Paris, Nijer’in “istenmeyen kişi” ilan ettiği Fransız büyükelçisini geri çekmemekte ısrar ederken büyükelçinin saklandığı düşünülen Fransız üssü önünde protesto nöbeti devam ediyor.
Nijer’in, Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Slyvain Itte’ye ülkeden ayrılması için verdiği 48 saat doldu. Paris yönetimi Nijer’in kararını tanımadığını ve Itte’nin Nijer’de kalmaya devam edeceğini duyurmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni bir açıklama yaparak Nijer’de “istenmeyen kişi” ilan edilen Itte’yi baskılara rağmen geri çekmeyeceklerini bir kez daha ilan etti.
Başkent Paris’teki 29. Büyükelçiler Konferansı’nda açıklamalarda bulunan Macron, “Darbecilerin baskılarına rağmen Büyükelçimiz (Slyvain Itte) Niamey’de kalacak” dedi. Nijer’deki askeri yönetimi tanımadıklarını ve “henüz istifasını sunmayan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u desteklediklerini söyleyen Macron, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS), Nijer yönetimine yönelik aldığı yaptırım kararlarını ve politikalarını desteklediklerini yineledi.
Fransa ve diplomatlarının son aylarda birçok ülkede zorluklarla karşılaştığını dile getiren Macron, halihazırda Paris’teki konferansta bulunmayan Fransız diplomatları selamladığını ifade etti. Fransız Cumhurbaşkanı, Avrupa’yı ve Batı ülkelerini “uluslararası arenada zayıflama riskine” karşı uyardı.
AA’nın haberine göre askeri yönetimin, Itte’nin ülkeyi terk etmemesi halinde Fransa Büyükelçiliği ve Fransız askeri üssüne elektrik, su, gıda ve yakıt tedarikini durdurabileceği belirtiliyor.
Fransız üssü önünde protesto nöbeti
Öte yandan Fransa’yı protesto eden Nijer vatandaşları Itte’nin “Niamey 101” ismiyle de bilinen Fransız askeri üssünde “saklandığı” iddiaları nedeniyle üssün etrafında bekleyişini sürdürüyor. Nijer bayraklarının yanı sıra Rusya, Kuzey Kore ve Çin bayrakları da sallayan grup, “Kahrolsun Fransa” ve “Fransız askerlerini istemiyoruz” yazılı dövizler taşıyor.
Fransız elçi neden “istenmeyen kişi” ilan edildi
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer’e yönelik askeri müdahaleyi de içeren bir plan açıklamış Fransa ve Almanya da 26 Temmuz’da başa geçen askeri yönetimi tanımadıklarını belirterek, ECOWAS’ın müdahale planına açıktan destek vermişti. Öte yandan Cezayir devlet radyosu, Fransa’nın Nijer’e olası bir askeri operasyon için Cezayir’den hava sahasını açmasını talep ettiğini duyurmuştu. Fransız yayın organı Le Figaro’nun Fransız üst düzey bir askeri yetkiliye dayanarak haberi yalanlamıştı. Eski bir Fransız sömürgesi olan Nijer’de halk, Fransa’nın devam eden etkisinden rahatsız.
Fransa’nın Nijer’de yaklaşık 1500 askeri ve Diori Hamani Havalimanı yakınlarında bir askeri üssü bulunuyor.
Nijer’de 26 Temmuz’da başa gelen askeri yönetim, daha önce de Fransa ile imzalanan 5 askeri işbirliği anlaşmasının iptal edildiğini açıklamıştı.