ASYA

Global Times: NATO Asya’ya sıçradığında birincil hedefi Çin olacak  

Yayınlanma

ÇKP’nin yarı resmi yayın organı Global Times, Finlandiya’nın NATO üyeliği üzerine bir makale yayımladı. “Finlandiya’nın NATO üyeliği bloğun Asya’ya genişlemesi konusundaki endişeleri derinleştiriyor” başlığını taşıyan makalede “NATO Asya’ya sıçradığında birincil hedefi Çin olacak” görüşü savunuldu.

Çin’in önde gelen küresel yayın kuruluşlarından, Global Times Finlandiya’nın NATO’ya katılımını Asya ve Çin persfektifinden irdeleyen bir makale yayımladı. Çin Komünist Partisi’nin yarı resmi organı olarak da kabul edilen Global Times’a göre bu genişleme Asya’ya doğru bir sıçrama tahtası niteliğinde olabilir.

“Finlandiya’nın NATO’ya resmen katılması Avrupa jeopolitiğinde önemli bir değişikliktir” tespiti yapılan makalede bu üyeliğin NATO’nun doğuya genişlemesinde bir “istasyon” olabileceği endişesi vurgulanıyor.

“NATO’nun hedefi Çin olacak”

Batı’nın Asya ilişkisini geniş bir tarihsel bakışla ele alan makalede, “En önemlisi Batı kampı 500 yıldır genişleme yolunda. Etki alanları için savaştılar ve tüm dünyayı içlerine çektiler. NATO etki alanlarını korumanın ve bu alanlar üzerinde mücadele etmenin ürünü ve aracıdır” tespiti yapılıyor.

NATO’nun Asya’ya genişlemesi ve yayılmasında öncelikli hedefin Çin Halk Cumhuriyeti olacağı kaydedilen makalede, NATO’nun 2022 yılı Stratejik Konsept belgesine atıfta bulunuyor:

“NATO, Rusya’nın ‘en büyük ve doğrudan’ tehdit olduğuna dikkat çekti. İlk kez Çin’in adını geçirerek Çin’in NATO’ya ‘sistemik bir meydan okuma’ oluşturduğunu söyledi. Belgede ayrıca Hint-Pasifik bölgesindeki durumun Avrupa-Atlantik güvenliğini doğrudan etkilediği öne sürüldü.”

Makalede “Hiç şüphe yok ki NATO’nun ‘stratejik vebası’ Asya’ya sıçradığında birincil hedefi Çin olur” görüşü savunuluyor.

“Birileri Çin’in, Rusya’yı askeri destek vermesini istiyor”

NATO’nun son Dışişleri Bakanları toplantısında örgütün Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin’i Rusya’ya askeri destek vermemesi konusunda uyarmıştı. Stoltenberg, böyle bir adımın “tarihi hata” olacağını söylemişti. Global Times makalesinde NATO merkezli bu iddianın “Asya’ya girmek için” ortam hazırlama çabasının bir ürünü olduğu belirtiliyor:

“Neden bazı üst düzey NATO yetkilileri Çin’i Rusya’yı askeri olarak desteklememesi konusunda sık sık uyarıyor ve Çin’e karşı temelsiz varsayımlar yayıyor? Çin’in askeri olarak Rusya’nın yanında yer alacağı konusunda temkinli ve endişeli görünüyorlar. Ancak derinlerde bir yerde bazıları Çin’in bunu yapmasını gerçekten istiyor. Bu şekilde, Çin’i açıkça düşman olarak tanımlayabilir ve Asya’ya ‘girmek’ için bir bahane bulabilirler.”

“Batı güvenlik modeli savaşa yol açıyor”

NATO’nun Asya’ya baskı uygulayarak ülkeleri taraf seçmeye zorladığı kaydedilen makalede, bazı Asya ülkelerinin NATO’yu Çin’i dengelemek için kullandığı kaydediliyor. Japonya ve Güney Kore’nin NATO’yla derinleşen ilişkilerini irdeleyen makale Avrupa tipi ittifak ve güvenlik modellerinin eninde sonunda savaşla neticeleneceği vurgulanıyor:

“Asya’nın Avrupa güvenlik modeline katıldığını varsayalım. Bu durumda ortak bir güvenlik olmayacak. Yalnızca birlik oluşturup ittifaklar kurarak denge kurulacak. Avrupa tarihi bu dengenin eninde sonunda ihtilafla ya da savaşla bozulacağını göstermektedir.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version