AVRUPA

Göçmen yasası Fransız meclisinden geçti: ‘Macron, Le Pen’den kopya çekti’

Yayınlanma

Fransız milletvekilleri salı günü hararetle tartışılan bir göçmenlik yasa tasarısını onayladı ve parlamentonun her iki kanadı da hükümetin ilk metninden çok daha sert bir yasal revizyona onay verdi. ‘Sağa’ verildiği belirtilen ağır tavizlerin ardından, göçmenlerin sosyal yardım ve aile birleşimi hakları ciddi şekilde kısıtlandı.

Yasa tasarısı ve yapılan tartışmalar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi içinde bile göze çarpan bölünmelere neden oldu. Aralarında 88 Ulusal Birlik milletvekilinin de bulunduğu 349 milletvekilinin lehte, 186 milletvekilinin aleyhte oy kullandığı tasarı, ekim ayında ilk kez tartışmaya açıldığından bu yana muhafazakâr, sağ ve sol partilerin önemli itirazlarıyla karşılaşmıştı.

Birçok gözlemcinin modern Fransız siyasi tarihindeki en önemli siyasi krizlerden biri olarak tanımladığı bu durum parlamentoda bir belirsizlik yaratmıştı.

Bir yandan sağcı güçler, hükümetin ilk metninin baskıcı önlemler konusunda çok yumuşak olduğundan ve düzensiz işçilere geçici çalışma vizelerine çok kolay erişim sağladığından şikayet ediyordu. Öte yandan sol partiler, tasarının göçmenler üzerinde daha da büyük bir yük oluşturduğu ve idari haklarını her zamankinden daha karmaşık ve uzun hale getirdiği uyarısında bulunuyordu.

Yeni yasa göçmen haklarını kısıtlıyor: ‘Le Pen’den kopya’

Bir yıl süren siyasi tartışmanın ardından, tasarı kabul edilmeden önce üç bölüm halinde siyasi kriz ortaya çıktı. Nitekim Senato’nun kasım ayı ortasında tasarının daha katı bir versiyonunu kabul etmesinin ardından Ulusal Meclis’in reddettiği tasarı, salı günü kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerin ardından kabul edildi.

Kabul edilen mevzuat kapsamında, vatandaşlığa erişim, sosyal yardımlardan yararlanma hakları ve aile birleşimi prosedürlerinin tümü ciddi şekilde kısıtlandı ve kapsamları sınırlandırıldı. Düzensiz göçmenler için başlangıçta, göçmenlerin beyan edilmemiş olsa da istikrarlı bir işlerinin olduğunu kanıtlamaları halinde otomatik olarak verilecek olan çalışma vizeleri artık vaka bazında verilecek. Ayrıca Fransa’da eğitim görmek isteyen yabancılara da kısıtlamalar getirildi.

Tasarının önemli bir parçası da yabancılara yönelik bazı sosyal güvenlik yardımlarının Fransa’da beş yıl ya da iş sahibi olanlar için 30 ay geçirmiş olma şartına bağlanmasıydı. Sol muhalefet bunun Macron’un Marine Le Pen yönetimindeki aşırı sağcı siyasetin on yıllardır tartışmalı olan temel manifesto vaadini ‘kopyalaması’ anlamına geldiğini söyledi: yardımların ve konutların ‘önce Fransızlar için’ olması gereken ‘ulusal tercih’ kavramı.

Fransa’da hükümetin göç yasası mecliste reddedildi

Macron’a kendi partisinden ve kabineden protesto

Rönesans partisinin parlamentonun alt kanadında çoğunluğu sağlayamadığı Macron, muhafazakârların oylarını almak için onlarla bir anlaşma yapmaya çalışmıştı fakat şimdi sağın taleplerine boyun eğmekle eleştiriliyor.

Macron yanlısı 37 milletvekili tasarıya karşı oy kullanır ya da çekimser kalırken, muhafazakâr ve aşırı sağcı milletvekillerinin tamamı tasarı lehinde oy kullandı. Sol görüşlü milletvekillerinin tamamı ise aleyhte oy kullandı.

Aralarında Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, Sanayi Bakanı Roland Lescure ve Sağlık Bakanı Aurélien Rousseau’nun da bulunduğu altı bakan, tasarının kabul edilmesi halinde istifa edecekleri tehdidinde bulundu. Şimdilik sadece Rousseau istifasını resmen sundu.

Le Pen ‘ideolojik zafer’ ilan etti

Ulusal Birlik’in lideri Marine Le Pen, X’te yaptığı paylaşımda, tasarının şu anda onaylandığı haliyle ‘göçü kontrol altına almak için gerçekten gerekli olan anayasal reformdan çok uzak olduğunu […] fakat Ulusal Birlik için inkar edilemez bir ideolojik zafer anlamına geldiğini’ savundu.

Ulusal Birlik milletvekili Edwige Diaz da tasarıyı ‘tartışmasız bir şekilde Marine Le Pen’den esinlenmiş’ olarak nitelendirdi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise tasarının ‘Fransızları koruduğunu’ savunarak, hükümetin şu anda parlamentodaki en büyük muhalefet partisi olan ve gelecek yılki Avrupa seçimleri öncesinde anketlerde ilk sırada yer alan Ulusal Birlik’in yükselişini durdurmak için göç konusunda sert tedbirler alması gerektiğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version