AVRUPA

Fransa’da hükümetin göç yasası mecliste reddedildi

Yayınlanma

Fransız milletvekilleri pazartesi günü hükümetin göç yasa tasarısını 265’e karşı 270 oyla reddederken, aşırı sağ, muhafazakârlar ve sol koalisyon güçlerini birleştirerek 25 yıl sonra ilk kez bir yasa tasarısının reddedilmesi yönünde bir önergeyi kabul etmiş oldu.

Tasarının ilk versiyonu ‘kamu düzenine ciddi tehdit oluşturan’ düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı ve özellikle Akdeniz’de kaçakçılık şebekeleriyle mücadele için kaynakları artırmayı amaçlıyordu.

Ciddi işgücü açığı bulunan sektörlerde kayıt dışı çalışan düzensiz göçmenlere otomatik olarak bir yıllık çalışma vizesi verilmesini öngören yeni hüküm de göçmenlere ‘forum shopping’ yapıp Fransa’ya yerleşmeleri yönünde bir sinyal göndereceğini savunan muhafazakâr ve aşırı sağcı milletvekillerinin yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. ‘Forum shopping’, bir davacının kendisine en uygun gördüğü mahkeme veya yasayı seçerek olumlu sonuç alma girişimine verilen hukuki ad.

Hükümet şimdi yeni bir uzlaşma bulma umuduyla yeniden taslak hazırlamaya ya da tamamen iptal etmeye karar vermek zorunda.

Bununla birlikte, hükümetin göç yasalarında reform planları özellikle sağ kesimde karşı önerilerle karşılandığı için tasarıya karşı muhalefet uzun süredir devam ediyordu.

Örneğin muhafazakâr Les Républicains partisinin liderleri geçtiğimiz mayıs ayında hükümetin göç tasarısına karşı bir ‘karşı plan’ sunarak yasadışı göç konusunda bir referandum yapılması ve ‘ulusun temel çıkarları söz konusu olduğunda […] AB anlaşmalarından ayrılma imkanı’ yaratılması çağrısında bulundu.

Siyasi yelpazenin daha da sağında yer alan ve partisi yıllardır göç konusunda referandum çağrısında bulunan Rassemblement National (Ulusal Birlik – RN) lideri Marine Le Pen, hükümetin yenilgisini kutladı ve sadece ‘düzensiz göçmenleri kontrol altında tutmaya’ ve ‘düzensiz göçmenleri ülkeyi terk etmeye zorlamaya’ odaklanacak yeni bir yasa tasarısı sunacağını söyledi.

Öte yandan, solcu La France insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa – LFI) partisi üyesi Clémence Guetté, sol görüşlü milletvekillerinin ‘yabancı düşmanı gevezeliklerden’ duydukları endişeyi dile getirdiğini söyledi. Guetté bunun yerine, tüm düzensiz göçmenlere Fransa’da koşulsuz kalma ve çalışma hakkı verilmesi çağrısında bulundu.

LFI lideri Jean-Luc Melenchon ise X’te Darmanin için, “Yasası ve dolayısıyla kendisi için yolun sonu gibi geliyor,” dedi.

CGT sendikasının başkanı Sophie Binet bir mitingde yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin temel ilkelerini sorgulayan bu utanç tasarısını kınamak için toplandık,” derken, “Fransa mutfaklarda, temizlikte ve inşaatta kayıtsız işçiler olmadan işleyemez,” ifadelerini kullanarak işlerin ‘düzenli hale getirilmesini’ isteyenlerin 

‘ikiyüzlülüğünü’ kınadı.

Muhafazakârların çoğunlukta olduğu Senato, uzun süreli göçmenlerin çalışma vizesine erişimini kısıtlayan ve düzensiz göçmenlere yönelik tıbbi yardımı kesen temel hükümlerin çoğunu sıkılaştırdıktan sonra kasım ayı ortasında tasarı lehinde oy kullanmıştı.

Tasarıdan sorumlu İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’e şimdiden istifa çağrıları yapılmaya başlandı ama Darmanin’e göre bu çağrılar ‘demokrasinin inkârı’ anlamına geliyor. Darmanin TF1 televizyonuna verdiği demeçte, “Açıkçası bu bir başarısızlık. Polise, jandarmaya, kaymakamlara ve sulh hakimlerine düzensiz göçle mücadele etme imkanı vermek istiyorum,” iddiasında bulundu. Bakan, ‘sol ve aşırı sağın kutsal olmayan ittifakı’ olarak nitelendirdiği yasanın reddedilmesini kınadı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version