Asya

Güney Kore mahkemesi sıkıyönetim soruşturmasında Yoon’un tutuklanmasına onay verdi

Yayınlanma

Güney Kore’de mahkeme salı günü, görevden alınan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ un sıkıyönetim uyguladığı gerekçesiyle tutuklanmasına onay vererek, ülkede ilk kez görevdeki bir devlet başkanının tutuklanmasına karar verdi.

Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), Seul Batı Bölge Mahkemesi’nin Yoon’un kısa süreli sıkıyönetim uygulamasını inceleyen müfettişler tarafından talep edilen tutuklama emrini onayladığını doğruladı.

Görevden uzaklaştırılan Yoon, bir Güney Kore devlet başkanının dokunulmazlığının olmadığı az sayıdaki suçlamadan biri olan ayaklanmanın lideri olduğu iddiasıyla soruşturuluyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nde de görevden alma davası görülüyor.

Görevdeki bir devlet başkanı için çıkarılan tutuklama emri daha önce görülmemiş bir durum ve Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi ve ABD’nin önemli bir müttefiki olan Güney Kore’yi saran siyasi krizi derinleştiriyor.

Başkan vekili olarak Yoon’dan görevi devralan Başbakan Han Duck-soo da muhalefetin çoğunlukta olduğu parlamento tarafından görevden alındı.

Han’ın görevden alınmasının ardından başkan vekilliği görevini devralan Maliye Bakanı Choi Sang-mok, Güney Kore topraklarındaki en ölümcül hava felaketinde 179 kişinin ölümüne neden olan 7C2216 sefer sayılı Jeju Air uçağının kazasıyla ilgileniyor.

Güney Kore’de ölümcül kazanın ardından havacılık sistemleri gözden geçirilecek

Mevcut tutuklama emri 6 Ocak’a kadar geçerli ve soruşturmacılara Yoon’u tutuklandıktan sonra tutmaları için sadece 48 saat veriyor. Müfettişler daha sonra yeni bir tutuklama emri talep etmeye ya da Yoon’u serbest bırakmaya karar vermek zorunda.

Yonhap haber ajansının CIO’ya dayandırdığı habere göre, tutuklama emri uygulandıktan sonra Yoon’un Seul Gözaltı Merkezi’nde tutulması bekleniyor.

Görevden alınan başkanın avukatlarından Yoon Kab-keun, tutuklama emrinin yasadışı ve geçersiz olduğunu çünkü CIO’nun Güney Kore yasalarına göre tutuklama emri talep etme yetkisi olmadığını söyledi.

Başkanın hukuk ekibinin yakalama emrinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne ihtiyati tedbir başvurusunda bulunacağını söyledi.

Yonhap, bölge mahkemesinin, Yoon’un haklı bir neden olmaksızın çağrılara cevap vermeme olasılığı ve Yoon’un bir suç işlediğinden şüphelenmek için önemli bir neden olması nedeniyle arama emri çıkardığını söyledi. Mahkeme yorum yapmayı reddetti.

Yoon hakkındaki tutuklama kararının ne zaman ya da nasıl uygulanacağı belli değildi. Güney Kore Devlet Başkanlığı Güvenlik Servisi salı günü yaptığı açıklamada, tutuklama emrinin yasal süreçlere göre ele alınacağını söyledi.

CIO, mahkemenin Yoon’un ikametgahı için bir arama emrini de onayladığını söyledi.

Daha önce polis, soruşturma kapsamında başkanlık ofisine baskın yapmayı denemiş ancak başkanlık güvenlik servisinin erişimi engellemesi nedeniyle başarılı olamamıştı.

Savcılar şu ana kadar Yoon’un sıkıyönetimiyle bağlantılı olarak üç üst düzey savunma yetkilisini suçladı.

İlk duruşması 16 Ocak’ta görülecek olan eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun’un yanı sıra Savunma Karşı İstihbarat Komutanlığı şefi Yeo In-hyung ve Başkent Savunma Komutanlığı komutanı Lee Jin-woo hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

SIKIYÖNETİM FİYASKOSU

Yoon, 3 Aralık’taki sıkıyönetim ilanından bu yana birçok kez müfettişlerin sorgulama çağrılarına yanıt vermedi. Siyasi faaliyetleri yasaklama ve medyayı sansürleme girişimi olan duyuru, 1980’lerden bu yana Güney Kore’de bu türden ilk emirdi.

O gece askerler Seul’deki Ulusal Meclis binasına zorla girdiler ancak parlamento yardımcıları onlara yangın söndürücülerle müdahale edince geri çekildiler. Protestocular dışarıda polisle çatışırken milletvekilleri sıkıyönetim kararını reddetti ve Yoon birkaç saat içinde emri iptal etti.

Tepkiler çok hızlı oldu. Yoon ilk görevden alma girişiminden kurtulurken, partisinin üyeleri daha sonra 14 Aralık’ta onu görevden almak için muhalefet partilerine katıldı.

Han başkan vekili olarak görevi devraldı, ancak parlamento tarafından Anayasa Mahkemesi’ne atanan yargıçları onaylamayı reddetmesinin ardından cuma günü o da görevden alındı.

Yoon’un Anayasa Mahkemesi’ndeki davasının bir sonraki duruşması cuma günü yapılacak.

Sıkıyönetim kararnamesinde önemli bir rol oynadıktan sonra Yoon’un savunma bakanlığından istifa eden Kim Yong-hyun gözaltına alındı ve cuma günü ayaklanma ve yetkiyi kötüye kullanma suçlamalarıyla suçlandı.

Güney Kore’nin iktidardaki Halkın Gücü Partisi’nin vekil lideri Kweon Seong-dong salı günü yaptığı açıklamada, görevdeki bir cumhurbaşkanını gözaltına alma girişiminin uygunsuz olduğunu söyledi.

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran ve Yoon’un görevden alınmasını oylamaya sunan muhalefetteki Demokrat Parti milletvekili Kim Yong-min de salı günü yaptığı açıklamada, “Arama emri ve soruşturmanın yürütülmesi süreci çok zor olabilir” diyerek müfettişlere arama emirlerini derhal yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version