Batı’nın yaptırımları ve Çin ile Sibirya’nın Gücü-2 sözleşmesinin nihayete erememesi nedeniyle Gazprom, Kuzey Kutbu sahalarını geliştirme planlarını erteleme kararı aldı.
Enerji devi, yeni Sibirya’nın Gücü-2 boru hattının inşası konusunda Çin ile yapılan başarısız müzakerelerin ardından Kuzey Kutbu’ndaki planlarını bıçak altına yatırmaya karar verdi.
Interfax ajansının devletin jeolojik araştırma kayıtlarına dayandırdığı haberine göre Gazprom’un, Enerji Bakanlığı’na göre Rusya’nın petrol rezervlerinin yüzde 20’sinin ve gaz rezervlerinin yüzde 70’inden fazlasının bulunduğu Kuzey Kutup sahanlığındaki büyük projeleri ertelendi.
Şirket, Leningradskiy toprak altı bölgesindeki kuyuların sondajını 2029-2031’den 2033-2035’e erteledi ve başlangıçta 2029-2032 için planlan Obruçevskiy bölgesindeki çalışmalarını 4 yıl erteledi.
Yeni programa göre, Nevskiy bölgesindeki sondaj 2032 yerine 2036’da yapılacak ve Morskoy bölgesi tamamen plan dışı bırakıldı.
Gazprom’un 7 ruhsatlı bloğunun bulunduğu Barents Denizi’nde de çalışmalar 2031-2032’den 2035-2036’ya dört yıl ertelendi. Burada üç kuyu açılması planlanan Medvekiy ve Fersmanovskiy sahalarından söz konusu.
Yaklaşık 10 yıldır tartışılmakta olan ve Rusya’nın Çin’e gaz tedarikini yılda 100 milyar metreküpe çıkarmasını sağlayacak olan proje, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’den henüz onay almadı.
Financial Times (FT) gazetesinin iddiasına göre Çin, gazı yalnızca yerel fiyatlardan (bin metreküp başına yaklaşık 60 dolar) almayı kabul etti. BKS analistlerine göre bu da boru hattını kârsız hale getirecek.
Geçen yıl Gazprom, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) kapsamında 25 yıl sonra ilk kez net zarar etti ve bu zararın büyüklüğü, 629 milyar ruble ile şirketin otuz yıllık tarihinde bir rekor oldu.
Rusya’nın boru hattı gaz ihracatı 1985’ten bu yana en düşük seviye olan 69 milyar metreküpe gerilerken, bir zamanlar Gazprom’un ana pazarı olan Avrupa’ya tedarik de 1970’lerin sonundan bu yana en düşük seviyesine ulaştı.