ASYA

Güney Kore ve ABD en büyük birleşik hava kuvvetleri tatbikatını gerçekleştiriyor

Yayınlanma

ABD ve Güney Kore, Kore Yarımadası’nda bu zamana kadarki en büyük birleşik hava tatbikatlarını gerçekleştiriyor. Yetkililer bu yılki tatbikatın şimdiye kadarki en büyük tatbikat olduğunu ve 100’den fazla uçağın katıldığını söyledi.

ABD’nin, Güney Kore’de yaklaşık 28,500 askeri bulunuyor. Kore Uçuş Eğitimi adı verilen yıllık tatbikat geçen hafta başladı ve cuma günü sona erecek.

ABD Hava Kuvvetleri sözcüsü Rachel Buitrago cuma günü Gunsan kentinde bulunan üste gazetecilere yaptığı açıklamada “İnanılmaz derecede güçlü bir ittifakımız var ve bu tatbikat da bunun somut bir örneği. Pilotlar, planlamacılar ve bakım personeli yan yana çalışıyor” dedi.

Buitrago tatbikatların tamamen savunma amaçlı olduğunu ve pilotların karadan ya da diğer uçaklardan gelen ateşe nasıl tepki verecekleri konusunda pratik yaptıklarını söyledi. “Saldırıya uğramamız halinde nasıl hazır olacağımız konusunda sürekli eğitim alıyoruz” dedi.

Yetkililer tatbikatların belirli bir düşman göz önünde bulundurularak yapılmadığını, ancak odak noktalarının açık olduğunu söylüyorlar.

Kore Yarımadası’nda gerginlik

Kuzey Kore (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) devlet medyası cumartesi günü ülkenin stratejik bir seyir füzesi için tasarlanmış “süper büyük bir savaş başlığı” ve yeni bir uçaksavar füzesi test ettiğini bildirdi.

Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkez Haber Ajansı’nın cumartesi günü bildirdiğine göre, testler Kore Uçuş Eğitimi ile aynı Sarı Deniz sularında gerçekleşti ve “teknolojilerin hızlı

Bu ayın başlarında Kuzey Kore ikinci hipersonik füze denemesini gerçekleştirdi. Kuzey Kore ile ilgili bir web sitesi olan 38 North’ta yer alan bir analizde, Kuzey Kore’nin bu tür füzelerinin “orta menzillerde kullanılmaları halinde Japonya’yı vurma potansiyellerini gösterdikleri” belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 2022’deki zirvenin ardından yaptıkları ortak açıklamada “Kore Yarımadası ve çevresindeki birleşik askeri tatbikatların ve eğitimin kapsamını ve ölçeğini genişletmek için görüşmeler başlatma” konusunda anlaştılar. İki lider, Kuzey Kore’nin “istikrarı bozucu faaliyetleri” karşısında “caydırıcılığı güçlendirme” ihtiyacı olduğunu savundular.

ABD’nin bölgedeki askeri varlığı ve bölgeye nükleer uçak gemisi göndermesi Kuzey Kore ile ilişkileri daha da gerginleştirdi. Güvenlik doktrinini ABD ile uyumlulaştıran Güney Kore, Kuzey Kore’ye karşı Washington ile bağlarını “güvence” olarak görüyor.

Yarına hazırlık

Kunsan’daki ABD ve Güney Kore hava kuvvetleri yetkilileri, ortak sloganları olan “Bu Gece Savaşın” sloganına atıfta bulunarak amaçlarının her türlü senaryoya hazır olmak olduğunu söylüyorlar.

Tatbikata katılan ABD’li pilot Albay Michael McCarthy, eğitimin amacının iki ülke pilotlarının birlikte görev yaparak birbirlerine aşinalık kazanmaları olduğunu söyledi. Kore Yarımadası üzerinde güçlü bir uçak kullanma deneyiminin “ezici” olduğunu da sözlerine ekledi.

“Kendimizi büyük bir operasyonun stresine karşı aşılamak için çalışıyoruz” diyen McCarthy, “böylece yarın biraz daha kolay olacak” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version