Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol salı günü Seoul’de ülkenin Kurtuluş Gününü kutlarken Japonya ve ABD ile gerçek zamanlı nükleer ve füze bilgi paylaşımı çağrısında bulundu.
Yoon, Güney Kore, Japonya ve ABD’nin “özgürlük, demokrasi ve kurallara dayalı uluslararası düzene bağlılık” gibi evrensel değerleri paylaşan ortaklar olduğunu ve “nükleer silahlara sahip Kuzey Kore’nin oluşturduğu tehdide” karşı birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.
Bu hafta içinde Yoon, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Başkan Joe Biden ile ilk resmi zirvesini gerçekleştirmek üzere ABD’ye gidecek. Üç lider mayıs ayında Japonya’da düzenlenen G7 zirvesi çerçevesinde kısa bir süre bir araya gelmiş ve bu yıl içinde bir dizi ikili zirve gerçekleştirmişlerdi.
Geçen yıl göreve geldiğinden bu yana Yoon, ülkenin başlıca müttefiki olan ABD ile daha derin bir işbirliğinin Güney Kore’nin “parlak bir geleceğe sahip olmasının anahtarı” olduğunu istikrarlı bir şekilde savundu. Ayrıca tarihi bir rakip olan Japonya ile de ilişkileri iyileştirmeye çalıştı.
Yoon salı günü yaptığı açıklamada “Liberal demokrasiyi ve G. Kore-ABD ittifakını inşa eden liderlerin akıllıca kararları sayesinde ve halkın kan ve teriyle Kore Cumhuriyeti kayda değer bir büyüme ve refah elde etti” dedi.
Üçlü zirve ve Seul-Tokyo yakınlaşması
Bu hafta yapılacak üçlü zirvede daha güçlü savunma işbirliği tartışmalarının gündeme gelmesi muhtemel. Bu işbirliğinin gerçekleşmesi halinde ise, gerçek zamanlı nükleer ve füze paylaşımı Japonya ve Güney Kore arasındaki askeri işbirliğinde önemli bir tırmanışa işaret edecektir.
Nisan ayında ABD ne Güney Kore nükleer tehditler konusunda bilgi paylaşımı için yeni bir kanal kurulduğunu duyurmuştu. Son aylarda ilişkilerin ısınmasıyla birlikte Japonya ve Güney Kore, ikili bir askeri bilgi paylaşımı anlaşmasını canlandırmak için adımlar attılar.
Yoon’un salı günü yaptığı konuşma, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi ve Japonya’nın 1910-1945 yılları arasında Kore’yi işgal etmesinin sona ermesini kutlayan bayram kutlamalarının bir parçasıydı. Bayram Korece’de Gwangbokjeol olarak adlandırılıyor ve “ışığın geri geldiği gün” olarak tercüme ediliyor.
Japonya’nın Keio Üniversitesi’nde emeritus profesör olan Yoshihide Soeya, bu tür temel askeri işbirliği biçimlerinin “güçlendirilmesi ve kurumsallaştırılmasının” arzu edileceğini söyledi.
Nikkei Asia’ya konuşan Soeya, “Kuzey Kore füze atmaya devam edecek ve Güney Kore ile Japonya coğrafi olarak birbirine çok yakın, dolayısıyla bunu yapmamak için hiçbir neden yok” dedi.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida da salı günü yaptığı açıklamada ülkesinin İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana “barışçıl bir ulus olarak istikrarlı bir yol izlediğini” savundu.
Kishida, “Çatışmaların devam ettiği bir dünyada Japonya, proaktif pasifizm yoluyla çeşitli sorunların üstesinden gelmek için dünyanın geri kalanıyla el ele çalışacaktır” dedi.