Güney Kore Dışişleri Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, Güney Kore’nin 2026 yılında ülkedeki ABD askerlerinin konuşlandırılmasının maliyetine 1,52 trilyon won (1,13 milyar dolar) katkıda bulunacağını açıkladı. Böylece savunma bütçesinde ABD askerlerine ayrılan pay 2025 yılına göre yüzde 8,3’lük bir artışa gidecek.
Bakanlık, Seul’ün 28.500 ABD Kore Kuvvetleri (USFK) askerine ev sahipliği yapma konusundaki mali yükümlülüklerini özetleyen 12. Özel Önlemler Anlaşması’nı (SMA) yayınladı. Finansman ayrıca hizmet edecek Koreli işçilerin ücretlerini, askeri tesis inşaatını ve lojistik desteğini de kapsıyor.
Mevcut altı yıllık 11. SMA’nın 2025 yılı sonunda sona ermesinin ardından yeni anlaşma 2026 yılında yürürlüğe girecek.
Bakanlık, “12. SMA’nın geçerlilik süresi 2026’dan 2030’a kadar beş yılı kapsıyor. İlk yıl olan 2026 için toplam miktar 1,13 milyar dolar olarak belirlendi; bu 2025’teki 1,4028 trilyon won’luk bütçe ile karşılaştırıldığında yüzde 8,3’lük bir artış anlamına geliyor” dedi.
Yeni anlaşmaya göre, iki taraf yıllık artışları 11. SMA’da kullanılan savunma bütçesi artış oranının yerine tüketici fiyat endeksi (TÜFE) büyüme oranına dayandırmayı kabul etti. Bakanlık ayrıca yıllık artışın yüzde beşi geçmemesini sağlamak için bir üst sınır belirlendiğini kaydetti.
TÜFE 8. ve 9. anlaşmalarda kullanılırken, 11. SMA’da savunma bütçesi artışı kullanıldı. Artışın savunma bütçesine bağlanması, Güney Kore’ye daha ağır bir yük bindirmek olarak görüldü, çünkü savunma bütçesi tipik olarak yıllık yaklaşık yüzde dört oranında büyürken, TÜFE ortalama olarak yaklaşık yüzde ikidir.
Son anlaşma, Güney Kore’nin baş müzakerecisi Lee Tae-woo ve ABD’li mevkidaşı Linda Specht liderliğinde, her iki tarafın dışişleri, savunma ve ekonomi bakanlıklarından yetkililerin katıldığı sekiz tur müzakerenin ardından sağlandı. Nisan ayında başlayan görüşmeler bu hafta başında sona erdi.
İki taraf Perşembe günü Seul’de ilk imza törenini düzenledi, ardından Kabine onayı ve cumhurbaşkanının onayı beklenerek bakan yardımcısı veya bakan düzeyindeki üst düzey yetkililer tarafından resmi imza töreni gerçekleştirilecek.
Bir dışişleri bakanlığı yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada, “Güney Kore ve ABD, karşılıklı anlayış ve ittifak ruhu temelinde nispeten hızlı bir şekilde bir sonuca vardılar. Bu, USFK birliklerinin istikrarlı bir şekilde konuşlandırılmasını sağlama ve birleşik bir savunma duruşunu sürdürme ortak hedefimize katkıda bulunacaktır” dedi.
Yetkili ayrıca, maliyet paylaşım anlaşmalarının ötesinde, her iki tarafın, Kore Yarımadası dışında ABD varlıklarının tutulmasını destekleyen bir maddenin kaldırılması da dahil olmak üzere SMA’nın şeffaflığını artırmayı amaçlayan bir dizi önlem üzerinde anlaştığını belirtti. Yeni anlaşmaya göre, SMA maliyetleri yalnızca Kore Yarımadası içinde konuşlandırılmış varlıkların bakımına yönelik masrafları karşılayacak.
Diplomatik gözlemciler, yeni savunma maliyet paylaşımı anlaşmasının önceki anlaşmalara göre Güney Kore için daha elverişli olduğunu düşünüyor ancak eski Başkan Donald Trump’ın 5 Kasım’da yapılacak seçimlerde yeniden seçilmesi durumunda anlaşmanın kaderi konusunda belirsizlik sürüyor.
Asan Politika Çalışmaları Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Cha Du-hyeogn, 12. SMA’nın, 11. anlaşmadaki yüzde 13,9’luk artış gibi önceki anlaşmalarda görülen ani artışlardan kaçındığını kaydetti.
“TÜFE bazlı artışlara yüzde 5’lik bir sınırlamayla geri dönülmesi daha dengeli bir yaklaşımdır ve önceki SMA maddelerine göre bir iyileştirmeyi temsil etmektedir” diye konuştu.
Cha, Demokrat aday Kamala Harris’in başkanlığı kazanması durumunda anlaşmanın sorunsuz bir şekilde ilerlemesinin muhtemel olduğunu ancak Trump’ın yeniden seçilmesi halinde anlaşmayı bozmaya çalışabileceğini sözlerine ekledi.
SMA’nın, ABD Kongresi’nin tarafından onaylaması gerekmiyor; bu da yeni bir yönetim altında olası değişikliklere yer bırakmayacağını garantiliyor.
Trump, görev süresi boyunca Seul’ün savunma maliyetlerindeki payının 900 milyon dolardan 5 milyar dolara çıkarılmasını talep etmiş, bu durum ikili ittifakı zorlamış ve yeni bir anlaşmanın imzalanmasını geciktirmişti.