DİPLOMASİ

G7 zirvesine İsrail-Hamas çatışması damga vuracak

Yayınlanma

G7 dışişleri bakanlarının bu hafta Tokyo’da iki günlük bir toplantı için bir araya gelecek ve gündemde İsrail-Hamas çatışması olacak.

Üst düzey diplomatlar salı ve çarşamba günü görüşmelerde bulunurken, bu yıl G7 dönem başkanlığını yürüten Japonya, İsrail’in Gazze saldırıları sonrası çatışmalara insani bir ara verilmesi çağrılarının artığı bir ortamda, grubun tepkilerini “daha da uyumlu hale getirmeyi” amaçlıyor.

İsrail şu ana kadar geçici bir ateşkes için defalarca yapılan uluslararası çağrıları reddederek Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürüyor. Bu arada Gazze’deki durum kötüleşmeye devam ediyor; Birleşmiş Milletler taşan morglar, boş dükkanlar ve berbat sağlık koşulları nedeniyle durumu “korkunç” olarak tanımlıyor.

G7’nin Gazze’deki çatışmayla ilgili tutumu ezici bir çoğunlukla İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemek yönündeydi. Ayrıca grup giderek artan sayıda ülkenin İsrail’in Hamas saldırısına orantısız karşılık verdiğini düşündüğü operasyonları da kınamaktan uzak durdu. Zirvede bu durumun değişmesi beklenmiyor, ancak Tokyo ilgili tüm taraflara “uluslararası hukuka uygun hareket etme ve krizi yatıştırma” çağrısında bulundu. Fransa ve Japonya ateşkes çağrısını desteklerken, diğer üyelerin buna karşı çıkacağı düşünülüyor.

G7 gündeminin üst sıralarında yer alan bir diğer çatışma da Ukrayna savaşı olacak ve bakanların Kiev’e olan bağlılıklarının devam ettiğini vurgulamaları bekleniyor. Uzmanlar, Ukrayna’nın ek askeri yardıma ve diğer birçok alanda desteğe ihtiyaç duyması nedeniyle böyle bir açıklamanın “kritik” olacağını söylüyor.

Ayrıca bloğun tek Asyalı üyesi olan Japonya’nın da Asya-Pasifik bölgesindeki jeopolitik durumu ve Çin’in artan etkisini gündeme getirmesi bekleniyor.

Görüşülmesi muhtemel konular arasında Çin’in artan askeri gücü, toprak anlaşmazlıkları ve G7 ülkelerinin Pekin’in Japonya’nın Fukushima No. 1 nükleer santralindeki arıtılmış suyu serbest bırakmasına verdiği tepki gibi zorlayıcı ekonomik tedbirler yer alacak.

Fransa, Almanya ve İtalya gibi G7 üyesi ülkeler stratejik öneme sahip bölgeyle daha yakın güvenlik bağları kurmaya çalışırken, ABD de Japonya ile güvenlik ortaklığı ağını genişletiyor.

Mayıs ayında Hiroşima’da düzenlenen G7 liderler zirvesinde verilen taahhütlere dayanarak, üst düzey diplomatların Asya-Pasifik ülkelerine Çin’e karşı ekonomik ve kalkınma alternatifleri sunmaları bekleniyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version