DİPLOMASİ

FT: Yunanistan ve İspanya Ukrayna’ya hava savunma sistemleri sağlama baskısı altında

Yayınlanma

Kiev, bugün (22 Nisan) AB dışişleri ve savunma bakanları toplantısında daha fazla yardım talep etmeye hazırlanırken Yunanistan ve İspanya, AB ve NATO’daki müttefiklerinden Ukrayna’ya daha fazla hava savunma sistemi sağlamaları için yoğun baskı görüyor.

Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre, Rusya’nın ülkenin şehirlerine ve enerji altyapısına yönelik hava ve füze saldırılarını hızlandırması nedeniyle Kiev bu ay Batılı müttefiklerinden ABD yapımı Patriotlar ya da Sovyet yapımı S-300’ler gibi ilave hava savunma sistemleri için acil talepte bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski pazar günü sosyal medya platformu X’te, “Patriotlar ancak depolarda hareketsiz durmak yerine çalışıp hayat kurtarırlarsa hava savunma sistemi olarak adlandırılabilirler,” diye yazdı.

Atina ve Madrid’e ‘size yönelik yakın tehlike yok’ telkini

Geçen hafta sadece Almanya ilave bir Patriot sisteminin daha gönderileceğini duyurdu. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre diğer AB liderleri geçen hafta Brüksel’de düzenlenen bir zirvede İspanya ve Yunanistan başbakanları Pedro Sánchez ve Kiriakos Mitsotakis’i sistemlerinden bazılarını Ukrayna’ya hibe etmeleri için şahsen teşvik etti. 

Silahlı kuvvetleri arasında bir düzineden fazla Patriot sisteminin yanı sıra S-300’ler gibi başka sistemler de bulunan iki lidere, ihtiyaçlarının Ukrayna’nınki kadar büyük olmadığı ve yakın bir tehditle karşı karşıya olmadıkları söylendi.

FT’nin aktardığına göre bu liderlerden biri, “Hepimiz Patriotların kimde olduğunu, nerede olduklarını ve onlara gerçekten kimin ihtiyacı olduğunu biliyoruz,” dedi. 

Yetkililer, Polonya ve Romanya’ya, Patriot sistemlerine sahip olmalarına rağmen, ‘Ukrayna sınırındaki daha savunmasız konumları nedeniyle’ Kiev’e sevkiyatı düşünmeleri için daha az baskı yapıldığını söyledi.

ABD’nin yardım paketine hava savunma sistemleri de girecek

Berlin’in geçen haftaki açıklamasından önce Ukrayna’da biri ABD’den, ikisi de Almanya’dan olmak üzere en az üç Patriot sistemi bulunuyordu.

Kiev ayrıca S-300 ve S-200 sistemleri de dahil olmak üzere Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen uzun menzilli karadan havaya füze sistemlerini de kullanıyor.

Ukraynalı yetkililere göre bu sistemlerin dönüştürülmüş ve güncellenmiş bir versiyonu geçen hafta Rusya’nın Stavropol Krai bölgesi üzerinde bir Rus Tu-22M3 uzun menzilli stratejik bombardıman uçağını düşürmek için kullanıldı.

Hava savunma önleyicilerinin cumartesi günü Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan yeni ABD yardım paketine dahil edilmesi muhtemel.

AB zirvesinin en önemli konusu Kiev’e savunma yardımı

Yetkililer, sistemlerin hibe edilmesi yönündeki baskıların pazartesi günü Lüksemburg’da AB’nin 27 üye ülkesinin dışişleri ve savunma bakanlarının katılacağı bir toplantıda yoğunlaşacağını söyledi.

Kiev’in özellikle Ukrayna kuvvetlerinin halihazırda cephaneliğinde bulunan ve deneyimli olduğu Yunanistan’ın eskimiş S-300 sistemleriyle ilgilendiği anlaşılıyor.

Toplantı hazırlıklarına katılan bir AB diplomatı, “Dürüst olmak gerekirse hava savunma sistemlerine acil ihtiyacı olmayan ülkeler var. Her ülkeden ne kadarını ayırabileceğine karar vermesi isteniyor,” dedi.

AB dışişleri ve savunma bakanları Ortadoğu ve Sudan’daki krizi de ele alacak ama Ukrayna en kritik konu olmaya devam ediyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Savunma Bakanı Rustem Umerov da bu toplantıya video konferans yoluyla katılacak.

FT’ye konuşan üst düzey bir AB yetkilisi, “En önemli tartışma, üye devletlerin Ukrayna’nın hava savunmasını desteklemek için neler yapabileceklerini belirlemek olacak. En önemli şey bu,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version