ASYA

Güney Çin Denizi’nde Çin ve ABD’den peş peşe tatbikat

Yayınlanma

Çin’in Şandong uçak gemisi ve harp filosu, ABD’nin Nimitz uçak gemisinin Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetine yanıt olarak bölgede gerçek silah ve mühimmatla tatbikat yaptı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Donanması’ndan yapılan açıklamada, Şandong ve harp filosunun, tatbikatta, “çatışma talimi, gece kalkış ve inişleri, acil durumlara yanıt, müşterek harekat ve hasar kontrolü yaptığı” bildirildi. Güvertesinde bir düzine kadar J-15 savaş uçağı taşıyan gemiye farklı tiplerde güdümlü füze muhriplerinin eşlik ettiği tatbikatta, hava saldırıları ve çok boyutlu saldırılara karşı yüzey, hava ve denizaltı savunması senaryolarının çalışıldığı belirtildi. Tatbikat boyunca J-15 savaş uçaklarının çok sayıda iniş ve kalkış yaptığı, gece manevra kabiliyetinin test edildiği kaydedildi.

USS Nimitz bölgede

Çin’in tatbikatı, ABD Donanmasının Pasifik’teki 7. Filosu’na bağlı görev yapan USS Nimitz uçak gemisi ve harp filosunun geçen hafta Güney Çin Denizi’ne hareketi ve burada düzenlediği tatbikatın ardından geldi. ABD tarafından cuma yapılan açıklamada, Nimitz’in Güney Çin Denizi’nde yılın ilk rutin operasyon faaliyetini gerçekleştirdiği, saldırı talimi, uçuş operasyonları ve denizaltı savar manevralar yaptığı açıklanmıştı.

Geçen yıl aralıkta Güney Çin Denizi üzerinde ABD’ye ait RC-135 keşif uçağı ile Çin’e ait J-11 savaş uçağı arasındaki havadaki tehlikeli yakınlaşma, iki ordu arasında gerilime sebep olmuştu.

Çin, ilk kez 1947’de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Denizaltı kaynakları açısından zengin bölgedeki hak iddiaları başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilafına yol açıyor. Pekin’in bölgede inşa ettiği yapay adaları askeri üsler kurarak silahlandırmasına ABD karşı çıkıyor. Washington’ın son yıllarda Çin’in bölgede artan askeri varlığını gerekçe göstererek “Seyrüsefer Serbestisi Operasyonları” adını verdiği askeri faaliyetlerini artırdığı gözleniyor.

Japon-ABD açıklamasına tepki

Öte yandan Çin, Japonya Başbakanı Kişida Fumio’nun ABD ziyaretinde iki ülkenin, Çin’in nükleer silah stoğunu artırmasına yönelik dile getirdiği eleştirilere tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Söcüsü Vang Vınbin, Pekin’de günlük basın toplantısında, ABD-Japonya ortak açıklamasının, gerçekleri manipüle eden ve çarpıtan anlatılarla, “Çin nükleer tehdidini” abartarak, askeri harcamalardaki artışı meşrulaştırmayı amaçladığını savundu. Çin’in söz konusu nitelemeyi reddettiğini ve protesto ettiğini belirten Vang, “Çin, tamamıyla savunma amaçlı nükleer stratejiye bağlıdır. Nükleer silahları hiçbir zaman ve hiçbir şartta ‘ilk kullanan olmayacağımızı’ ve nükleer silahlara sahip olmayan ülkelere, nükleer silahlardan arındırılmış bölgelere karşı kullanma tehdidinde bulunmayacağımızı taahhüt ediyoruz. Çin, nükleer silahlara sahip 5 ülke arasında bu taahhütlerde bulunan tek ülkedir” dedi.

‘Soğuk Savaş mantığı…’

Vang, ABD’nin halihazırda en geniş ve en gelişmiş nükleer cephaneliğe sahip olduğunun, stratejik nükleer gücünü bir trilyon doları aşan yatırımla geliştirdiğinin altını çizerek, “ABD, düşük etkili nükleer silahlar geliştiriyor, nükleer silahları kullanma eşiğini düşürüyor, nükleer denizaltılar satarak Soğuk Savaş mantığıyla bloklar oluşturup ‘nükleer şemsiyesini’ güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.

Japonya’nın ise Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşmasına taraf nükleer silahsız bir ülke olarak bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmediğini savunan Vang, ABD ve Japonya’ya, Soğuk Savaş zihniyetine ve bloklar arası cepheleşmeye son verme, nükleer silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi konusundaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

ABD-Japonya Güvenlik Danışma Komitesi toplantısının ardından yapılan ortak açıklamada, “iki tarafın, Çin’in nükleer cephaneliğini sürekli ve hızla genişletmesinden duydukları kaygıyı paylaştığı” ifade edilmişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version