ASYA

Güney Kore, Çin’e uygulanan çip kısıtlamalarına karşı ABD’den “havuç” istiyor

Yayınlanma

Güney Kore Ticaret Bakanı, Washington’ın Çin’e karşı ileri yarı iletken ihracatına yönelik ek kısıtlamalara uymasını teşvik etmek için ABD’den daha fazla esneklik ve teşvik talep ettiğini duyurdu.

The Japan Times’ta yer alan habere göre Güney Kore Ticaret Bakanı Cheong Inkyo, basın mensupları ile bir araya gelerek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Cheong, “ABD’ye iyi niyetle uymaya çalışan ülkeler veya şirketler için bir tür havuç olmalı. Bu, ABD politikasının daha kolay benimsenmesine yardımcı olacaktır” dedi.

Güney Kore, yapay zekâ (AI) teknolojisinde kullanılan yüksek bant genişliğine sahip bellekler de dahil olmak üzere son teknoloji çiplerin Çin’e ihracatının ABD tarafından yasaklanması ihtimaliyle karşı karşıya kalan birkaç yarı iletken devi arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz ay ABD’nin AI çipleri ve ekipmanlarının satışını sınırlamayı amaçlayan çeşitli kısıtlamalar üzerinde çalıştığına dair raporlar ortaya çıkmıştı. ABD’nin kullanabileceği olası bir sopa, ABD teknolojisi kullanan yabancı ürünlerin tedarikinde aksamalar yaşatabiliyor.

ABD aşındırma, plazma biriktirme ve püskürtme dahil 10 önemli çip yapım aşamasının yarısında baskın ekipman ve malzeme oyuncusu olarak biliniyor. Japonya ve Hollanda ise wafer temizleme ve litografi dahil geri kalan üretim aşamasının liderliğini sürdürüyor. Güney Kore’nin SK Hynix ve Samsung Electronics firmaları uzun zamandır ABD ve müttefikleri tarafından güvenilir firmalar olarak öne çıkıyor.

Cheong yaptığı açıklamalarda, Güney Kore’nin şu anda Çin’e yeni nesil teknolojiyi mümkün kılacak çip üretim ekipmanı türlerini gönderemediğini söyledi. Güney Koreli bakan çeşitli sınırlamalar nedeniyle iki ülke arasındaki genel yarı iletken ticaretinin uzun vadede azalacağının altını çizdi.

Cheong, ABD’nin hangi teşviklerinin memnuniyetle karşılanacağını belirtmeyi veya Seul ile Washington’un en son teknolojiye yönelik ihracat kontrolleri konusunda görüşmelerde bulunup bulunmadığına dair yorum yapmayı reddetti.

Ülkesinin, iş kesintilerini azaltmanın yollarını araştırarak herhangi bir ek kısıtlamaya yanıt vereceğini söyleyerek: “Şirketlerimizin işlerine olan etkiyi en aza indirecek bir yol bulmamız gerekecek” dedi.

ABD’de görüşülen önlemler, yüksek bant genişliğine sahip bellek yongalarının Çinli şirketlere doğrudan satışını kısıtlayacak olsa da Nvidia gibi şirketlerin yapay zekâ hızlandırıcılarıyla birlikte gelenlere izin verilip verilmeyeceği henüz belli değil.

Güney Kore, Çin’i ilgilendiren teknoloji operasyonları konusunda ABD’den tavizler kazanma geçmişine sahiptir. Geçtiğimiz yıl Washington, SK Hynix ve Samsung’a Çin’deki çip tesislerine ekipman göndermeleri için süresiz muafiyetler verdi.

Cheong, ABD ile yapılan müzakerelerin, Güney Koreli çip üreticilerinin Washington tarafından belirlenen ilgili kuruluşlarla ilişkilerini kesmelerine rağmen karlılıklarını büyük ölçüde korumalarını sağladığını söyledi.

Mevcut ayrıcalıklı tavizler, Başkan Yoon Suk-yeol’un geçen yıl ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmelerin ardından geldi. Biden yönetimi, ani kısıtlamaların Amerikan şirketlerinin güvendiği çipler için küresel tedarik zincirlerini olumsuz etkileyebileceğinin farkındaydı.

Biden, kasım ayında yapılacak başkanlık yarışından çekildi ve Donald Trump’ın Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile kıyasıya mücadele ettiği Güney Kore için riskler arttı.

Citi Research ekonomistleri Jin-Wook Kim ve Jiuk Choi bir raporda, “Trump kazanırsa Güney Kore, Çin’in ABD’ye yaptığı ihracatın bir kısmını ikame ederek fayda sağlayacak, ancak Çin’den karşı karşıya kaldığı rekabet başka yerlerde daha da zorlaşacak” diyor. Harris’in başkanlığının ABD’de Güney Kore ürünlerine olan talebi zayıflatacak daha yüksek kurum vergilerine yol açabileceği konuşulanlar arasında.

Cheong, Güney Kore’nin ticaret çıkarları için hangi adayın daha elverişli olacağını söylemeyi reddetti. Kim seçilirse seçilsin, Seul’un teknolojiden tedarik zincirlerine kadar çeşitli alanlardaki etkiyi izleyeceğini belirtti ve “Şok ne kadar büyükse, senaryo o kadar kötü olur” dedi.

Cheong, başkan kim olursa olsun, Güney Kore’nin ekonomik-güvenlik konularında ABD ile aynı çizgide olacağını, çünkü güvenlik ittifaklarının ilişkilerinin temel taşı olduğuna vurgu yaptı. Yine de ülkesinin ekonomik olarak Çin ile derinden iç içe olduğunu vurgulayarak, Çin’in Güney Kore’nin yarı iletken satışlarının yaklaşık yarısını oluşturduğunu ve endüstrilerinin yıllar içinde “birbirine geçen” bir ilişki içinde şekillendiğinin altını çizdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version