Financial Times (FT) gazetesi, Avon Products, Air Liquide ve Reckit’in daha önce ülkeden ayrılmayı planladıklarını açıklamalarına rağmen Rusya’da iş yapmaya devam ettiklerini bildirdi.
Gazeteye göre, şu anda pek çok yabancı şirket yöneticisi Rusya’yı terk edip etmeme konusunda temkinli.
Habere göre söz konusu şirketler 30 yıl boyunca dört ya da beş fabrika inşa etti ve bunları ‘yüzde 90 indirimle’ satma niyetinde değil.
Gazetenin Kiev Ekonomi Okulu’ndan aktardığı verilere göre, 2022’den Rusya’yı bu yana 2 binden fazla ulusötesi şirket terk ederken, yaklaşık 1600 şirket de ya Rusya pazarını terk etti ya da ülkedeki faaliyetlerini askıya aldı.
Habere göre, Ukrayna’ya dönük askeri müdahalenin hemen ardından pek çok şirket faaliyetlerini azaltma sözü verdi, süreç içerisinde Rusya ‘kurumsal geri çekilme’ maliyeti kademeli olarak arttı.
Gazete, dünyanın en büyük doğalgaz, teknoloji ve sanayi hizmetleri üreticilerinden biri olan Fransız Air Liquide şirketinin 2022’nin eylül ayında Rusya’daki faaliyetlerinin yönetimini yerel yönetime devretmek üzere bir mutabakat zaptı imzalamasına dikkat çekti.
Gazete, anlaşmanın Rusya hükümeti tarafından onaylanmadığını ve şirketin belirsizlik içinde kaldığını belirtti.
Coca-Cola da Rusya’ya ürün tedarikini durdurdu, fakat tedariki Dobryi Cola’yı da içeren Multon Partners’ı kuran Coca-Cola Hellenic devraldı.
Mart ayında Reuters haber ajansı, Rusya pazarını terk eden yabancı şirketlerin 107 milyar dolardan fazla zarar ettiği tahmininde bulunmuştu.
Contur.Focus projesi analistlerinin resmi veri tabanlarına dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, son üç yılda Rusya’da yabancı katılımlı tüzel kişiliklerin sayısı üçte bir oranında azaldı.