamba günü genel kurulda büyük ölçüde kabul edilen ve sadece solcu France Insoumise’in (Boyun Eğmeyen Fransa – LFI) karşı oy kullandığı ve Gauche Démocratique et Républicaine’in (Demokratik ve Cumhuriyetçi Sol – GDR) çekimser kaldığı metin dört maddeden oluşuyor.

Özellikle, istihbarat servislerinin şu anda sadece ‘terörle mücadele’ için ayrılmış olan algoritmik izleme tekniklerini kullanmasına izin veren dört yıllık bir deneme öngörülüyor.

Bu önlem başlangıçta, bireysel özgürlükler üzerindeki olası yansımalarından korkan sol partiler tarafından şiddetle eleştirildi.

Ekolojistler – EELV üyesi milletvekili Jérémie Iordanoff Euractiv’e yaptığı açıklamada, “Ulusal Meclisteki tartışmalar, algoritmaların kullanımını dış müdahale ve terörle mücadele durumlarıyla sınırlayan metnin netleştirilmesini mümkün kıldı,” iddiasında bulundu.

Metinde ayrıca Kamu Hayatında Şeffaflık Yüksek Kurumu (HATVP) tarafından kontrol edilecek bir ‘yabancı bir amir adına hareket eden çıkar temsilcileri’ sicili oluşturulması öngörülüyor.

Bu kayıtlar hükümetler, devlet kontrolündeki şirketler ve yabancı siyasi partiler adına hareket eden lobicileri, iletişimcileri ve bağış toplayanları kapsayacak.

Tasarı, kasım ayında Parlamento İstihbarat Delegasyonu (DPR) tarafından yayınlanan ve mevcut araçların ‘etkili fakat tehdidin yoğunlaşması göz önüne alındığında bazen yetersiz’ olduğunu öne süren bir rapora dayanıyor.

Tasarı mayıs ayında Senato tarafından incelenecek.

Çok Okunanlar

Exit mobile version