Amerika

FT: Büyük yatırımcılar ABD piyasalarından uzaklaşıyor

Yayınlanma

Büyük kurumsal yatırımcılar, Donald Trump’ın ticaret savaşları ve ülkenin artan borcunun küresel portföylerde Amerikan varlıklarının hakimiyeti konusunda endişeleri artırmasıyla ABD piyasalarından uzaklaşıyor.

Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre ABD başkanının “dengesiz” ticaret politikası, son aylarda küresel piyasaları sarsarak ABD dolarında keskin bir satış dalgasına yol açtı ve Wall Street hisseleri bu yıl Avrupa rakiplerinin çok gerisinde kaldı.

Trump’ın önümüzdeki on yıl içinde Washington’un borcuna 2,4 trilyon dolar ekleyeceği tahmin edilen tarihi vergi yasası da ABD Hazine tahvillerine baskıları artırdı.

780 milyar dolarlık varlığı yöneten AllianceBernstein’ın CEO’su Seth Bernstein, “İnsanlar ABD’ye olan maruziyetlerini yeniden düşünmelidir. Açık bir sorun olarak ortada duruyor ve giderek kötüleşiyor. ABD’nin bu hızla borçlanmaya devam etmesi savunulamaz. Buna ticaret politikamızın öngörülemezliğini de ekleyince… İnsanlar durup düşünmeli: Tek bir pazara ne kadar yoğunlaşmak istiyorsunuz?“ diye sordu.

Büyük bir Amerikan özel sermaye şirketinin üst düzey yöneticisi, Trump’ın Washington’un ticaret ortaklarına kapsamlı gümrük vergileri uyguladığını açıkladığı ”kurtuluş günü“ tarifelerini “birçok insana ABD’ye aşırı ağırlık verdiklerini gösteren bir uyarı” olarak nitelendirdi.

Kurumsal yatırımcılar ABD’deki varlıklarının boyutunu gözden geçirirken, Kanada’nın en büyük ikinci emeklilik fonu Caisse de dépôt et placement du Québec, portföyünün şu anda %40’ını oluşturan ABD’deki varlıklarını azaltacağını açıkladı. Fon, İngiltere, Fransa ve Almanya’daki yatırımlarını artırmayı planlıyor.

203 milyar dolarlık alternatif yatırım fonu Oaktree Capital Management’ın kurucu ortağı Howard Marks, FT’ye verdiği demeçte, “ABD, bir asırdır dünyanın en iyi yatırım yeriydi, fakat yatırımcıların ABD’nin istisnacılığının artık o kadar da istisnai olup olmadığını sorgulamaya başladığını ve portföylerini buna göre yeniden konumlandırmayı düşündüklerini duymaya başladım,” dedi.

ABD borsaları, Trump’ın 2 Nisan’da gümrük vergilerini açıklamasının ardından yaşadığı kayıpları telafi etti. Fakat S&P 500, Stoxx Europe 600 endeksinin %9’luk artışına kıyasla, bu yıl %2’nin altında bir artış kaydetti. 

Trump, başlangıçta açıkladığı birçok gümrük vergisinden geri adım atmış olsa da, dolar üç yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor ve bu yıl %9 değer kaybetti.

Yatırımcılar, ABD ekonomisinin küresel hakimiyeti ve sermaye piyasalarının derinliğinin, ülkenin küresel yatırımlar için en önemli destinasyon olmaya devam edeceği anlamına geldiğini söylüyor. 

Yine de birçok kişi, ABD’nin küresel hisse senedi piyasası değerindeki payını bu yılın başında yaklaşık üçte ikiye çıkaran on beş yılı aşkın süredeki sermaye girişi ve üstün performansın tersine dönüp dönmeyeceğini sorguluyor. 

Birleşik Krallık’taki varlık yönetimi şirketi Schroders’ın CEO’su Richard Oldfield, “Yatırımcıların ABD’den uzaklaşma eğiliminin ilk işaretlerini görmeye başladık,” dedi.

Almanya’nın savunma ve altyapıya 1 trilyon avroluk harcama yapmasının büyümeyi canlandırması beklenen Avrupa piyasaları, yatırımcıların ABD’ye maruz kalma konusundaki temkinli tavrından faydalandı.

Blackstone’un başkan yardımcısı Tom Nides, “Avrupa konusunda oldukça iyimseriz. Burada hükümetler nispeten istikrarlı. Parayı Avrupa’ya kaydırmak kesinlikle kötü bir bahis değil,” dedi.

New York merkezli yatırım şirketi Neuberger Berman, Avrupa özel sermaye yatırımlarının yüzde 65’ini bu yıl Avrupa’da gerçekleştirdi. Şirketin Avrupa özel sermaye başkanı Joana Rocha Scaff, son yıllarda bu oranın yüzde 20-30 olduğunu belirtti. Avrupa’ya ilginin arttığını belirten Scaff, “Bu sadece gümrük vergilerinden ibaret değil. Avrupa’nın makroekonomik ortamı ABD’den daha iyi değil, ama daha istikrarlı. Sadece ticaret savaşları değil, [ABD’deki] bazı iç istikrarsızlıklar ve önerilen vergi tasarıları da ABD dışındaki yatırımcıları etkiliyor,” diye konuştu.

Bazı yatırımcılar, Avrupa ve Asya’daki daha küçük ve parçalanmış pazarların anlamlı bir alternatif sunup sunmadığını sorguluyor. Oaktree’den Marks, “Avrupa’da büyüme hâlâ durgun ve düzenlemeler çok sıkı, Çin ise hâlâ karmaşık bir ülke. Büyük miktarda sermaye başka nereye yatırılabilir?” diye sordu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version