Güney Kore, Kuzey Kore’nin Rusya ile derinleşen askeri iş birliğine karşı Ukrayna’ya ölümcül silah sağlamayı değerlendiriyor.
Güney Kore, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki derinleşen askeri iş birliğine karşılık olarak, “aşamalı tedbirler” almayı planlıyor.
Yonhap‘ın haberine göre, Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Dae-hyo, Seul’ün Ukrayna’ya hem saldırı hem de savunma silahları göndermeyi değerlendirdiğini açıkladı.
Ülke daha önce Ukrayna’ya yalnızca insani yardım sağlamış ve ölümcül silah desteğinden kaçınmıştı.
Kim bu açıklamayı, başkanlık Ulusal Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısının ardından yaptı.
Toplantı, Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki savaşta Rusya’ya yardım etmek amacıyla yaklaşık 12 bin asker gönderme kararı aldığı iddialarının beraberinde geldi.
Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi, bu gelişmenin hem Güney Kore hem de uluslararası toplum için “önemli bir güvenlik tehdidi” oluşturduğunu savundu ve Kuzey Kore ile askeri iş birliğini yasaklayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının “açık bir ihlali” olduğunu öne sürdü.
“Hükümet, Kuzey Kore birliklerinin derhal geri çekilmesini talep ediyor,” diyen Kim, Seul’ün, bu tür bir etkileşim devam ederse “kenara çekilmeyeceği, aksine uluslararası toplumla iş birliği içinde kararlılıkla yanıt vereceği” konusunda uyardı.
Güney Kore Millî İstihbarat Teşkilâtı da Kuzey Kore konusunda uzmanlaşmış ajanlar ve taktik uzmanlardan oluşan bir askeri birliği Ukrayna’ya göndermeyi değerlendirdiğini duyurdu.
Bu uzmanlar, Ukrayna ordusunu bilgilendirecek ve “Kuzey Koreli askerlerin yakalanması” durumunda sorgulamalarda tercümanlık hizmeti sağlayarak yardımcı olacaklar.
Bu arada Kremlin, Güney Kore’nin Ukrayna’ya yardımını engellemeye çalışıyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 21 Ekim’de yaptığı açıklamada, Moskova ve Pyongyang arasındaki iş birliğinin “kesinlikle üçüncü ülkeleri hedef almadığını ve onları endişelendirmemesi gerektiğini” söyledi.
Ancak Peskov, Rusya’nın Kuzey Kore ile her alanda iş birliği geliştirme “egemen hakkı” olduğunu vurguladı ve Pyongyang’ın Ukrayna savaşında Rusya’ya asker gönderip göndermediği sorusunu yanıtlamaktan kaçındı.
Peskov, “Çok sayıda çelişkili bilgi var,” diyerek soruyu Rusya Savunma Bakanlığı’na yönlendirdi.