DİPLOMASİ

FT: Yatırımcılar yüksek kamu borçları konusunda uyarıyor

Yayınlanma

Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre yatırımcılar, dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri kamu borcu seviyeleri konusunda uyarıyor ve seçim öncesi aşırı borçlanma vaatlerinin tahvil piyasasında bir tepkiye yol açma riski taşıdığını söylüyor.

ABD ve Birleşik Krallık’ta devlet borç ihracının, Covid pandemisinin ilk aşamaları hariç, önümüzdeki yıl rekor seviyedeki en yüksek seviyeye çıkması bekleniyor.

Uluslararası Finans Enstitüsüne göre, kamu borcunun geçen yıl GSYİH’nin yüzde 68,2’si ile tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından, gelişmekte olan piyasalar tahvil satışlarına katkıda bulunmaya hazırlanıyor.

ABD Hazinesi, Apollo Global Management’ın tahminlerine göre, bu yıl 2 ila 30 yıl vadeli 4 trilyon dolar tahvil ihraç edecek. Bu rakam 2018’de 2,3 trilyon dolar, 2023’te 3 trilyon dolardı.

RBC Capital Markets tarafından yapılan hesaplamalara göre, Federal Rezerv alımlarına ve vadesi gelen mevcut borçlara göre ayarlanan net ihraç, eylül ayı sonuna kadar 12 ay boyunca 1,6 trilyon dolar olacak ve kayıtlardaki en yüksek ikinci yıl olacak. Kanada bankası, 2024-2025’te net ihracın pandemi dönemi seviyelerini aşacağını tahmin ediyor.

Fon yöneticileri, borçlanma ölçeğinin piyasaları faiz oranlarının gelecekteki yoluna daha tipik bir şekilde odaklanmalarından uzaklaştıracağını söylüyor.

IMF’nin tahminlerine göre, gayri safi yurtiçi hasılanın oranı olarak ABD bütçe açığı, 2022’deki yüzde 4’ün altından keskin bir artışla önümüzdeki dört yıl içinde yüzde 6,5 ile yüzde 8 arasında seyredecek. Faiz ödemelerinin 2022’de GSYİH’nin yüzde 3’ünden azından 2028’de yüzde 4,5’e yükseleceği tahmin ediliyor.

Gelişmekte olan ülkelerin borcu artıyor

Gelişmekte olan piyasalardaki hükümetler ve şirketler, borçlanma maliyetlerinde son zamanlarda yaşanan keskin düşüşten yararlanmak için acele ederken 2024’ün ilk günlerinde 50 milyar dolarlık rekor bir borç sattı.

Dealogic verilerine göre, Suudi Arabistan’ın bu hafta gerçekleştirdiği 12 milyar dolarlık ihraç, Meksika ve Endonezya gibi gelişmekte olan ekonomilerin tahvil satışlarının geçen yılın aynı dönemindeki 42 milyar dolara kıyasla bu yıl 51 milyar dolara çıkmasına yardımcı oldu. Bu yılki toplamın 29 milyar dolarını hükümetler sattı.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, bu yıl öngörülen mali açığının yaklaşık yarısını finanse etti ve ABD faiz oranlarının izleyeceği yol üzerindeki belirsizliğin ülkeleri borçlanmalarını mümkün olduğunca önden yüklemeye ittiğinin altını çizdi. Getirilerdeki düşüşe rağmen, satış yine de 30 milyar dolarlık talep çekti ve bu da sağlıklı yatırımcı iştahına işaret ediyor.

Kenya’nın haziran ayında vadesi dolacak 2 milyar dolarlık tahvili, bu yıl bir turnusol testi olarak görülecek. Nairobi, piyasada yeniden finanse etmeye çalışmak yerine borcun bir kısmını geri almak için kalkınma bankası kredilerine başvuracağının sinyalini verdi.

Doğu Afrika’nın en büyük ekonomisi, 2014 yılında, yatırımcıları yüksek getirili varlıklar için küresel bir ava iten sıfıra yakın ABD faiz oranları döneminde yüzde 6-7 oranlarında tahvil ihraç etti. Yatırımcılar çoğunlukla gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin bu yıl yüzde 4’ün üzerinde kalmasını beklerken, çok azı bu ortamın yakın zamanda geri dönmesini bekliyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version