Güney Kore ve Japonya Dışişleri Bakanları pazartesi günü Seul’de bir araya gelerek bölgede artan güvenlik sorunları ve ev sahibi ülkedeki siyasi çalkantılar karşısında ilişkilerini güçlendirmeyi görüştüler.
Bu buluşma, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un geçen ay kısa süreli sıkıyönetim ilan etmesinden bu yana gelişen siyasi çalkantı içerisinde, iki ülke arasındaki en üst düzey diplomatik toplantı oldu.
Aynı zamanda Kuzey Kore’nin füze denemelerinin arttığı bir dönemde gerçekleşti.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Japon Dışişleri Bakanı Takeshi Iwaya, “Bu bölgedeki güvenlik durumu çok ciddi bir hal alıyor ve bu stratejik ortamda Japonya-Güney Kore ilişkilerinin önemi değişmedi, hatta giderek daha da önemli hale geldi” dedi.
Iwaya ayrıca görevden alınan Devlet Başkanı Yoon’un yerine vekalet eden Güney Kore Devlet Başkanı Choi Sang-mok ile de görüşecek.
Yoon, 3 Aralık’taki sıkıyönetim kararnamesi nedeniyle geçen ay parlamentonun kendisini görevden uzaklaştırma kararı almasından bu yana Seul’deki tepedeki villasında saklanıyor ve müfettişler olası bir ayaklanmaya ilişkin ayrı bir soruşturma kapsamında kendisini tutuklama sözü verdi.
ABD ile üçlü güvenlik vurgusu
Iwaya ve Choi düzenledikleri basın toplantısında ortak müttefikleri ABD ile üçlü güvenlik işbirliğinin geliştirilmesinin önemini de yinelediler.
ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlayacak olmasıyla birlikte, 2023 yılında iki ülke arasında güvenlik anlaşmasını kuran ilk liderlerden – ABD Başkanı Joe Biden, Yoon ve eski Japonya Başbakanı Fumio Kishida – hiçbiri görevde kalmayacak.
Yoon, Tokyo ile tarihi meseleler nedeniyle sık sık gerilen ilişkileri düzeltmeyi ve bölgede Washington ile ortak bir güvenlik hamlesi yürütmeyi diplomatik bir öncelik haline getirmişti.
Iwaya pazartesi günü erken saatlerde, tarihi meseleleri bir kenara bırakma çabalarına bir selam olarak, 1945’te sona eren Japon sömürge yönetiminden bağımsızlıklarını kazanmaya çalışırken ölenler de dahil olmak üzere Kore gazilerini onurlandıran Seul Ulusal Mezarlığı’nı ziyaret etti.
Pazartesi günü ayrıca Japonya, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri, liderleri arasında yapılan bir çağrının ardından Asya sularında artan gerilim karşısında üçlü bir düzenleme kapsamında işbirliğini daha da derinleştirme sözü verdi.
Geçtiğimiz hafta Güney Kore’yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Seul’ün demokratik sürecine olan güvenini dile getirmiş, ancak Washington’un Yoon’un sıkıyönetim ilanı sırasında attığı bazı adımlar konusunda “ciddi endişeleri” olduğunu söylemişti.
Anketler, Güney Korelilerin çoğunluğunun Yoon’un sıkıyönetim ilanını onaylamadığını ve görevden alınmasını desteklediğini gösteriyor.