AVRUPA

Fransız çiftçilerin Paris kuşatması başladı

Yayınlanma

Fransa’da protestocu çiftçiler, 30 Ocak (salı) boyunca Paris’i trafiğe kapatacak barikatlarla kuşatmaya hazırlanıyor.

Fransa’nın başkentine giden otoyolları kapatmak için yüzlerce kereste traktörü ve saman balyası yığınları kullanarak hükümet ile karşı karşıya gelmeyi planlayan çiftçiler, daha fazla taviz elde etmek için pazartesi günü traktör, römork ve hatta biçerdöver konvoylarını anayollara konuşlandırdılar.

Bazı protestocular, hükümetin taviz vermemesi durumunda barikatlarda kalmak için yiyecek, su ve çadırlarla geldi.

‘Sonumuz sizin için kıtlık anlamına gelir’

France 24’e konuşan 52 yaşındaki organik meyve bahçeleri çiftçisi Christophe Rossignol, “Fransız tarımını savunmaya geldik. Krizden krize gidiyoruz,” derken bazı araçlar, ‘Çiftçi olmadan gıda olmaz’ ve ‘Sonumuz sizin için kıtlık anlamına gelir’ yazılı pankartlar taşıdı.

Protestocular, ‘çiftliklere nadiren gitmek’ ve ayakkabılarını nadiren kirletmekle’ suçladıkları bakanlar tarafından görmezden gelindiklerini hissettiklerini söylüyorlar.

Fransız çiftçiler ‘Paris’i kuşatmayı’ planlıyor

Hükümetten Paris’e polis yığınağı

Hükümet, protestocuların başkente girme çabalarını durdurmak için çoğu Paris bölgesinde olmak üzere 15.000 polis memurunun konuşlandırıldığını duyurdu. Subaylar ve zırhlı araçlar da Paris’in taze gıda malzemeleri merkezi olan Rungis pazarında konuşlandırıldı.

Paris bölgesi trafik yetkilileri, şehrin ana uluslararası havaalanının hemen kuzeyindeki A1 otoyolunda, başkentin doğusundaki Disneyland tema parkının yakınındaki A4’te ve genellikle yoğun olan diğer otoyollarda tıkanıklıklar olduğunu bildirdi.

FNSEA tarım sendikası başkanı Arnaud Rousseau, RTL radyosuna verdiği demeçte, “Amacımız Fransız halkını rahatsız etmek ya da hayatını mahvetmek değil. Amacımız, krize hızla çözüm bulması için hükümete baskı yapmak,” dedi.

Eylemler Belçika’ya da sıçradı

Komşu Belçika’daki çiftçiler de başkent Brüksel dahil olmak üzere bazı ana yollara ulaşan trafiği durdurmak için barikatlar kurdular. Protestoların çoğu ülkenin Fransızca konuşulan bölgesinde gerçekleşiyor.

Belçika’nın batısındaki Tournai’den bir çiftçi olan Clémente Glorieux, tarım üreticilerinin ‘bıktığını’ söyledi ve “Bir noktada, ister idari ister finansal olsun, bize kurallar ve kısıtlamalar dayatılır. Bu bir süredir zararlı, bu yüzden kendimize geleceğimiz hakkında sorular sormaya başlıyoruz,” dedi.

Glorieux ve Paris çevresindeki barikatlardaki çiftçiler, AB’nin 27 ülkesinden liderlerin Ukrayna’ya mali desteğe odaklanan bir zirve için Brüksel’de bir araya geleceği perşembe gününe kadar protestolara devam etmeyi hedeflediklerini söylediler.

Paris bölgesinden çiftçi ve protestocu Jean-Baptiste Benoit, “Yemek için ihtiyacımız olan her şeye, mangallara ve kendimizi rüzgardan korumak için bir saman duvarına sahibiz. Ekipmanımız var ve sağ salim yerleşiyoruz!” dedi.

Avrupa çapında çiftçi isyanı büyüyor

Taksi şoförlerinden çiftçilere destek

Fransız çiftçiler, mahsul yetiştirmek ve hayvan beslemek için gübre, enerji ve diğer girdiler için daha yüksek fiyatların gelirlerini tükettiğini vurguluyorlar.

Protestocular ayrıca, Fransa’nın büyük ölçüde sübvanse edilen tarım sektörünün aşırı regüle edildiğini ve tarım üreticilerinin daha düşük maliyetler ve daha az kısıtlamayla karşı karşıya kaldığı ülkelerden yapılan gıda ithalatından zarar gördüğünü savunuyorlar.

FNSEA lideri Rousseau, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Avrupa’ya artan ihracatlarının Avrupalı meslektaşları için ‘savunulamaz’ olduğunu söyleyerek, Ukraynalı şeker üreticilerini örnek verdi.

Öte yandan ülkenin diğer bölgelerinde çiftçilere destek eylemleri de düzenleniyor. Taksi şoförleri, araç yavaşlatma gösterileri ile protestolara dahil olurken, Fransız yetkililer, halkın ‘mümkünse toplu taşıma araçlarına geçmelerini’ tavsiye etti.

Fransa’nın Mercosur endişe sürüyor

Bugün Gabriel Attal hükümetinin, geçen hafta açıklanan önlemlerin gıda üretiminin daha kazançlı, daha kolay ve daha adil olması gerektiği yönündeki taleplerinin gerisinde kalmasının ardından, çiftçi sendikalarıyla yapılan müzakerelerle birlikte bugün yeni önlemler açıklaması bekleniyor.

Attal, geçen cuma günü yaptığı açıklamada, AB ile Latin Amerika ticaret bloğu Mercosur arasında müzakere edilen serbest ticaret anlaşmasına itirazlarının sürdüğünü söylemişti. Özellikle Fransız ve İrlandalı tarımcılar, anlaşma ile birlikte Avrupa pazarının Latin Amerika ülkelerinden gelen ucuz gıda ürünlerine açılmasından endişe ediyor.

Ulusal Birlik’ten hükümete: Yeşil Mutabakat’tan ayrılın

Öte yandan Ulusal Birlik (RN) başkanı ve RN’nin AP seçimlerinde liste başı Jordan Bardella, pazartesi sabahı RMC’ye verdiği röportajda “Başbakan Gabriel Attal’ın Yeşil Mutabakat’tan vazgeçmesini bekliyorum,” dedi.

RN, daha önce, bu keskinlikte bir ‘Yeşil Mutabakat’tan ayrılma’ çağrısı yapmamıştı. Parti, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yeşil dönüşümde ‘düzenleyici bir duraklama’ çağrısını, ardından Avrupa Halk Partisi (EPP) ve Avrupa Muhafazakarlârı ve Reformistleri (ECR) tarafından Avrupa Parlamentosu’nda talep edilen moratoryumu desteklemişti.

Avrupa Parlamentosu RN delegasyonu başkanı Jean-Paul Garraud, Pazartesi günü Euractiv Fransa‘ya verdiği demeçte, pratikte bunun, en azından Yeşil Mutabakat’ın halihazırda kabul edilmiş olan metinlerini ‘kınamak’ ve hükümetin ‘yaptığı hataları kamuoyu önünde kabul etmesini’ sağlamak anlamına geldiğini söyledi.

Bardella da ‘sorunun% 90’ının Brüksel’de’ olduğunu öne sürdü.

Çok Okunanlar

Exit mobile version