Güney Kore’de “siyasi darbe girişimi” ardından bugün azledilen 13. Cumhurbaşkanı Yoon Seok Yeol ile ilgili çarpıcı iddialar ortaya çıkmaya devam ediyor.
Sıkıyönetim kaldırıldıktan sonra bile silahla hazırda bekleyen “kara ajan” planı muhalefette olan Kore Demokrat Partisi Meclis Grup Başkan Vekili Lee Kwang-hee tarafından deşifre edildi. Lee ayın 24’ünde temasa geçtiği bir “kara ajan” ve muhbirine dayandırdığı açıklamalarda, Cheongju Ekibi olarak adlandırılan suikast timinin Güney Kore’deki stratejik askeri üsleri havaya uçurma planları ile ilgili talimat beklediğini açıkladı.
Lee’ye göre ‘Cheongju Timi’nin misyonu “öldürmek” değil, “tesisleri havaya uçurmak”tı.
Operasyonun hedefi F35A savaş uçaklarının konuşlandırıldığı Cheongju Havaalanı olurken, Cheongju ekibinin yanı sıra Seongju’daki THAAD üssü, Gyeongsangbuk-do ve Daegu Askeri Havaalanını da hedef alan ayrı bir ekibin olduğu da söyleniyor.
Timlerde yer alan “özel kuvvetlere bağlı kara ajanlara” adam başı bir hangarı yok edecek kadar C4 plastik patlayıcı ve 5’er şarjör mühimmat verildiği Lee’nin aktardıkları arasında.
Ancak “kara ajanların” birkaç gün boyunca herhangi bir ek talimat verilmemesi ve bekleme süresinin uzun olması nedeniyle durumun farklı bir plan içerip içermediği tartışma konusu oldu.
Söz konusu personelle alakalı açıklama yapan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kim Seon-ho, “kara ajanların” varlığını doğrularken görevleri hakkında bilgi vermedi. Söz konusu personelin ise üslerine geri döndüğünü duyurdu.
Ancak Temsilci Lee Kwang-hee, “Bakan Yardımcısı Kim’in açıklamasının ertesi günü, sabah saat 4 civarında, siyah ajanların geri dönme emrini aldıkları” şeklinde ek bilgiler verdi.
Lee, tespit ettiği ‘Cheongju takımının’ sıkıyönetim gününde Pangyo’da üssünde hazır bekleyen sözde ‘Pangyo takımı’ndan farklı olduğunu ve “Cheongju takımının bu konuyla ilgili olarak “Anayasa Mahkemesi’nden bahsettiğini” söyledi. Operasyonun zamanlamasına, yani sıkıyönetim başarısızlığından sonrasına hazırlık yapıldığının altını çizdi.
Demokrat Parti milletvekili Park Seon-won da “Doğrulanmamış daha fazla kara ajan olabilir” uyarısında bulundu ve şunu ekledi: “Silahları belirlenen yere bırakılarak teslim olabilirler ve başka bir ekip operasyon gerçekleştirebilir.” dedi.
Temsilci Park kurduğu temasa dair şu ayrıntıları aktardı: “Kara Ajanlar, ordumuzun değerli bir temel varlığıdır. Beni arayan kara ajan çok ağladı. Çok teşekkür etti ve geri döneceklerini söyledi. Halka ve ülkeye ihanet etme niyetinde olmadıklarını söyledi. Onlara sesleniyorum adil olmayan emirleri asla pervasızca takip etmeyin.”
KARA AJANLAR KİMDİR?
Güney Kore Silahlı Kuvvetler İstihbarat Komutanlığı’na bağlı sıkıyönetim olağanüstü hali sırasında görevlendirilen “kara ajanlar” kimliklerini gizleyerek faaliyet gösteren askeri istihbarat ajanları olarak biliniyor. Yoon’un darbe girişiminden sonra bu birimin dağıtılmasına ilişkin koşullar ortaya çıktı.
NE PLANLIYORLARDI?
Plana göre özel kuvvetlerden seçilen “kara casuslar”
1) F-35’lerin bulunduğu Chung havaalanının bombalayacak
2) Seongju THAAD üssüne saldırı düzenleyecek
3) 11. Filoya ait Daegu askeri havaalanına terörist kılığında sızıp saldırı düzenleyecekti.
Bu durumda “kara ajanların” Kuzey Kore’li bir ajan gibi izlenim verip kamuoyunda suçlanan kısmın Kuzey Kore yönetimi olması ve savaş durumuna geçilmesi planlanıyordu. Bu sayede Yoon’un azli gecikecek ve OPCON yasası gereği Amerikalı generallerin Güney Kore ordusunun sevk ve idaresine ele alacağı bir savaş tetiklencekti.