ORTADOĞU

“Gazze’ye Acil İnsani Müdahale Konferansı” düzenlendi

Yayınlanma

Ürdün’de Gazze’ye insani yardım için fon toplamak amacıyla uluslararası konferans düzenlendi.

Ürdün ve Mısır’ın, BM işbirliğiyle “Gazze’ye Acil İnsani Müdahale Konferansı” adıyla düzenlediği konferansa, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ve Ürdün Kralı Abdullah’ın yanı sıra uluslararası insani yardım kuruluşlarının liderleri de katıldı.

Konferansta, uluslararası toplumun Gazze Şeridi’ndeki insani felakete tepkisini güçlendirmenin yollarının belirlenmesi amaçlanıyor.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, yaptığı konuşmada, insanlığın kritik bir dönemeçte olduğunu belirterek “ortak vicdanın Gazze’deki felaketle sınandığını” dile getirdi.

Kral 2. Abdullah, “Gazze’ye açılan kara sınırlarının açılmasının alternatifi yok. Gazze’ye yardım tırlarının ulaşmasını kolaylaştırmaya devam edeceğiz. Bugün insanlık tarihinde kritik bir dönemeçteyiz ve ortak vicdanımız Gazze’deki felaketle sınanıyor” ifadesini kullandı.

“Acil, etkili ve somut adım” çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Gazze’de ateşkesin sağlanması ve esir takası için acil, etkili ve somut adımlar atılması gerektiğini söyledi. Sisi, “Gazze Şeridi’nde kapsamlı bir ateşkesin sağlanmasını ve saldırıların bir an evvel durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.

Guterres’ten “UNRWA için tek saf olma” çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel SekreteriAntonio Guterres, dünyaya “iğrenç ve amansız saldırılar” karşısında BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nı (UNRWA) korumak için “tek saf olma” çağrısında bulundu. Guterres, “Gazze’ye saldırıların sonucu olarak sağlık, eğitim ve diğer alanlarda devasa zorluklarla karşı karşıya kalan Filistinlileri desteklemek için gerekli yetenek, beceri ve ağlara yalnızca UNRWA sahiptir” diye konuştu.

“Kara sınırları açılmalı ve Filistin hükümetine devredilmeli”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze’ye açılan tüm kara sınırlarının açılması ve denetiminin Filistin hükümetine devredilmesi için İsrail’e baskı yapılmasını istedi.

Abbas, uluslararası meşruiyet kararlarına ve Arap Barış Girişimi’ne uygun siyasi çözümün Filistin’in BM’ye tam üye olmasını gerektirdiğini vurguladı.

“Gazze’de olanlar insanlık tarihi için utanç”

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de Gazze Şeridi’ndeki insani yardım çalışmalarının temelini oluşturması hasebiyle UNRWA ve çalışanlarının önemini vurguladı. Griffiths, sınır kapılarının açılması ve Gazze Şeridi’ne yardımların gönderilmesinin garanti altına alınması gerektiğini söyledi. Gazze’ye saldırıların başlangıcından bu yana tanık olunan durumları “insanlık tarihi için bir utanç lekesi” şeklinde nitelendiren Griffiths, Gazze’nin ek desteğe, tüm sınır kapılarının sürdürülebilir ve güvenli bir şekilde açılmasına ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

İsrail nasıl zorlanacak?

Konferansın Gazze’deki insani durumu önemli ölçüde değiştirmesi beklenmiyor ve Haaretz’e konuşan Filistinli yetkililer, konferansı önemli kılan şeyin konferansın düzenlenmesi olduğunu söyledi. Haaretz’e konuşan bir finans uzmanı, Gazze’deki mali zararın 40-50 milyon dolar arasında olduğunun tahmin edildiğini belirterek, konferansa yüksek profilli kişiler katılsa da durumu önemli ölçüde iyileştirebilecek bir sonuç çıkmasının beklenmediği söyledi. “Somut bir eylem planı ve diplomatik bir vizyon olmadan nasıl rehabilitasyondan bahsedebilirsiniz? Savaşın ne zaman biteceğine ya da İsraillilerin güçlerini ne zaman çekeceğine dair bir tahmini olan var mı?” diye sordu.

Uzman “Eğer bir başarı ölçütü varsa, o da acil yardım için toplanacak fonlardır, ancak İsrail’in yardımın Gazze’ye girmesine nasıl izin vermeye zorlanacağı belli değil” diye devam etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version