ASYA

G. Kore Maliye Bakanı: Kore, Çin ve Japonya işbirliği küresel ekonominin büyüme motoru olacak

Yayınlanma

Güney Kore maliye bakanı salı günü yaptığı açıklamada, küresel ekonominin bir dönüm noktasından geçtiği bu dönemde, Güney Kore, Japonya ve Çin arasındaki üçlü işbirliğinin daha önemli hale geldiğini söyledi.

Bakan Choo Kyung-ho, maliye bakanları ve banka yöneticileri merkezi üçlü toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, böyle bir işbirliğinin yalnızca dünya ekonomisinin %20’sinden fazlasını oluşturan üç ülkeye değil, aynı zamanda Asya bölgesi ve dünyaya da yardımcı olacağını vurguladı.

Güney Koreli Bakan, üç Kuzeydoğu Asya ülkesi arasındaki işbirliği bağlarının, hızlı ve sürdürülebilir toparlanmanın yanı sıra küresel ekonominin daha fazla büyümesi için çok önemli bir motor görevi göreceğini belirtti.

Maliye bakanı ayrıca Kore’nin üç ülke arasındaki ticaret, turizm ve kültürden politika koordinasyonuna kadar değişen alanlarda işbirliğine dayalı ekonomik ilişkilerde aktif bir rol oynayacağına söz verdi.

Ülkelerin ekonomi liderleri, Asya Kalkınma Bankası’nın Güney Kore’nin Incheon kentinde düzenlenen 56. yıllık yönetim kurulu toplantısının oturum aralarında bir araya geldi.

Bakanlar, salı günü yaptığı açıklamada, üç Kuzeydoğu Asya ülkesinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının, birbirine sıkı sıkıya bağlı ekonomik ilişkilerine rağmen, üçlü mal ve hizmet ticaretinin son yıllarda biraz yavaşladığını tespit ettiğini ve üç ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmenin gerekli olduğu konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirme sözü

Üçlü toplantının ortak açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Ülkelerimiz arasındaki üçlü işbirliğinin, pandeminin benzeri görülmemiş etkilerinden sonra hızlı ve sürdürülebilir bir ekonomik toparlanma sağlamak için çok önemli olduğunu kabul ediyoruz. Pandemi sonrası büyümeyi güvence altına almak, kalıcı olumsuz etkileri en aza indirmek ve gelecekteki şoklara hazırlanmak için ekonomik ve ticari ilişkilerimizi güçlendirmenin önemini kabul ediyoruz.”

Üç bakan, ülkelerinin mali zorluklar yaşayan ülkelere karşılıklı olarak mali destek sözü verdiği ortak bir bölgesel finansman mekanizmasını daha da güçlendirme konusunda da anlaştılar.

Yerel para ile ticaret vurgusu

Açıklamada ayrıca, ASEAN+3 üye ülkeleri arasında 240 milyar dolarlık çok taraflı bir para takas düzenlemesi olan ve 2010 yılında başlatılan CMIM’a da atıf yapıldı: “Tartışmaların, küresel bölgesel finansal güvenlik ağlarının diğer örneklerinin araştırılması temelinde ve CMIM etkinliğini artıracak şekilde ilerletilmesi gerektiğine katılıyoruz. Gönüllü ve talebe dayalı ilke kapsamında bir üyenin kendi yerel para biriminde ve diğer üyelerin para birimlerinde CMIM likidite desteği sağlamasına olanak tanıyan güncellenmiş CMIM Operasyonel Yönergelerini memnuniyetle karşılıyoruz.”

ASEAN ile üç Kuzeydoğu Asya ülkesi arasındaki ekonomik işbirliği 1997’de başladı ve o zamandan beri devam ediyor. Bu üçlü toplantı ise, 2019’dan bu yana üç ülkenin ekonomi şefleri arasındaki ilk yüz yüze görüşme oldu.

Üçlü toplantının önümüzdeki yılki bölümünün Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te yapılması planlanıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version