Görevden uzaklaştırılan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un önceki gün tutuklanmasının ardından perşembe günü yolsuzlukla mücadele müfettişleri tarafından yapılması planlanan sorgulamaya katılmaması, geçen ay sıkıyönetim ilan etme girişimiyle ilgili suçlamalar nedeniyle Yoon’un soruşturulması sürecinde bir başka gecikmeye yol açtı.
Avukat Yoon Kap-keun günün erken saatlerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, zor durumdaki başkanın sorgulamaya katılmayacağını söyledi, ancak oturuma katılmama nedenini belirtmedi.
Çarşamba günkü tutuklamadan itibaren müfettişlerin Yoon’u sorgulamak için 48 saatleri var. Bu süre sona erdiğinde ya onu serbest bırakmaları ya da tutukluluğunun devamı için başka bir arama emri çıkarmaları gerekiyor.
Çarşamba günü Yoon, Güney Kore tarihinde tutuklanan ilk devlet başkanı oldu. Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) ve polis müfettişleri Yoon’u Seul’deki resmi konutunda gözaltına aldıktan sonra başkentin güneyindeki Gwacheon’daki CIO ofisinde sorgulamaya çalıştı. Tutuklama, 3 Ocak’ta müfettişler ile Yoon’un güvenlik servisi arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle başarısız olan bir önceki girişimin ardından geldi.
Perşembe günü ayrıca Anayasa Mahkemesi Yoon’un görevden alınmasıyla ilgili davanın ikinci duruşmasına başladı. Duruşma, mahkeme yargıçlarının aralık ayı ortasında milletvekillerinin Yoon’un görevden alınması için yaptığı oylamayı onaylayıp onaylamayacağını belirleyecek.
Yoon soruşturmanın “yasadışı” olduğunu savunuyor
İlk duruşma salı günü Yoon’un yokluğunda yapıldı ve görevden uzaklaştırılan başkanın perşembe günü de duruşmaya katılması planlanmıyordu.
Dava süreci Yoon’un isyan ve görevi kötüye kullanma suçlamalarından ayrı olarak yürütülüyor.
Anket verileri Güney Korelilerin çoğunluğunun Yoon’un görevden alınmasından yana olduğunu gösteriyor.
Çarşamba günü gözaltına alındıktan sonra televizyonda yayınlanan kayıtlı ifadesinde Yoon, tutuklanmayı sadece potansiyel bir şiddet çatışması şeklinde “kan dökülmesini” önlemek için kabul ettiğini iddia etti, ancak soruşturmayı “yasadışı” olarak nitelendirmeye devam etti.
Güney Kore medyası ülke tarihinde “utanç verici bir olay” olarak nitelendirdikleri bu olaydan yakındı. Merkez sağ Donga Ilbo gazetesi Yoon’u, kendisini adaletsiz bir yasal süreç nedeniyle acı çekiyormuş gibi gösterme çabaları nedeniyle eleştirdi. Gazete, “Başkan Yoon’un şu ana kadarki gülünç davranışlarına bakıldığında, haksız yere mağdur edildiğine dair ciddi bir yanılsama içinde olduğu görülüyor” dedi.
Gazete, Yoon’un sıkıyönetim kararının yol açtığı siyasi krizin eninde sonunda Güney Kore’nin siyasi düzenine esneklik katacağı umudunu dile getirdi: “Şimdi, hukukun ve tarihin yargısı altında, Başkan Yoon’un tüm sorumluluğu üstlenmesi ve bu süreç yoluyla demokrasimizi güçlendirmesi görevi kalıyor.”